Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś super, że udał się wyjazd :D fotki super :D
Zdjęcia z działki pokazują cudowną wiosenkę, moje zawilce jeszcze w pączuszkach :roll: a żółte tulipanki pewnie znowu posadzisz sobie jesienią :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Spojrzałam na fotki morza i tak jakoś rzewnie zrobiło mi się koło serca. Byle do sierpnia...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aska pisze:Spojrzałam na fotki morza i tak jakoś rzewnie zrobiło mi się koło serca. Byle do sierpnia...
Byle do lipca :lol:
Iza fajnie masz, że możesz wyskoczyć sobie nad morze....My tylko urlop spędzamy nad morzem...Uwielbiam morskie klimaty :lol:

Ciekawa jestem co Ty tam działasz przy tym bunkrze?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo! Widzę, że nie tylko ja uwielbiam morze. I to o każdej porze roku, a najbardziej poza sezonem.
Jolu - nad Zatokę Gdańską mam ok. 60 km, a nad Zalew Wiślany jeszcze bliżej tj. ok. 20 km - tylko, że on bardziej przypomina większe jezioro niż morze. W Gdańsku mam sporo rodziny i dość często tam bywamy, wtedy przy okazji zdarza nam się zahaczyć o Sobieszewo. Prace nad bunkrem są dość zaawansowane. Tam powstanie mój skalniak.
Asiu - mam nadzieję, że sierpień będzie upalny i będziesz zadowolona z wyjazdu nad nasze morze.
Agness - wyjazd był jednodniowy, ale udany. A żółte tulipany muszę kupić koniecznie. Szkoda tylko, że nie pamiętam od kogo je kupowałam w zeszłym roku ( allegro).
Witaj Markusie! Przez godzinę tego jodu nie nawdychałam się za wiele, ale musi wystarczyć do następnego razu :wink:
Jacku kilka cebulek "Actea" kupiłam w zeszłym roku na allegro. Chętnie jednak przygarnę więcej, inne odmiany również. Bursztynów już dawno nie zbierałam. Jak zobaczyłam tych wszystkich zbieraczy odruchowo zaczęłam sama grzebać w piasku. Tę garstkę zebraliśmy w czwórkę przez 20-30 minut. Sama byłam zaskoczona.
Iduś - dzięki za odwiedziny. Ewa ma tak samo jak ja maturzystę w domu. W środę całkiem ładnie popadało. Może w końcu zacznie rosnąć moja świeżo posiana trawa.
Witaj Moniko! Z całego serca polecam pobyt nad morzem, szczególnie poza sezonem. Dobrze by zrobił i Tobie, i Pawełkowi.
Krzysiu - Tobie również polecam spacery po plaży. Te bursztyny to raczej małe okruszki ( poza kilkoma) - kiedyś po takie to nawet schylać się nie chciało.
O tak Oranio! Wybierz się koniecznie!
Oprócz bursztynu na plaży było mnóstwo pięknych " śmieci" - typu pięknie wygładzone kawałki drewna - idealne na leśną rabatę jako ściółka. Az żałowałam, że nie miałam żadnej torby ze sobą... Byli nawet tacy odważni, którzy się kąpali.
A jeśli mowa o leśnej rabatce to pokażę kilka fotek. Rabata zaczyna się zapełniać. Wschodzą paprocie i hosty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś jak zwykle świetnie :D
Coś tam jeszcze zamierzasz dosadzić czy bierzesz się za kolejną rabatę?
Może pora na bunkier?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - dzięki za miłe słowa choć daleko jeszcze do ideału. W zasadzie rabatę leśną uważam za ukończoną, ale pewnie coś tam jeszcze dosadzę, przesadzę itp. Czekam aż rozwiną się hosty by ocenić ile jest wolnej przestrzeni.
Jak pisałam już wcześniej prace nad bunkrem trwają - powstanie tam skalniak. Tworzę też białą rabatę, ale na efekt trzeba pewnie będzie poczekać do lata. Podziwiałam u Ciebie te stokrotki afrykańskie. Ja wysiałam nasiona, wszystkie wzeszły i nieźle rosną, ale przy tych kupnych sadzonkach to mikruski. Po zimnych ogrodnikach wysadzę je do ogrodu.
Moje żurawki i żuraweczki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwitnąca tiarella;
Obrazek

