Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Cześć, Marysiu!
Pamiętam ten ogród sprzed lat, był dużo mniejszy i zaniedbany okrutnie, nie było też mowy o jakiejkolwiek sprzedaży roślin ;:185. A brak tabliczek z nazwą to przywara nawet renomowanych ogrodów botanicznych, np. tego przy Uniwersytecie Cambridge ;:224.
Z tego, co pokazałaś, najpiękniejsze są kaszubskie pejzaże ;:170. I ta bana jakaś nowoczesna ;:218.

Buziaki z mokrego Pruszcza - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaguś - oczywiście, że widoki rewelacyjne! A wiesz, że jak robiłam te zdjęcia to mówiłam do Madzi - że w końcu będę miała co pokazać Jagodzie, która domaga się widoczków z Kaszub ;:306
```````````````````````
Rośliny w sprzedaży były a jakże! Mam takie wrażenie, że są to zadoniczkowane siewki bylin. Ja wyjechałam z dwoma rodzajami rudbekii i goryczką. Oprócz bylin były również krzewy, drzewka, paprocie. Wiele roślin bardzo interesujących - na przykład Stopowiec himalajski

Obrazek

Bana świetna! Jeździłam nią kilka lat temu - nawet sprawną klimatyzację posiada!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i wszystko jasne, Marysiu. :;230 :;230
Ty wiesz, co mam na myśli. Ja także płacę wysokie rachunki za rozmowy telefoniczne. ;:145
Wydało się: moja kota i Twój kocurek pewnie prowadzą długie rozmowy. W końcu to panna i kawaler. ;:306 ;:306
Śliczne masz mieczyki. Szkoda ich, ale mimo wszystko deszcz niezbędny dla życia. Zresztą masz sporo innych kwiatów, tak więc na brak kolorów nie możesz narzekać. ;:32
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu ciekawa wycieczka, lubię takie i niech jak najwięcej takich miejsc powstaje :D , a Stopowca himalajskiego posiałam z nasion kupionych na Al, ale nic nie wyrosło :wink:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu piękne mieczyki ;:oj
Ja moich postanowiłam w tym roku już nie wykopywać...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Hortensja bez tabliczki to hortensja kosmata.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Marysiu. Patrzę na Twoje zdjęcia, są takie ładne..! Zdecydowanie muszę zimą podszkolić się w robieniu zdjęć. Popracuję nad instrukcją obsługi aparatu na początek, od czegoś trzeba zacząć.
Mój dzisiejszy nr 1, to żółty liliowiec odwrócony od świata. No i nie zawiodły mnie portrety mieczyków, jak zwykle.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu! :wit

Byłaś w moich okolicach!
Szkoda, że się nie zgadało, bo można się było spotkać w Kaszubskim Ogrodzie Lisicy.
Ogród botaniczny znam, ale zdecydowanie wolę jego okolice: wzgórza gołubskie, jez. Patulskie, bana (zawsze entuzjastycznie pozdrawiana, jak przejeżdża ;:138 ).
Życzę Ci serdecznie, siedź na Kaszubach, choćby i do listopada...
Zaś w Twoim ogrodzie.... cudne gladiole ;:167 .
Ja w swoim dorobku mam tylko jednego, ale to i tak już przeszłość.

P.S. A kto czyta Fidelkowi bajki pod nieobecność uroczych wnuczek?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny wybaczcie, że się tak długo nie odzywałam...Trochę się źle czułam, trochę kiepski internet zawinił a ostatnie dni spędziłam w lesie na grzybach (które później trzeba było obrać i przerobić) Najbardziej obfity w grzyby był dzień 22 września - znaleźliśmy we dwójkę 205 prawdziwków. Tak wyglądają po wysuszeniu. Same kapelusze :D

Obrazek

================================================================

Lucynko - połamane mieczyki lądują w wazonie i jeszcze trochę cieszą oczy...
