Mój ogród przy lesie cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.10

Post »

Cześć Teresko, dopiero teraz zauważyłam, że otworzyłaś furtkę.
Piszesz, że tulipanowiec chory, ja ze swoim pożegnałam się tej wiosny.
Latem górna połowa drzewa zaczęła więdnąć, odciełam część, ale i tak choroba poszła dalej.
Widac to było po kolorze drewana, pewnie jakiś grzyb, to wraźliwe drzewo,
ale jak już złapie 50-tkę to trwa i trwa i trwa :;230 .
Zachęcona Twoim opisem polowałam na świdośliwę lacmarcka
i kupiłam, sporą i już kwitnącą, mam nadzieję, że to właściwa odmiana?
A wiesz, że przez Twoją pierwiosnkową łączkę "bawiłam się" ubiegłej wiosny z siewkami?
Za cierpliwa to ja nie jestem, ale trochę kępek mi przybyło.
Jak tniesz powojniki alpejskie?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arkadiuszu witaj. :wit
Jak miło, że mnie odwiedziłeś .Cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki. Funkie u mnie dobrze rosną, i nawet ślimaków nie mam, także przez całe lato pięknie wyglądają w ogrodzie.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)

Eluniu dzięki za odwiedziny. ;:196 Twój wątek zamknięty na cztery spusty, ;:145 a cudną wiosnę masz w ogrodzie i jej nie pokazujesz. Żal Twojego tulipanowca. :( A ja do tej pory myślałam, że to nie zniszczalne drzewo, skoro u nas pomimo dużych mrozów zimą i wiosennych przymrozków- pięknie rósł. A w tym roku kilka gałązek jest bez liści. Chyba podzieli los Twojego.
Cieszę się, że udało Ci się kupić świdośliwę Lamarcka.
Ma bardzo smaczne owoce, ale uwielbiają je ptaki. Pierwiosnki jak Ci się zadomowią, to będziesz miała aż nadmiar, one się bardzo rozsiewają, tylko nie trzeba przycinać przekwitniętych kwiatostanów za wcześnie.
Powojników alpejskich nie przycinam, tylko wytrzepuję wiosną suche owocniki.
Pozdrawiam serdecznie . ;:196

Dla kochanych Gości kilka fotek na weekend proszę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj z cięciem to ja mam podobny problem do Twojego. NIe bardzo ma serce ciąć cokolwiek. A podobno ogrodnika poznaje się nie po tym jak sadzi, a po tym jak tnie :wink: . Cóż widać marny ogrodnik ze mnie :oops:
Oj takie piękności pokazujesz. Raj dla oczu, aż iskierki w nich mam jak oglądam Twoje zdjęcia... Szkoda kaliny...może jakiś odrost się trafi? CHętnie adoptuję ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne słoneczne fotki ;:215
A bratusie śliczne ;:108
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witaj Tereniu, mam taki sam tulipan jak na przedostatnim zdjęciu. Myślałam, że chory i muszę się go pozbyć co o nim sądzisz?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tulipany z grupy viridiflora taką mają urodę, te zielone smugi to ich znak szczególny :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Bajkowe weekendowe zdjęcia pokazałaś, przepiękne!!
Jak zobaczyłam Twoją aronię, to otworzyłam oczy szeroko ze zdziwienia, bo posadziłam u siebie i nie miałam pojęcia, że może być taka ogromna! No, ale co ma być, to będzie.

