Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Aniu, Kasiu, Izo, kochane jesteście i dziękuję za takie miłe słowa. Myślę, że ogród sprawia wrażenie uporządkowanego właśnie dzięki czystym połaciom trawnika i palisadom na brzegach rabat. To wizualnie daje efekt uporządkowania, zwłaszcza po koszeniu trawy. :wink:
Ciesze się, że tak mi się udało zapanować nad żywiołem roślinności, bo nie było to łatwe zadanie przy tak niewielkim terenie i takiej ilości gatunków na jakie miałam apetyt. :lol:

Łubiny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu Ciebie witam szczególnie po raz pierwszy, zapraszam częściej, a skoro podobają Ci się orliki, to dla Ciebie parę zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izo, mówisz ładny warzywnik krok po kroku? Przede wszystkim troska o ziemię. Pracuję nad nią od początku, kiedy mi się jeszcze nie śniło o takim ogrodzie. Za altaną był częściowo teren pod warzywnik uprawiany przez poprzednich właścicieli, ale trochę go powiększyłam i uporządkowałam. Od początku założyłam kompostownik, zbieram odpady kuchenne już od wielu lat i wożę na niego na działkę, dodaję rolki po papierze, kartony podarte, trawy ścięte zielone części rośli z ogrodu. Potem daję kompost jesienią po warzywach na grządki, w skrzyniach też sam kompost, na kompost rozłożony na warzywniku i w skrzyniach sieję poplon jesienią, na to w listopadzie daję obornik i przekopuję na zimę. Często hakam ziemię pomiędzy rządkami warzyw, staram się w miarę możliwości, by ziemia nie przesychała. To chyba cała tajemnica- potem odpowiednia proporcja słońca i wody. I częste pielenie. Nie jest to łatwe, jak się tak jeździ tylko w weekendy, ale w tym roku pogoda mi pomaga.
Co do robactwa bywa.. mszycom robiłam opryski, mączlik przyłazi z chwastów zza płotu, ślimaki też są, ostatnio mi obżarły rozsadę cynii- sypię na rabatach kwiatowych Bros (niestety, nie umiem uniknąć chemii, bo ślimaków mam sporo, w tym pomrowów) i piwo stoi w kubeczkach.

Ja kocham to, co robię. ;:167

Obrazek

Obrazek

Czas do pracy! :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś masz przepiękny ogródek i tak zadbany, że nawet jednego chwaścika nie widać.
Bardzo lubię łubiny ale niestety nic nie wyrosło z nasion, które wysiałam. Napisz proszę jak to z tymi łubinami jest.
O musztardowcach już napisałam. Super sprawa.
Cudowny ogród a zwłaszcza jak się człowiek wybierze na poranny spacer....światło jednak robi swoje. ;:138
;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ;:7 :wit :D
Dzięki za info o musztardowcu, zastanawiam się czy to samo co mizuna, bo liście mam podobne, a mizunę mam na pewno. Będę ją teraz wyrywać.
Sałatę już zlokalizowałam- to dębolistna. Muszę zdobyć nasiona.
Wczoraj dzięki Tobie zrobiłam już zakupy kilku paczuszek nasion, w tym poplonu. Jest tam m.in. musztardowiec.

