Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Lidziu pomimo huśtawki pogodowej masz jak na luty dużo kwitnących roślin. ;:333
A cyklameny Ci się fajnie rozrastają. Musiałaś im dogodzić przy posadzeniu. ;:108
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, piękne te listki bluszczolisnych. One mają kwitnąć na jesieni, a ten mój zakupiony ma chyba pąki. ;:oj Twoje cudne miłki zaraz będą cieszyć kwiatami. ;:215 Moje coś tam wystawiają do słoneczka, ale nie widać na razie czy to pąki , czy tylko koperek.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bulbocodium można kupić na allegro.W ubiegłym roku wystawiono już pod koniec lipca.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu Maska serdecznie Cię witam i dziękuję za życzenia.
Rzeczywiście, ogród był ostatnio kilkakrotnie zasypany śniegiem, ale takie prawo zimy. Na szczęście coraz więcej roślin budzi się i zapełnia rabaty. Codziennie udaje mi się znaleźć coś nowego, czego jeszcze wczoraj nie było widać.
Koty mają się dobrze i na razie jeszcze nie linieją, co oznacza, że zima może trochę potrwać.

Betusiu beacia0088 ciemiernik biały może zimą wymarzać, szczególnie jeśli nie ma okrywy śnieżnej.

Marzenko Marzena77 dziękuję. Zakwitły dopiero dwa najwcześniejsze irysy, ale na żyłkowanych już też pojawiają się pączki. Cebulowe ostro wystartowały, pojawiły już się nawet hiacynty i kamasje.
Ja nie mam problemów z kotami, bo moją działkę traktują jako dom i swoje potrzeby załatwiają na nieużytkach za płotem.

Dorotko dorcia7 miłki mam na razie dwa, na 8-mym zdjęciu wiosenny, a na 13-tym amurski. Ale jak wszystko dobrze pójdzie, to może w tym roku dołączy do nich trzeci.

Sławku slanka-flora krokusy, które już zakwitły, rosną na cieplejszych i osłoniętych stanowiskach, stąd ich pośpiech. Rosnące w dolnej części działki, nie mają jeszcze nawet liści.

Dario Daria_Eliza koty zwykle towarzyszą mi w spacerach, podczas których robię zdjęcia. Obserwują, czy przypadkiem gdzieś nie kucnę, bo wtedy jest okazja, aby podjąć próbę wdrapania się na moje kolana.

Lucynko plocczanka starałam się posadzić jak najwięcej roślin kwitnących wczesną wiosną. Ponieważ, to moja ulubiona pora roku, chcę mieć ją ukwieconą od samego początku.
Ostatnie prognozy pogody nie są zbyt zachęcające, czeka nas sporo opadów i niskie temperatury, a wiec na pewno zdążysz się uwinąć z pracami domowymi przed przybyciem tej prawdziwej wiosny.

Alu Biedronka641 gdyby słońce zechciało dłużej zaswiecić, to roślin kwitnących byłoby już znacznie więcej. Ale dopiero kończy się, luty więc wszystko zdąży zakwitnąć na czas.
Cyklamenom bluszczolistnym chyba się u mnie podoba, bo specjalnie im nie dogadzam. Cyklameny dyskowate rosną trochę słabiej, ale to jeszcze młode rośliny.

Marysiu delosperma cyklameny bluszczolistne zakwitają w okresie letnim, więc jeśli Twój ma już pąki, to zakwitnie pewnie wcześniej.
Miłki najwyraźniej ociągają się z kwitnieniem, te pąki są na nich już od dawna. Ale nie ma się co dziwić, słońce pojawia się ostatnio tak rzadko.

Janku magry bardzo dziękuję Ci za informację. Wprawdzie na allegrooo jeszcze nigdy nic nie kupowałam, ale w tym roku będę śledzić oferty.