A Kocur niech sobie dzwoni do Twojej Koteczki. Ja się cieszę, że nie dzwoni do mojego syna, który go przygarnął przed laty. Synuś w Anglii - to by dopiero były rachunki ;:202

Obrazek

Marysiu - ten Ogród Botaniczny istnieje od 1972 roku. A ja dopiero kilka dni przed tą wycieczką zorientowałam się, że mamy taką atrakcję 40 km od działki. Bardzo się cieszę że tam pojechałyśmy z Madzią. A jeszcze bardziej się cieszę, że mam taką fajną koleżankę i towarzyszkę na wypady z roślinkami w tle że tak powiem.

Obrazek

Vimen - a czemu chcesz ukatrupić swoje mieczyki :shock:
Ja moje lubię tak bardzo, że nawet wykopywanie bulw sprawia mi przyjemność...no ale ja dziwna jestem...

CDN...bo muszę wyjść z domu... :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 po obrobieniu 205-u borowików też bym padła. ;:306
Piękne zbiory ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Dzięki za relację z Gołubieńskiego Ogrodu Botanicznego.
Nie ma to, jak taka wyprawa z równie zainteresowaną tematem osobą. ;:215
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - ja siedziałam nad nimi do 1.00, położyłam się o 1.30. O godzinie 3,30 kot Bubek zażyczył sobie coby go na dwór wypuścić i ja już potem nie zasnęłam. Włączyłam suszarkę, zrobiłam sobie kawę, wzięłam dobrą książkę i tak sobie dosiedziałam do rana. Byłam tak zmęczona, że nawet spać nie mogłam....

Zbiory z 22 września :D

Obrazek

Madziu - dzięki! Jesteś niezrównana! Zaraz podpiszę zdjęcie.

Obrazek

Izo - jak i miło, że zajrzałaś do mnie :D Ciesze się, że podobają Ci się moje zdjęcie. A w kwestii instrukcji obsługi to muszę Ci powiedzieć, że po zakupie lustrzanki przeczytałam ją w całości, a do wybranych rozdziałów zaglądałam kilkakrotnie.

Obrazek

Lisico - witaj! Byłam w Twoich stronach i niezmiennie od lat nie mogę nadziwić się - jak tam pięknie!
Gladiole w tym roku systematycznie maltretowały deszcze, akurat musiało się rozpadać w apogeum ich kwitnienia :evil:
Ale z drugiej strony te opady spowodowały w lasach wysyp grzybów . Mamy więc plusy ujemne oraz plusy dodatnie - jak powiedział pewien....klasyk.
W kwestii poruszonej w post scriptum z przykrością donoszę że nie czytam tej bestii, bo on wieczorami adoruje mojego L, a ode mnie oczekuje wyłącznie napełnienia michy...

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, Marysiu, że masz żal do swojego kiciula o to, że od Ciebie wymaga jedynie pełnej michy. Jak ja bym chciała, by moja kota też wybrała sobie eMa. Często bowiem przez nią się nie wysypiam. Czy chcę czy nie, włazi do mojego łóżka, rozpycha się, bodząc mnie dość dotkliwie, w wyniku czego dla świętego spokoju odsuwam się, robiąc jej tyle miejsca, ile sobie życzy. ;:306 ;:306
Grzybków zazdroszczę. Kocham grzybobranie, ale póki co u nas jeszcze zbyt sucho, a poza tym mam remont w domu i raczej w tym roku pójdę po grzyby na ryneczek. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - ja niestety mam co noc w łóżku dwa koty. Pół biedy z koteczką Mikolinką, to jest filigranowa panienka :wink: ale Fidel waży blisko 10 kg i strasznie się rozpycha!

Całkiem jesiennie się już zrobiło w ogrodzie

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
oj, nie Ty jedna to zauważyłaś.
Na drzewach pojawiają się pierwsze barwy.
Zanim zakończą się Twoje wielkie wakacje, warto byłoby za jakieś 2 tygodnie pojechać do Wirt, co Ty na to?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Marysiu po obejrzeniu Twoich zdjęć z Gołubia nabrałam ochoty na obejrzenie tego ogrodu jeszcze w tym roku. I udało mi się. Przy okazji przetestowałam nową PKM-kę. Piękne są jesienne Kaszuby.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”