Co do światła- na zdjęciach jest i poranne, ale i zachodnie- mam bardzo fajne usytuowanie ogrodu względem ruchu słońca. Po południu tak świetnie przyświeca przed tarasem, a rano na warzywniku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś mizuna to inny gatunek ale w szczegóły się nie wdawałam. Jest na forum wątek zajrzyj proszę może coś doczytasz dla siebie... viewtopic.php?f=42&t=53943&start=112
Okropnie mi to smakuje a zwłaszcza ten ostry. Na przyszły rok chciałabym zdobyć inne rodzaje tego musztardowca a jak znajdę to dam znać. :D
Dziś już nie pada i ma być na weekend ;:3 :tan
;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana piękny masz ogród i warzywnik bo mi nic nie rośnie codziennie pada i pada. Pooglądałam i aż mi się milej zrobiło tylko żeby u mnie jeszcze ta pogoda za oknem chciała być inna. Pozdrawiam miłego dnia.:)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mam nadzieję, że wreszcie pogoda się zmiłuje nad Wami. Dla Ciebie słoneczne zdjęcia. ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej hej :wit
Tyle mam fotek, ale nie wytrzymam, pomijam kolejkę, bo róże zaczynają swój spektakl... :uszy ;:167 ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapach większości obłędny!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Moniko, jak to dobrze, że nie mogłaś wytrzymać! :D Takich widoków nie można trzymać w szufladzie ;:138 . Niech no tylko moje róże tak zakwitną, to też będę się dzielić radością. Super ujęcie przywrotnika z różą na drugim planie. To pięknie, że podpisujesz wszystkie zdjęcia, bo pomyliłabym Chippendale z Abrahamem Darby. Już sobie wyobrażam jak tam się przechadzasz między tymi różami i wąchasz, wąchasz... A, no właśnie, czy Chippendale u Ciebie pachnie, bo moje jakby wcale.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chippendale nie pachnie. Ja nie czuję. Najmocniej z moich róż obecnie pachną Duchesse de Montebello (cudowny, różany zapach francuskich perfum) i Louise Odier- owocowy, obłędny zapach gruszek, brzoskwiń. Normalnie do zżarcia. :D

Duchesse de Montebello to ogromny krzak, stanowi zieloną ścianę tarasu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Louise Odier obrasta bramkę nad furtką , już prawie połowę, z drugiej strony już go ściga wiciokrzew.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crocus Rose ma zapach takich kwiaciarnianych róż. Rośnie sobie pod jabłonką.

Obrazek

Kasiu, masz rację, wącham i delektuję się tym aromatem. Czuć już z daleka. Już się cieszę, na czekający mnie weekend tam. :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Duchesse de Montebello, oj piękna, piękna róża! ;:167 Jaki delikatny a jednocześnie wyrazisty ten kolor. Jakby była z porcelany. A pokażesz LO na bramce? U mnie rośnie swobodnie ale wypuszcza pojedyncze długie baty i tak sobie myślę, czy by ich nie upinać na jakimś łuku ;:218 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu pokażę, ale to będzie trudne, gdyż alejka dochodząca do mojej działki to jednocześnie parking dla nas i sąsiadki. Sąsiadka jest praktycznie non stop na działce, więc wiecznie stoi auto. Ja tez tak wiązałam właśnie te długie pędy LO, starałam się je oplatać. I nawet fajnie to wyszło. W tym roku będzie kwitła na całej długości.

Na tę panienkę też czekam- lilia Martagon. W tym roku pierwszy raz będzie miała u mnie kwiaty. Druga jeszcze grymasi. Wsadziłam też kolejne 3 Martusie. W ogóle lilii będę miała zatrzęsienie. Mnożą się u mnie na maksa, a co sezon sporo ich upycham.
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia u ciebie to prawdziwy festiwal różany.
Co jedna to ładniejsza ;:215 .
Ja tez czekam na kwitnienie lilii Martagon. Na inne tez. ;:167
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Wspaniałe widoki.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, róże przepiękne! A jeśli takie zapachy u Ciebie to rzeczywiście weekend będzie wspaniały ;:oj
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak naprawdę to róże nikną w tej gęstwie.. Musze trochę sekatorem przeciąć, ale hosty tak naprawdę są do podziału, a ja już nie mam gdzie sadzić. Nie wiem co mam zrobić z tym nadmiarem.
W ogóle ogród znów zdziczał, trawa wymaga koszenia, palisad nie widać itp. Znów robota :lol:

Dzięki za miłe słowa odnośnie róż.
Zostawiam fotki LO na bramce i Munstead Wood, która ogłupia mój aparat. :wink: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dla kontrastu Crocus Rose

Obrazek

Obrazek

A na koniec pierwsze pąki ociągającej się Edenki :)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam zaglądających! :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”