Skrzydlinka naprzeciwlistna próbuje zakwitnąć.
Obrazek

Wychodzą pierwsze hiacynty.
Obrazek

Irys żyłkowany 'Pauline' w pąkach.
Obrazek

Hortensja też się stara.
Obrazek

Tojad mocny już ładnie podrośnięty.
Obrazek

Pierwszy liść paprotki zwyczajnej.
Obrazek

Żywotnik wygląda, jakby obsiadły go biedronki.
Obrazek

Wawrzynek wilczełyko nadal pięknie kwitnie.
Obrazek

Pierwsza gąsienica
Obrazek

Samotna sierpówka
Obrazek

Koty układają się do drzemki.
Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

To widzę, że Twoje kotki to też wielkie pieszczochy, jak tylko okazji szukają, żeby na kolana wskoczyć. (Zupełnie jak nasze.) Fajnie wyglądają na swoich legowiskach.
Sierpówka bardzo ładnie wyszła na zdjęciu. :)
Nigdy jeszcze nie widziałam tych różowych "szyszeczek" na żywotnikach. ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lidziu, widzę że u Ciebie już pierwsze kolory, u mnie nadal tylko zielono.
Kociaki słodkie, wymiziaj je ode mnie ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Może to jest młoda ubiegłoroczna sierpówka, która jeszcze nie znalazła swojej drugiej połowy? To wierne ptaki, tak jak bociany.
Lidziu jak nazywa się Twój wczesny rannik? Zdaje się że w uprawie znajdują się dwa ;:218
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jednak u Ciebie wszystko idzie szybciej Lidziu.
Widać jakie znaczenie ma ukierunkowanie ogrodu.
Fajnie tak już obserwować budzące się do życia roślinki.
Wymiziaj kociaki, pewno skulone przysypiają przy takiej pogodzie. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu jak co roku sezon u Ciebie zaczyna się wcześniej i zawsze co oglądam u Ciebie szukam w moim grodzie, ale najbardziej zbliżony jest stan irysków :D Sierpówka samotna to rzadkie zjawisko :? Kotki w dobrej formie i dalej zimowo napuszone :D
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Zachwycam się Twoją skrzydlinką. Tym bardziej, że moja 3-letnia ani myśli kwitnąć. ;:223
Lidziu, okazało się, że te rzekome pąki cyklamena bluszczolistnego to są kulki z nasionkami. ;:306 Tak to jest jak człowiek taka ślepawa Gienia. ;:219
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Lidko, ile u Ciebie już kolorów ;:138 Wiosna gości na całego , dużo szybciej niz u mnie ;:oj Te krokusy cudne ;:167
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu delosperma moja skrzydlinka ma ponad trzy lata i kwitnie po raz pierwszy. Więc one chyba ta mają.
Czyli cyklameny mają zawiązane nasionka, jest więc nadzieja, że szybko Ci się rozmnożą.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Lidko, u Ciebie widoczne są już wiosenne kolorki. ;:333
Fantastyczne są te biedroneczki na żywotniku. ;:138
kociaczki słodziutkie. ;:168
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dario Daria_Eliza działkowe koty, to wielkie pieszczochy. Ta pojedyncza sierpówka towarzyszy mi już trzeci rok. A wiesz, że ja tez dopiero niedawno zauważyłam te maleńkie szyszeczki na żywotniku.

Zuzo sweetdaisy kolory zaczynają się pokazywać, ale co z tego, skoro na środę przepowiadają u nas nawałnice śnieżne.
Koty codziennie otrzymują porcję miziania.

Olu Bufo-bufo najwcześniej kwitnie u mnie rannik zimowy, a cylicyjski dopiero wygramolił się z ziemi i zakwitnie o wiele później.
To nie jest młoda sierpówka. Jeszcze kilka lat temu przylatywało ich do mnie całe stadko. Niestety ludzie mieszkający w domu graniczącym z działkami wyłapali ptaki i po prostu zjedli, Tej jednej udało się uciec.

Grażynko kogra niektóre z roślin pobudziły się szybciej, a niektóre jeszcze czekają. Mam nadzieję, że śnieg który zapowiadają w prognozie, nie zniszczy kwiatów.

Marysiu Maska irys histrioides kwitnie już od dawna, a żyłkowane dopiero pokazały pączki.
Sierpówka samotna już od dłuższego czasu, a powód wyjawiłam powyżej w poście do Oli.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie sypie,teraz to prawdziwa śnieżyca,zapowiadają 10 cm śniegu