Ogródek AGNESS cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu dziękuję :D Uwielbiam czerwone pelargonie, to moje ulubione, mogłyby być jeszcze pomarańczowe :wink: :lol:
Soku z aronii nie robię w sokowniku, gotuję z liśćmi wiśni i malin, wychodzi przepyszny, smakuje całkowicie jak wiśniowy z nutką maliny, słodziuteńki, w ogóle nie ma cierpkości aronii :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ech... znowu te liście ... :( Nie posiadam takowych.
Muszę pomyśleć, co można dać w zastępstwie.
Czyli właściwie Aguś kompot z aronii robisz. A owoce zostawiasz czy wyrzucasz?

Zapomniałam jeszcze napisać, że jestem pełna podziwu dla ilości
Twoich pelargonii. I dla Twojej cierpliwości. Tyle sadzonek mieć zimą ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu owoce wyrzucam, można wprawdzie robić z nich dżem, najlepiej w połączeniu z kwaśnymi jabłkami, ale u nas brak amatorów :roll: :lol:
A co do sadzonek pelargonii, to faktycznie problem jest z przechowywaniem zimą :roll: ale jakoś upycham gdzie się da :wink: :lol: i jakoś wychodzi, w przyszłym roku będę chciała kupić trochę karp niewysokich dalii i częściowo zastąpię nimi pelargonie, ale i tak w większości zostaną :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jak wszyscy jestem pod wrażeniem ilości pelargonii u Ciebie!
Powojniki wciąż piękne w przeciwieństwie do moich ( jeden wcale niezakwitł ). Jedyne usprawiedliwienie dla nich, że są młode :wink: Mam nadzieję, że w przyszłym roku pokażą na co je stać.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

mnie te lilie urzekły, dużo ich u ciebie, a pelargoni takich dorodnych to dawno nie wiedziałam :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Aguś. Przepiękne pelargonie. Bardzo je lubię i nie mam ich gdzie przechowywać. Zazdroszczę możliwości. Też ich potrzebuję duże ilości, a miejsca na nie, nie mam. A jednak stwierdziłam, że na nasłonecznione bardzo miejsca to jednak najlepsza roślina, i nie jest tak wymagająca jak inne. Muszę na następny rok kupić trochę sadzonek i wrócić do tych kwiatów. W tym roku posadziłam na moim dachotarasie aksamitki i z powodu urlopu / nie miał kto podlewać przez dziesięć dni/ wyschły zupełnie. A pelargoniom nic by się jednak nie stało. A lilie masz piękne. I znów mam dylemat czy orientki wykopać na zimę czy tylko przykryć, bo wykopanych znów nie mam gdzie przetrzymać.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko podziwiam Twoje pelargonię i Ciebie za cierpliwość :roll: o matko tyle roślinek :shock: . Tak sie zastanawiam że może i ja się skuszę i tak kilka na próbę , bo przecież mam gdzie przechować i pewnie lepiej na nich wyjdę niż na kobei bądż pasiflorce z którymi pitoliłam się tyle czasu :roll: a w końcu nici z kwiatów.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj AGNIESZKO, piękne masz rośliny w ogrodzie, szczególnie takie które i ja lubię, powojniki. floksy ( u mnie rosną mimo że moja pani omija je z daleka-nielubi ich zapachu ) i oczywiście lilie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś powiem szczerze, że sama jestem zachwycona ale i zaskoczona kwitnieniem powojników. Zawsze miałam obiekcje co do ich uprawy, wydawało mi się, że kiepsko u mnie rosną, w zeszłym roku jeden mi padł na uwiąd powojników, ale w tym roku kwitną wspaniale JP II to już rekordy bije w długości kwitnienia :D

Grażynko dziękuję :D bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje kwiatuszki :D

Aduś pozostawienie orientek w gruncie to zawsze jest ryzyko, mogą pięknie przetrwać, ale mogą i przemarznąć :? Jeśli brak miejsca na przechowanie, to spokojnie można je przezimować w lodówce :D A co do pelargonii to masz całkowitą rację, że są naprawdę silne i bezproblemowe, szkodzą im jedynie częste opady, wtedy nie są już takie piękniusie, a słoneczko i upały wprost kochają :D

Eluś z pelargoniami na pewno będziesz miała dużo mniej kłopotu niż z tymi egzotycznymi pięknościami, bo wiadomo- one dużo delikatniejsze, ale chciałoby się mieć i jedne i drugie :wink: :lol: Moja passiflora dziś powędrowała na kompost :roll:

Tadeuszu dziękuję bardzo z odwiedziny i miłe słowa :D Powojniki bardzo lubię, ale mam tylko 2 , bo jeden padł mi w zeszłym roku na uwiąd, a i miejsca brak. Ale muszę przesadzić 2 pienne rózyczki i cała pergola będzie do dyspozycji dla powojników :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś nie kwiatowo a witaminowo :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Aguś. Aż mi ślinka poleciała widząc te gruszeczki, brzoskwinki i jabłuszka. Malinki również wczoraj zbierałam - miałam ponad kilogram malin. Dopiero u mnie zaczyna się zbiór i wygląda, że będzie bardzo obfity.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-d-a

Post »

Agnieszko, widzę, że latoś owoce obrodziły :lol:
Piękne gruszeczki, jabłuszka i inne owocki...
U mnie też mnóstwo w tym roku jabłek i gruszek, aż się boję, co ja z tym dobrem zrobię :roll:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Agnieszko nadrabiam zaległości. Mam nadzieję, że angina wyszła całkowicie i zdążyłaś już o niej zapomnieć. :D
Pięknie u Ciebie i tak bardzo kolorowo no i owocowo.
Pelargonie teraz widzę u Ciebie królują na całego.....sporo ich masz no i efekt od razu imponujący....gorzej z przechowywaniem ale tak jak pisałaś jakoś sobie radzisz.
Bardzo mi się u Ciebie podoba. :D
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Aguś ja też robię jesienią sadzonki pelargonii tych zwykłych i angielskich,które fajnie się przyjmują.Teraz mam te z kolorowymi liści,spróbuję je ukorzenić,a stare przechować,ale nie wiem czy się uda :roll: .
Zaserwowałaś tyle pyszności :shock: :shock: :shock: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aguś, jeszcze a propos różanych patyczków: przed sadzeniem w ziemię trzeba usunąć wszystkie liście i kolce z części, które znajdą się w ziemi. Ja usuwam wszystkie liście, a sadzonki nie powinny być większe niż 20 cm. Tyle mi sie jeszcze przypomniało :D
Gratuluję owocobrania! ;:215 I zazdroszczę trochę takich pięknych malin. Moje co prawda mają owoce, ale nie tak duzo, jak powinny. Chorują w tym roku .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”