Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Wreszcie "kopnęłam się w tyłek" i zabrałam za przepikowywanie pomidorków. Dzisiaj tylko pierwsza partia 30 sztuk, na tyle mi starczyło ziemi do rozsad z pozostałej części worka. Z samej ziemi ("GREEN GARDEN - Podłoże do Wysiewu i Pikowania z Mikroorganizmami") jestem o dziwo całkiem zadowolona, a to nowość - zero ZIEMIÓR (!), szkodników. No normalnie zastanawiam się, co tu się dzieje, bo jeszcze chyba takie podłoże do roślin innych niż kaktusy mi się nie zdarzyło.
Swoją drogą, jak beznadziejna musi być sytuacja w temacie podłoży, jeśli jestem tak zadowolona z tego, że podłoże po prostu niczego nie zepsuło... ;:124

To był dopiero mój drugi siew pomidorów w życiu, a w poprzednim roku... hę, nie wiem czy ktoś pamięta, ale nazwałabym to generalnie walką roślin o życie, a nie uprawą ;:306
Myślę, że korzonki powychodziły całkiem ładne. Tym bardziej, że rośliny były ograniczone komórkami mini-szklarenki.

Tu siewka odmiany 'Czekolada'.

Obrazek

K125

Obrazek

Rekordzistki w długości korzeni u mnie, tu siewki odmiany Krymskaja Roza.

Obrazek

K122 F8 ma całkiem ładną, zwartą bryłkę.

Obrazek

Pomidorki trafiły do kubków 200ml. Te najgorzej wyglądające (z korzonkami takimi, że "w sumie to ledwo co") pikowałam po dwie - o dziwo to zawsze były siewki tej samej odmiany, czyli wychodzi, że ogólnie tym danym odmianom coś u mnie nie pasowało. Była to między innymi odmiana 'Janek' - mam nadzieję, że przynajmniej jedna sadzonka się "poprawi", bo bardzo chciałabym spróbować tego pomidora.

Tu kilka z przepikowanych gagatków.

Obrazek

Mają docelowo iść do tunelu - wczoraj stawianego, swoją drogą, tak się pochwalę.
dobromira
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 19:12

Post »

do Mirek19
(nie za bardzo daję sobię rady z pisaniem tu na forum)

odpowiadając na Twoje pytanie, nasionka z 2012 r (7 lat) część wysiałam do podłoża do kiełkowania, póżniej przepikowałam do doniczek
a drugą część nasionek na mokry ręcznik papierowy , jedne i drugie wykiełkowały :)
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Hej.
Ktoś z Was stosuje Asahi SL zaraz po przesadzeniu pomidora do gruntu? Leży mi od 2 lat i nie mam pomysłu co z tym zrobić :roll:
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaraz na początku moich przygód pomidorowych, ASAHI uratowało mi obmarznięte sadzonki. Zostawiłam je nieokryte w foli na noc i "wyskoczył" przymrozek. Rano liście zawisały w fioletowych firankach, ale pędy chyba nie zmarzły. Pryskałam ASAHI - sadzonki odbiły z pędów bocznych, dogoniły resztę, która nie zamarzła, sezon był ok.
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

dobromira pisze:do Mirek19
(nie za bardzo daję sobię rady z pisaniem tu na forum)

odpowiadając na Twoje pytanie, nasionka z 2012 r (7 lat) część wysiałam do podłoża do kiełkowania, póżniej przepikowałam do doniczek
a drugą część nasionek na mokry ręcznik papierowy , jedne i drugie wykiełkowały :)
Jeszcze dopytam - długo czekałaś na skiełkowanie nasion ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Moje pomidorki dzisiaj dostały pojedyncze "pokoje".

Obrazek Obrazek Obrazek

Stały na oknie gdzie od rana do południa jest słońce.Dwa ostatnie słoneczne dni wystarczyły żeby podskoczyły w górę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ha! A moje dopiero 2 dni temu i drugi rzut dzisiaj, poszły na ręcznik do kiełkowania :) .
dobromira
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 19:12

Post »

Mirek19 - jeszcze dopytam - długo czekałaś na skiełkowanie nasion ?
czekałam około 10-14 dni na wykiełkowanie,chociaż zupełnie nie liczyłam na cokolwiek( nasionka 7 letnie )
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Moje pomidory coś bardzo słabo rosną w tym roku, chyba ze względu na zbyt wysoką temperature.
Wysianie na początku marca, ziemia Bella do wysiewu nasion i pikowania, parapet południowy (cały dzień widno ale wraz z upływem czasu gdy jedna strona się zacienia druga dostaje słońce). Doświetlane, podlewam dopiero gdy ziemia porządnie przeschnie ale może za mało bo da się je wyjąć jak kostkę (wczoraj podlane). Żadnych nawozów do tej pory nie stosowałem a pikować planowałem gdy już będą miały 2-3 fajnie rozwinięte listki właściwe ale może się już duszą w tych ciasnych klitkach?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Merkor przesadź szybko te siewki do osobnych pojemników i to głęboko bo widać, że im bardzo źle. Temperatura chyba tu nie ma nic do rzeczy bo gdyby tak było to siewki byłyby zielone i powyciągane. Sądzę, że coś z podłożeniem nie bardzo jakby za dużo nawozu, który męczy malutkie siewki, po miesiącu pomidory nie powinny tak wyglądać. Każdego roku tu na forum trafiają się takie problemy i zazwyczaj winą jest ziemia, brak dobrego światła, temperatura lub podlewanie. Absolutnie nie dawaj żadnego nawozu, tylko przesadź do innej ziemi bo nawóz tak młode rośliny może zabić.
Moje siane i pikowane do zwykłego odkwaszonego torfu + perlit, podlewane tylko wodą są zielone, nawet te z 25 marca mają liście właściwe.
Nie czekaj na liście właściwe bo możesz nie doczekać. Ja pikuję nawet w fazie liścieni i nawet jak jeszcze korzonków nie ma, wszystko ładnie się przyjmuje i rośnie bez problemów.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Dzięki za radę, wybiore się po ziemię i je przepikuje. Co do obecnej ziemi to dziwne bo dużo osób ją poleca i jest dedykowana do rozsad i pikowania.

Obrazek
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Merkor Wyjmij je jak najszybciej z tych naparstków, nie lepiej wysiać w skrzynkę, w tak małych wielodoniczkach bardzo trudno utrzymać stabilną temperaturę i wilgotność podłoża. Moim zdaniem wykazują zaburzenia w odżywianiu z powodu źle rozwiniętego systemu korzeniowego i przesuszenia a co za tym idzie mimo że składniki są w podłożu to ich pobieranie jest zaburzone. Moje wysiane w podłoże z własnego kompostu pierwszego kwietnia po wyrwaniu mają korzonek ok 4cm. Jaką masz temperaturę na parapecie?

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Temperatura w nocy od 16 do 19, w dzień od 20 do 25 a na słońcu jak wyjdzie to nawet do 30-35 i tej się najbardziej obawiam. W tak słoneczne dni pokój wietrze ale wiadomo jak za szybą potrafi przypalać.

Obrazek
melody in home
50p
50p
Od: 2 lip 2017, o 23:08

Post »

Merkor dwa lata temu miałam dokładnie tę samą ziemię i dokładnie te same kłopoty. Pomogło dokładne otrzepanie ziemi z korzonków i wsadzenie do innej.
pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Merkor na fotografii widać jak korzenie szukają wody w dolnej warstwie, górna prawie nie przerośnięta. Nadmierne ograniczenie nawadniania zwiększa zasolenie a to prowadzi do utrudnionego pobierania składników.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”