Agnieszko, większość areału u mnie obrabiają... krowy sąsiada
Warzywnik z 10a, sad z 15a, więc również u mnie bez maszyny ani rusz. Samo wykoszenie trawy zajmuje mi kupę czasu, a my tylko w weekendy tam bywamy i to najczęściej tylko 1 dzień.
Myśleliśmy o jakichś uprawach wieloletnich na niezagospodarowanym obszarze, ale na myśleniu się skończyło...
Spoko, też wpadłam na to, żeby wyeksmitować część sadzonek na balkon. Mrozów już chyba nie będzie, więc w marcu przeprowadzka obecnych sadzonek, zmywanie z okna filtru przeciw słonecznego i sieję po kolei warzywa na rozsady.
Martusiu, na wystawienie frezji na balkon też już wpadłam i już tam stoją. Mam słoneczny balkon, więc będą miały wahania temperatury między dniem i nocą. Mam nadzieję, że to będzie właściwe pobudzenie do zawiązywania kwiatów. Na razie nic nie wyłazi z ziemi. Jak długo frezje kiełkują?
Co do kolejnych nasadzeń na wsi, to i owszem, miejsce jest, tylko gorzej z czasem, żeby to obrobić potem
Popracowałam dziś na RODos. Winorośle przycięte (pół dnia mi to zajęło), łozy muszę jeszcze zmielić, 1 dereń jadalny wykopany, siedzi w aucie i pojedzie na wieś jutro lub pojutrze. Chciałam zabrać jeszcze lilaka, ale już nie zdążyłam, może za tydzień. No! Zmęczyłam się!

...rączki bolą robić, nóżki bolą chodzić...
Muszę jeszcze wystawić ogłoszenie o sprzedaży działki mojej mamy, a mama przejmie moją, bo jest znacznie mniejsza. Teraz powinien być dobry czas na takie sprzedaże. Całkiem ładna działeczka, tylko wymaga sporo pracy. Jest miejsce na plac zabaw dla dzieci, a w miejscu, gdzie był warzywnik, można zrobić mini boisko, lub na powrót warzywnik
Z niecierpliwością czekam na przesyłkę z zamówieniem. Mam nadzieję, że wyślą niebawem.
Zamówiłam do posadzenia na skarpie do cienia od zachodniej strony:
- Barwinek pospolity - biały - 1 szt.
- Barwinek pospolity - fioletowy - 1 szt.
- Cyklamen bluszczolistny - 3 szt.
W tym miejscu mam już zwykłe barwinki i bluszcz pospolity, a na narożniku dąbrówkę rozłogowa.
Na słońcu od wschodu planuję:
- Hiacynt kalifornijski - 10 szt.
- Hyzop lekarski
- Jaskier azjatycki różowy w różnych odcieniach - 20 szt.
- Jeżówka purpurowa - Echinacea - 3 szt.
- Mieczyk bizantyjski - 10 szt.
- do wysiania: Ostropest plamisty, Łubin trwały, Posłonek, Żagwin
- Piaskowiec - do wysiania między płyty betonowe
Od południa uzupełnię Przegorzanem lukę między rozchodnikami, oregano greckim, tymiankiem i zawciągiem (od Kasi).
Tam, gdzie zostaną jakieś wolne miejsca, zapełnię jednorocznymi, np. smagliczką.
Jak tak teraz parzę na ten spis, to zastanawiam się, gdzie ja upchnę liliowce, kolorowy krwawnik, dzianwę, orliki pełne i inne cuda, których nakupiłam

A jeszcze przydałoby się przesadzić trzmieliny, różę pomarszczoną i lawendy
Tak, to jest choroba