Ogród Soczewki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki

Post »

Jolu ja niestety nie mam w domu pomieszczenia w którym mogłabym trzymać doniczki z sadzonkami.

Trochę popadało i trawnik znów zrobił się zielony

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Na rózowo. Jeszcze raz płomyk zakwitł, jeżówka, powojnik i hibiskus( nadjedzony przez ślimaki)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dopiero dzisiaj znalazłam trochę czasu i postanowiłam zajrzeć do Ciebie i popatrzeć jak pięknie urządzasz swój ogród.Naprawdę bardzo dobrze radzisz sobie z doborem roślin. Masz duże wyczucie estetyczne,po prostu masz talent.Za kilka lat ogród będzie wyglądał pięknie.A przecież ciągle coś się przesadza,poprawia i będzie coraz piękniej.Kupiłam piękną rudbekię,przydałaby Ci się do kolekcji.Jutro wkleję zdjęcie. :-P Alicja.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku już chyba nic nie kupuję oprócz róż. W przyszłym będę robiła rabaty. Powoli, bo kasa :roll:
To widzę, że m. poważnie zaangażował się w ogród. Czyżby oglądał z Tobą forum i spodobały mu się czyjeś aranżacje?
Tak trzymać :uszy

A kręgosłup to powinien oszczędzać. Musi mu na dłużej wystarczyć. :D
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

No trawniczek to Ty masz ładniutki, taki zieloniutki. ;:138 Widzę, że większy kamyk bardziej sprawdza się na rabatach i chyba nie ma tyle strat w porównaniu z małym żwirkiem. :D
Ładne te bzy bordowe, czy one są ekspansywne jak czarny bez w naturze?

