Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dziękuję za przepis ;:180 . Mam tylko pytanie, czy najpierw kroimy obydwa mięsa w kostki 2x2 a potem wieprzowinę przekrawamy drobniej na 1x1 a wołowinę mielimy? Dobrze zrozumiałam?
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tak. Dobrze zrozumiałaś. To samo ze słoniną.
A teraz idę siać pomidory :heja
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1764
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

monika pisze:Ooooo Gunnar wreszcie i Ty spróbowałeś :wit
I jak? pochwalisz się?
Niestety ostatnio mam problem ze zdjęciami, ale postaram się później. Chleb wyszedł dobry, a żona stwierdziła, że ma zakalec. Wcale nie, a chleb z czystej razowej mąki żytniej jest bardziej zwarty/ścisły niż mieszany. Z reszty ciasta nastawiłem nowy zakwas po dodawaniu kefiru i letniej przegotowanej wody. Musiałem go uratować w ostatniej chwili, bo żona chciała miskę umyć i zaczęła walić kranówki. Właśnie z powodu tej kranówki mam teraz większą porcję niż chciałem, i chyba dodam jeszcze trochę drożdży i mąki pszennej i upiekę i chleb i bułeczki.
pozdrawiam, Gunnar
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Na wszelki wypadek zasusz sobie na przyszłość.Ja tak w każdym razie robię przy następnym wypieku.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1764
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dobrze zasuszony zakwas też można mrozić w szczelnym opakowaniu. Da się budzić mieszając z letnią/ciepłą wodą po rozmrożeniu.
pozdrawiam, Gunnar
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

A ja zaliczyłam przygodę. Podczas wyjmowania bochenka z kuchenki pękł mój kamień ;:145 . Muszę kupić nowy kafelek i przyciąć do rozmiaru kuchni a to trochę potrwa. ;:174
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

A u mnie dzisiaj prosto z pieca 'pumernikel' wg przepisu Chudziaczka na zytni, ale pieczony nie 2h lecz 5h pod przykryciem (bo o..am i poszłam spać) i z najprawdziwszymi ziarnami żyta. Na razie idzie do worka do lodówki. Sama jestem ciekawa co to wyszło
Obrazek
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Co jest powodem zapadania się chleba podczas stygnięcia?
p.s.Coraz mniej czasu na te wypieki ,a co dopiero jak się ociepli? Może w końcu ten funfelnikel zrobie i u mnie.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Sądzę że było za rzadkie ciasto.
  • Pozdrawiam Jurek
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Faktycznie trochę więcej wody bylo,bo ostatnio cos mi się klei ciasto po wyrobieniu.Zostały chleby do rana w piekarnilu przy otwartych lekko drzwiach,bo było juz późno i wszystko było OK,a rano zapadnięte.
Kiedyś po upieczeniu odwracałem chleby.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel zrób, to fajny chleb, zwłaszcza, że można iść spać jak się piecze :D Myślę, że nawet na 7h można go zostawić, ale jeszcze nie kroiłam i nie wiem czy jest zjadliwy. No i masz maszynę. Poza tym nie da się go dużo zjeść bo jest b.syty, więc wiesz - pieczenie 1xtydzień i starczy.
Powiem Ci, że mój też się czasem trochę zapada (bardzo niewiele) ale w trakcie pieczenia pod przykrywką. Po upieczeniu już nic się nie dzieje.
Teraz tak się stało, ale ciasto na pewno było rzadsze, bo zboże gotowałam i miało w sobie dużo wilgoci. Z suchym słonecznikiem tego nie było
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Marny ten mój ostatni wypiek, kleisty i jakiś taki, żadnego porównania z poprzednim. Nie można jednak dodawać wilgotnych nasion. Pierwszy i ostatni raz tak zrobiłam. Nie ma co kombinować, w każdym razie nie polecam
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Wczoraj pieczony, żytni na zakwasie z podsmażoną cebulką.

Obrazek
  • Pozdrawiam Jurek
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4175
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

I to jest właśnie to, co tygrysy lubią najbardziej ;:63
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”