Na starym po nowemu 4.
Re: Na starym po nowemu 4.
A ja zacznę się stosować w ogóle, też jestem ciekaw, co z tego wyjdzie 

- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takim okrojonym systemem jak ten mój?
Czy tak jak w kalendarzu księżycowym co podają na każdy dzień, że wtedy to a wtedy to?
Czy tak jak w kalendarzu księżycowym co podają na każdy dzień, że wtedy to a wtedy to?
Takim okrojonym. W tych kalendarzach potrafi być napisane, że w styczniu się tnie powojniki
A z podlewaniem to jakaś zasada jest? Chyba najlepiej jak ubywa, bo wsiąka w glebę?

A z podlewaniem to jakaś zasada jest? Chyba najlepiej jak ubywa, bo wsiąka w glebę?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bea mam w ulubionych taki kalendarz http://www.rytmnatury.pl , ale żebym jeszcze była wierna temu co podaje
Przecież jestem z tych co mają 6 sobót i mogłabym
Chyba niezbędna jest samodyscyplina 

- Beaby
No to jak tym "okrojonym" to też jestem ciekawa czy będziesz widział jakąś różnicę.
Ja tylko z tym więc nie wiem jak może być inaczej
Z podlewaniem to słyszałam tak, że w Pełnię i Nów się nic nie robi - nawet nie podlewa. Ale jak jest upał to podlewam te co o wodę proszą, ale nic przy tym nie ruszam, nawet jak widzę jakiś nadłamany kawałeczek gałązki....
Marysiu - tak, posiłkuję się "rytmami natury" w fazach Księżyca. Bo są fajnie osobno w tabelce podane i często na to zerkam. No bo stosuję to w sumie w ciągu całego roku, każdego miesiąca.
Ja tylko z tym więc nie wiem jak może być inaczej

Z podlewaniem to słyszałam tak, że w Pełnię i Nów się nic nie robi - nawet nie podlewa. Ale jak jest upał to podlewam te co o wodę proszą, ale nic przy tym nie ruszam, nawet jak widzę jakiś nadłamany kawałeczek gałązki....
Marysiu - tak, posiłkuję się "rytmami natury" w fazach Księżyca. Bo są fajnie osobno w tabelce podane i często na to zerkam. No bo stosuję to w sumie w ciągu całego roku, każdego miesiąca.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne suche kompozycje . ja w ub. r. zaczęłam się tym bawić, w tym roku udoskonalę, tzn będę miała więcej roślinek. A ten przegrzan to z ogrodu czy rowu ? bo u mnie takie rosną na rowie 

- Beaby
Karola - a przegorzany to nie z rowu - te przystojniaki to ze szkółki przybyli do mnie.
Niestety, nie mają aż takich wielkich kwiatostanów jakie pamiętam z dzieciństwa....
A suche bukiety potrafią bardzo zdobić, fajnie, że można co roku zebrać coś nowego. Lawenda nie straciła nic a nic kolorku i zapachu.
Ale teraz nie zbierałam kwiatów hortensji, te niech zdobią zimowy ogród.
Niestety, nie mają aż takich wielkich kwiatostanów jakie pamiętam z dzieciństwa....
A suche bukiety potrafią bardzo zdobić, fajnie, że można co roku zebrać coś nowego. Lawenda nie straciła nic a nic kolorku i zapachu.
Ale teraz nie zbierałam kwiatów hortensji, te niech zdobią zimowy ogród.

Przegorzany w rowie
Heeej, ,dobrze że jeszcze nie zamówiłem, muszę dorzucić! Takie male kwiatostany na moje mają bo pewnie jakąś odmiana z tego wyszła. Niech Karolina pozbiera nasiona, jeśli to te duże i porozsyła

Heeej, ,dobrze że jeszcze nie zamówiłem, muszę dorzucić! Takie male kwiatostany na moje mają bo pewnie jakąś odmiana z tego wyszła. Niech Karolina pozbiera nasiona, jeśli to te duże i porozsyła

- Maska
- Kontakt:
Poczytałam, że jest przegorzan trwały i kulisty i ten drugi występuje na niżu na większej części kraju.
Tak na oko ze zdjęć to trwały ma większe kwiatostany.
Tak na oko ze zdjęć to trwały ma większe kwiatostany.
- Beaby
Marysiu- też tak myślę, że to od odmiany zależy jak duże ma kwiaty przegorzan. Ten, który zapamiętałam miał duży kwiat i bardziej fioletowy. Liście przypominają mi się takie same.
Mati - a co, nie zamawiałeś w ubiegłym roku przegorzanu? Myślałam, że Ci się udało.
Nie zamawiałam u nich, więc jeśli będziesz miał przegorzany z dużymi kwiatostanami to zaraz też sobie tam zamówię
Mati - a co, nie zamawiałeś w ubiegłym roku przegorzanu? Myślałam, że Ci się udało.
Nie zamawiałam u nich, więc jeśli będziesz miał przegorzany z dużymi kwiatostanami to zaraz też sobie tam zamówię

Ty zamówiłaś skądś indziej a oni nie mieli czy mieli mieć latem to mi wyleciało. Zaraz spojrzę co tam u nich z tym przegorzanem.
Mają przegorzan pospolity.
Cytuję od nich:,,Naturalnie porasta suche, kamieniste, słoneczne miejsca południowej Europy.Kwiatostany osiągające średnicę do 4cm"
To duży czy mały?
Mają przegorzan pospolity.
Cytuję od nich:,,Naturalnie porasta suche, kamieniste, słoneczne miejsca południowej Europy.Kwiatostany osiągające średnicę do 4cm"
To duży czy mały?
- Maska
- Kontakt:
To chyba ten kulisty. Nie dokładnie, ale czytałam jakby ten większy rozrastał się rozłogowo, a ten mniejszy sieje się ale to trzeba byłoby zgłębić wiedzę 

No to biorę to na siebie na weekend
Może po angielsku coś się znajdzie, bo ppolskie źródła to zatrważająco często kopiuj wklej lub wymień wyraz 

- Beaby
Mati - jak dla mnie to ten co mam. Czyli mały. Ale też śliczny.
Tamte co najmniej były raz większe i mocno fioletowe.
Marysiu - ten przegorzan, który wspominam to raczej był grzeczny, w jednym tylko miejscu sobie rósł, z roku na rok.
Tamte co najmniej były raz większe i mocno fioletowe.
Marysiu - ten przegorzan, który wspominam to raczej był grzeczny, w jednym tylko miejscu sobie rósł, z roku na rok.
- Maska
- Kontakt:
No to ja też mam kulisty, bo ostatnio siewki wyrywam nagminnie