pozdrawiam ;:3
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alicjo bardzo dziękuję za słowa uznania. Miło mi je czytać zwlaszcza że zaczęłam mieć wątpliwości co do swoich umiejętności. Jestem początkującym ogrodnikiem i zdaję sobie sprawę,że jeszcze wiele lat nauki przede mną. Gdyoglądam niektóre piękne ogrody z perfekcyjnymi kompozycjami roślin to zaczynam mieć lekkiego doła, że ja tak nie potrafię.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiesz co Monia :roll:
Przecież mówiłam, że masz bardzo dobre wyczucie w doborze roślin. Nie wiem skąd ten dół.
A perfekcyjne ogrody nie istnieją. Każdy właściciel zawsze coś zmiena. Chyba, że ogród robił projektant, a właściciel nie zna się ni w ząb na roślinach.
Proszę mi tu nie siać takiej defetyzmu. Nos do góry i do roboty :;230
Tr4zeba nowe dołki kopać pod roślinki.
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Soczewko przepięknie u Ciebie i trawniczek zachęca do leniuchowania :D
Masz piękną kępę rozwaru ;:138
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz cudowny trawnik i wspaniałe rabaty - takie z rozmachem. Jeżówki zazdroszczę. Jesienią kupiłam jeżówkę, ale nie nacieszyłam się nią i nawet nie doczekałam kwiatków, bo nie przetrwała zimy. Ale kiedyś jeszcze jeszcze ją kupię, bo jest przepiękna. Czy twoja trzyma się prosto, czy ma tendencje do pokładania na ziemię?
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Monia robisz super kompozycje dla mnie są idealne. ;:108 Nie masz co popadać w doła, uważam że masz się czym pochwalić i cały czas dążysz do doskonałości stąd to samopoczucie. Głowa do góry i do roboty rabata czeka. Lubię do Ciebie zaglądać ze względu na Twoje ciekawe kompozycje, no i nie tylko...
Kupiłaś Miskanty super cieszę się, :D Punktchen i Morning Light mam u siebie ta druga odmiana jest zdecydowanie mniejsza może rosnąć z przodu rabaty, natomiast Punktchen w przyszłym roku będzie miał ok 1,5 metra bez kwiatostanów, Kleine Zebrine jeszcze niestety nie posiadam, ale jest bardzo ładny. :D
Zobaczysz w przyszłym roku będziesz miała jeszcze raz takie. dodaj im przy sadzeniu trochę kompostu, to się odwdzięczą.
Moniko czy Ty masz krety? Bo widziałam gdzieś butelkę.....
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Monika, a co do host to daj im czas, potrzebują kilku lat, żeby się pokazać w całej okazałości.
Jeszcze będą cieszyć Twoje oczka. :D
Moje zakupione w tym roku też takie marniutkie, :( jedno kłączowe
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ostatnio nie maiałam czasu by odpisywać, bo co usiadłam do kompa to obok pojawiał się maluch i zawsze coś chciał. A że dziecko ważniejsze więc forum musiało poczekać. Dziś już zasnął ( na dywanie oglądając bajkę)więc mogę siedzieć do woli.
Ok z tym dołem może trochę przesadzam ale fakt jest taki ,że się pojawił, może dlatego że nie mam koncepcji na tą nową rabatę , a bardzo chciałabym by wyszła super, a może dlatego że czuję że okres letni nieuchronnie dobiega ku końcowi. Ale bez wątpienia jest spowodowany tym że moje chciejstwa są duże a portfel chudy ;:223 , a przecież nic bardziej nie poprawia kobiecie humoru jak zakupy w tym wypadku roślinkowe.
Gosiu Tomek do dziś odczuwa skutki. Nawet nie musiałam go prosić o te kamienie. Rzuciłam tylko hasło ,że przydałoby mi się kilka głazów a on na rower i pojechał szukać. Inspiracją oczywiście był ogród Kasi i Tomka. Kazałam mu na siłę oglądać zdjęcia. Podobało mu się.
Reniu trawniczek dzieło męża, ale jest już nim trochę zmęczony i bez gadania pozwala mi zamieniać metry trawy na rabaty.Mniej trawy mniej koszenia mniej podlewania. Jeżeli chodzi o bzy to nie wiem czy są tak ekspensywne jak te zwykłe co rosną na rowach. Wydaje mi się że będą rosły wolniej, chociaż nie miałabym nic przeciwko temu by się szybko rozrastały. I dlatego bardzo podoba mi się ogród Margo, bo ma duże rośliny które tworzą ładny gąszcz. Gosia słówko do Ciebie- wystarczy lekka kosmetyka niskiej roślinności i będzie całkowicie super.
Mme33 dziękuję. Przede mną dwa tyg. urlopu więc możliwe, że znajdę troszkę czasu na leniuchowanie.
Izo witam w moim wątku Jeżówka przeżyła zimę i nawet tegoroczne przesadzanie. Zakwitła aż 5 kwiatami, 2 z nich lekko się położyły ale zrobiły to tak umiejętnie,że tworzą ładny obrazek.
Kasiu mistrzynią w tworzeniu kompozycji to jesteś Ty, ja podpatruję i próbuję choć w małym procencie Tobie dorównać .
Z tymi trawami to mam mały zgrzyt bo jak kupowałam to Punkchen miał być miniaturową odmianą dorastającą do 70 cm a Zebra miała być wysoka.
A jak wyczytałąm to jest na odwrót . Albo panu który mi je podpisywał pomyliły się doniczki albo sam nie wie co sprzedaje. Sama ich nie odróżnię bo obydwie odmiany mają jasno zielone plamki na liściach. Jedynie czym się różnią to wielkością doniczek. Chyba będę musiała tam zadzwonić.
Butelkę dobrze widziałaś wisi tak dla postrachu, ale kretów nie mam. Dla mojego Tomka ważne rzeczy muszą być zrobione dokładnie i dobrze międzyinnymi do nich należy ogrodzenie które ma kilkunastocentymetrowy fundament. Dzięki temu krety się do nas nie dostają mimo,że dookoła są pola i aż roi się od krecich kopców. Jakieś cztery lata temu dostał się jeden i stąd te butelki. Chyba muszę je sprzątnąć bo trochę głupio to wygląda.
Hosty ;:224 Ja wiem,że one będą piękne za 2 -3 lata tylko,że mi się coś ubzdurało (jak małemu dziecku) ze będą piękne już w tym roku.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Powojnik i róże znów kwitną
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepiękny kolor tego powojnika. Jaka to odmiana?

Monia, to chyba każdy przeżywa dołki szczególnie finansowe. Ja mam tak co miesiąc.
Nie martw się rabata wyjdzie pięknie.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika