Marysiu Maska serdecznie Cię witam i dziękuję za życzenia.
Rzeczywiście, ogród był ostatnio kilkakrotnie zasypany śniegiem, ale takie prawo zimy. Na szczęście coraz więcej roślin budzi się i zapełnia rabaty. Codziennie udaje mi się znaleźć coś nowego, czego jeszcze wczoraj nie było widać.
Koty mają się dobrze i na razie jeszcze nie linieją, co oznacza, że zima może trochę potrwać.
Betusiu beacia0088 ciemiernik biały może zimą wymarzać, szczególnie jeśli nie ma okrywy śnieżnej.
Marzenko Marzena77 dziękuję. Zakwitły dopiero dwa najwcześniejsze irysy, ale na żyłkowanych już też pojawiają się pączki. Cebulowe ostro wystartowały, pojawiły już się nawet hiacynty i kamasje.
Ja nie mam problemów z kotami, bo moją działkę traktują jako dom i swoje potrzeby załatwiają na nieużytkach za płotem.
Dorotko dorcia7 miłki mam na razie dwa, na 8-mym zdjęciu wiosenny, a na 13-tym amurski. Ale jak wszystko dobrze pójdzie, to może w tym roku dołączy do nich trzeci.
Sławku slanka-flora krokusy, które już zakwitły, rosną na cieplejszych i osłoniętych stanowiskach, stąd ich pośpiech. Rosnące w dolnej części działki, nie mają jeszcze nawet liści.
Dario Daria_Eliza koty zwykle towarzyszą mi w spacerach, podczas których robię zdjęcia. Obserwują, czy przypadkiem gdzieś nie kucnę, bo wtedy jest okazja, aby podjąć próbę wdrapania się na moje kolana.
Lucynko plocczanka starałam się posadzić jak najwięcej roślin kwitnących wczesną wiosną. Ponieważ, to moja ulubiona pora roku, chcę mieć ją ukwieconą od samego początku.
Ostatnie prognozy pogody nie są zbyt zachęcające, czeka nas sporo opadów i niskie temperatury, a wiec na pewno zdążysz się uwinąć z pracami domowymi przed przybyciem tej prawdziwej wiosny.
Alu Biedronka641 gdyby słońce zechciało dłużej zaswiecić, to roślin kwitnących byłoby już znacznie więcej. Ale dopiero kończy się, luty więc wszystko zdąży zakwitnąć na czas.
Cyklamenom bluszczolistnym chyba się u mnie podoba, bo specjalnie im nie dogadzam. Cyklameny dyskowate rosną trochę słabiej, ale to jeszcze młode rośliny.
Marysiu delosperma cyklameny bluszczolistne zakwitają w okresie letnim, więc jeśli Twój ma już pąki, to zakwitnie pewnie wcześniej.
Miłki najwyraźniej ociągają się z kwitnieniem, te pąki są na nich już od dawna. Ale nie ma się co dziwić, słońce pojawia się ostatnio tak rzadko.
Janku magry bardzo dziękuję Ci za informację. Wprawdzie na allegrooo jeszcze nigdy nic nie kupowałam, ale w tym roku będę śledzić oferty.
Skrzydlinka naprzeciwlistna próbuje zakwitnąć.
Wychodzą pierwsze hiacynty.
Irys żyłkowany 'Pauline' w pąkach.
Hortensja też się stara.
Tojad mocny już ładnie podrośnięty.
Pierwszy liść paprotki zwyczajnej.
Żywotnik wygląda, jakby obsiadły go biedronki.
Wawrzynek wilczełyko nadal pięknie kwitnie.
Pierwsza gąsienica
Samotna sierpówka
Koty układają się do drzemki.