Pierwsze orliki:
Obrazek

Czosnek olbrzymi GIGANT:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Witaj Izo, ostatnio mało piszę, ale zdjęcia oglądam codziennie. Kiedy ta matura wreszcie się skończy...moje nerwy są w opłakanym stanie. Codziennie staram się coś zrobić na działce, ale trawa rośnie szybciej. Nie mogę nadążyć. Widzę,że u Ciebie nawet małej trawki nie znajdziesz. Chyba nocujesz na działce. Poza tym, ślicznie kwitną Twoje roślinki. Wszystko masz takie dopieszczone. Ja w wakacje wszystko nadrobię.
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Izuniu- ależ Ty już dopieściłaś swój ogródeczek . Leśna rabatka nabiera rumieńców .
Kolekcja żurawek imponująca . Kwiatki też nieźle sobie radzą . Ogrodniczka z Ciebie na medal. ;:63
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze:[...]Czekam aż rozwiną się hosty by ocenić ile jest wolnej przestrzeni.[...]
Jeśli to nowowsadzone hosty, to poczekasz długo, W pierwszym roku nie wypełnią tego miejsca, które zajmą z czasem.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza fajną masz tą leśną rabatę!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu, pospacerowałam i popodziwiałam Twój piękny ogród :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tuja! :lol: Biała rabata? Masz już konkretne plany jej nasadzeń? Gdyby tak wziąść pod uwagę kolejność kwitnienia to pierwsze będą krokusy,śnieżyczki, tylipany a co dalej? Róże? A może coś w międzyczasie? Ach, jestem ciekawa, co posadzisz!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, narcyzy masz zaklepane.
Świetna kolekcja żurawek, widzę, że masz ich znacznie więcej niż ja więc nie będę Ci proponował (choć, żurawki drżączkowatej 'Leuchtkafer' u Ciebie nie widzę, a ona właśnie teraz kwitnie na czerwono). Jak to się wszystko rozrośnie, to leśna rabata będzie rewelacyjna :!: Już teraz miło się na nią patrzy.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff! W końcu odetchnęłam, bo maturę syna mam już z głowy. Zostaje czekać na wyniki.
Ewuniu - dzięki za miłe słowa, ale chwastów ci u mnie dostatek. Wciąż z nimi walczę. Jedynie na leśnej mam prawie spokój, bo ściółkowana była drobną korą. Co do matury to najgorszy był dzisiejszy dzień ( ostatni) - ustny z j.polskiego. Wbrew obawom poszło Mu świetnie - czego życzę i Twojemu synowi.
Witaj Martuniu! Miło Cię "widzieć"! Jesteś dla mnie zbyt łaskawa. Wiele się muszę jeszcze nauczyć i napracować by zasłużyć na jakikolwiek medal :wink: .
Krzysiu - źle się chyba wyraziłam...Chodziło mi raczej o to, że rozwiną się liście funkii niż o sam rozwój roślin. Wiem, że trzeba czasu by hosty pokazały swój urok i wielkość. Swoje pierwsze posadziłam 2 lata temu - zaraz po kupieniu działki, resztę w zeszłym roku. To wszystko są raczej maluszki. Może przyjść taki czas, że zamiast dosadzać będę musiała "wysadzać" stamtąd inne rośliny :lol:
Dzięki Joluś! Cieszę się, że Ci się podoba. Lepszy efekt będzie latem jak rośliny podrosną.
Halinko-miło Cię gościć!Dziękuję za komplement.
Oranio - szczerze mówiąc zawsze mam problem z konkretnymi planami. W zasadzie miejsce pod białą rabatę jest tymczasowe i raczej nie zamierzam sadzić tam krzewów, ale kto wie...może okazać się, że tak zostanie i wtedy na pewno róża się pojawi. Z tego względu nie ma na niej wiosennych cebul, które w stałym miejscu będą konieczne. Na razie sadzę tam to co mam i dostałam, trochę sieję...Posadziłam już acidanterę, tuberozę, ismenę, białe lilie, marcinki, śniedki, kilka skalniakowych maluchów. Wysiałam białą aksamitkę i na "okrasę" dzwonki irlandzkie oraz wilczomlecz białobrzegi. Do tego przyjdą stokrotki afrykańskie, frezje, cynie, astry, rogownica i pewnie lobelia, może dalia. Na efekt przyjdzie mi poczekać do lata...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jacku wieczorowa porą! Dzięki za miłe słowa - dodają sił i wiary. Z góry dziękuję za cebulki. Jeśli naprawdę możesz podzielić się przetacznikami to ja bardzo chętnie zaopiekuje się nimi. Tylko czym Ci się odwdzięczę? Mam jeszcze 2 inne żurawki tylko zostały pominięte przy robieniu zdjęć. Nie wiem czy akurat mam odmianę o której piszesz, ale jedna z nich kwitnie właśnie na czerwono tzn. będzie kwitła za dzień lub dwa :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”