
Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dziękuję za przepis
. Mam tylko pytanie, czy najpierw kroimy obydwa mięsa w kostki 2x2 a potem wieprzowinę przekrawamy drobniej na 1x1 a wołowinę mielimy? Dobrze zrozumiałam?

- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak. Dobrze zrozumiałaś. To samo ze słoniną.
A teraz idę siać pomidory
A teraz idę siać pomidory

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1764
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Niestety ostatnio mam problem ze zdjęciami, ale postaram się później. Chleb wyszedł dobry, a żona stwierdziła, że ma zakalec. Wcale nie, a chleb z czystej razowej mąki żytniej jest bardziej zwarty/ścisły niż mieszany. Z reszty ciasta nastawiłem nowy zakwas po dodawaniu kefiru i letniej przegotowanej wody. Musiałem go uratować w ostatniej chwili, bo żona chciała miskę umyć i zaczęła walić kranówki. Właśnie z powodu tej kranówki mam teraz większą porcję niż chciałem, i chyba dodam jeszcze trochę drożdży i mąki pszennej i upiekę i chleb i bułeczki.monika pisze:Ooooo Gunnar wreszcie i Ty spróbowałeś![]()
I jak? pochwalisz się?
pozdrawiam, Gunnar
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Na wszelki wypadek zasusz sobie na przyszłość.Ja tak w każdym razie robię przy następnym wypieku.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1764
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dobrze zasuszony zakwas też można mrozić w szczelnym opakowaniu. Da się budzić mieszając z letnią/ciepłą wodą po rozmrożeniu.
pozdrawiam, Gunnar
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A ja zaliczyłam przygodę. Podczas wyjmowania bochenka z kuchenki pękł mój kamień
. Muszę kupić nowy kafelek i przyciąć do rozmiaru kuchni a to trochę potrwa. 


Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Co jest powodem zapadania się chleba podczas stygnięcia?
p.s.Coraz mniej czasu na te wypieki ,a co dopiero jak się ociepli? Może w końcu ten funfelnikel zrobie i u mnie.
p.s.Coraz mniej czasu na te wypieki ,a co dopiero jak się ociepli? Może w końcu ten funfelnikel zrobie i u mnie.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Faktycznie trochę więcej wody bylo,bo ostatnio cos mi się klei ciasto po wyrobieniu.Zostały chleby do rana w piekarnilu przy otwartych lekko drzwiach,bo było juz późno i wszystko było OK,a rano zapadnięte.
Kiedyś po upieczeniu odwracałem chleby.
Kiedyś po upieczeniu odwracałem chleby.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel zrób, to fajny chleb, zwłaszcza, że można iść spać jak się piecze
Myślę, że nawet na 7h można go zostawić, ale jeszcze nie kroiłam i nie wiem czy jest zjadliwy. No i masz maszynę. Poza tym nie da się go dużo zjeść bo jest b.syty, więc wiesz - pieczenie 1xtydzień i starczy.
Powiem Ci, że mój też się czasem trochę zapada (bardzo niewiele) ale w trakcie pieczenia pod przykrywką. Po upieczeniu już nic się nie dzieje.
Teraz tak się stało, ale ciasto na pewno było rzadsze, bo zboże gotowałam i miało w sobie dużo wilgoci. Z suchym słonecznikiem tego nie było

Powiem Ci, że mój też się czasem trochę zapada (bardzo niewiele) ale w trakcie pieczenia pod przykrywką. Po upieczeniu już nic się nie dzieje.
Teraz tak się stało, ale ciasto na pewno było rzadsze, bo zboże gotowałam i miało w sobie dużo wilgoci. Z suchym słonecznikiem tego nie było
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Marny ten mój ostatni wypiek, kleisty i jakiś taki, żadnego porównania z poprzednim. Nie można jednak dodawać wilgotnych nasion. Pierwszy i ostatni raz tak zrobiłam. Nie ma co kombinować, w każdym razie nie polecam
- santana51
- 500p
- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wczoraj pieczony, żytni na zakwasie z podsmażoną cebulką.


- Pozdrawiam Jurek
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4175
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
I to jest właśnie to, co tygrysy lubią najbardziej 