Pozdrawiam. Bogusia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Tereniu,ja tak w nocy się zakradam do Twojego ogrodu,bo bardzo dużo krzewów i jest się gdzie schować,ogród po prostu tętni życiem,kolorami i zapachami,podziwiam Twój ogród,pozdrawiam :wit ;:196
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Tajko - ślicznie prztwitałas nas i wekend ;:180
Miłej soboty :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 czy powojniki bylinowe tak bardzo się rozrastają :?: moim mało miejsca zostawiłam...znowu trzeba będzie je przesadzić. Jak patrzę u Ciebie na dorosłe okazy roślin to nie dowierzam że mogą osiągać takie rozmiary ;:173
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Tajeczko piękny ogród. ;:215 Jak ja zazdroszczę tych dojrzałych drzew ;:173
Cudowne lewizje. Moje nie przetrwały zeszłej zimy, ale chyba spróbuję jeszcze raz- to wspaniałe roślinki.
Przykro się czyta o tulipanowcu. :cry: Też myślałam, że to niezniszczalne drzewa. Mojego zjadł zając, ale w tym roku kupię drugiego. W końcu jak Ela dobrze zauważyła " jak już złapie 50-tkę to trwa i trwa i trwa :;230 "
Tajka pisze:... jak przychodzą paczki do domu to T. dzwoni do mnie, gdyż ja teraz późno wracam i pyta; coś ty znowu nazamawiała? ;:306
Ja tak ustawiam przesyłki, żeby przychodziły jak eMa nie ma w domu. Podobno "czego oczy nie widzą .... " ;:131
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko ależ masz piękne kępy wilczomlecza .... niesamowite... takie idealne. Ja w zeszłym roku swojego mocno dzieliłam i jest bardzo marny w tym sezonie.... mam nadzieję, że ładnie odbije i zagęści się ...
Pewnie pojechałaś do ogródka. Mam nadzieję, ze pogoda pozwoli Ci popracować. U mnie pada od rana...
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Tajeczko wreszcie pokazałaś hosty a ja ciągle pamiętam twoje piękności w całym rozkwicie przecudna wielka ściana host...to był widok... ;:63 ;:167
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kiedyś byłam zafascynowana hostami, potem jakoś odwróciłam od nich uwagę na rzecz innych roślin. Ale teraz znowu do nich wracam. Byłam w majowy weekend w Wojsławicach i między innymi napatrzyłam się tam na wspaniałe obwódki z host jednego gatunku. Wyglądało to po prostu cudnie. Ja robiłam błąd, bo sadzałam obok siebie różne odmiany po jednej. Potem mi się ze sobą spotkały i powstała jedna wielka kupa liści, z którą teraz muszę coś zrobić, bo mnie denerwuje. A wydawało mi się, że zostawiam dość duże odległości.
Miłej niedzieli, Teresko ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witajcie Kochani po weekendzie. :wit
Pogoda była w kratkę, trochę deszcz odganiał od pracy, jednak dość dużo udało się zrobić .
Najbardziej pracowite było czyszczenie i wymienianie wody w oczku.
M wykopał nie kwitnący krzaczor kaliny, powstała nowa rabatka dla roślin cieniolubnych, posadziłam dwa pudła nowych nabytków, więc nie jest źle .
Dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy.

Marzenko- Sosenki4- ja nie bardzo rozeznaję się na przycinaniu krzewów.
Jak przycięłam pęcherznicę, to przestała rosnąć i kwitnąć. Także ze mnie również marny ogrodnik jest . :D
Kalina Brukwoodi odrostów niestety nie miała, ale widziałam, że kalina wonna ma kilka, więc mogę Ci wysłać jesienią, tylko się przypomnij. ;:196

Aniu- anabuko1 dzięki za odwiedziny i miłe słowa . ;:196

Zosiu- zwkwiat Ten czerwony tulipan w zielone smugi rośnie u mnie pierwszy rok i myślę, ze jest zdrowy, nie zawirusowany. Ku mojemu zdziwieniu bardzo długo kwitnie, gdzie większość kwiatów niszczą ciągłe opady deszczu .
Nie pozbywaj się go, jest piękny, tylko nie umiem poprzez fotkę wydobyć jego urody. :)

Elu- elsi dzięki za podpowiedź w sprawie tulipana. Upewniłaś Zosię i mnie w tym, że smugi są tej odmiany atutem. ;:196

Bogusiu- bunia79 witaj. :wit Dziękuję za wszystkie miłe słowa. ;:196 Mnie ciągle się wydaje, że ładnej fotki nie umiem zrobić, chociaż aparat może nie najgorszy .
Myślę, że aronię można, a nawet trzeba przycinać, ale ja nie wiem, jak się do tego zabrać.
Widziałam dzisiaj jadąc z działki plantację aronii i podziwiałam, jak cudnie uformowane się krzewy w postaci kule, pięknie obsypane kwiatami .

Martusiu- koziorożec dziękuję, że zarywasz noc, żeby mnie odwiedzić. ;:196
Gdzie mi tam z moim ogrodem do Twojego ukwieconego królestwa, gdzie rosną przepiękne, zdrowe krzewy i byliny całymi łanami .
Myślałam dzisiaj o Tobie, patrząc na cudnie rozkwitający rdest. Stałam i patrzyłam, patrzyłam ...

Jadziu- e-babcia dziękuję za miłe słowa . ;:196 Witaj :wit
Sobota była miła, gdyż sadziłam upragnione nowe nabytki, a to dla ogrodników największa radość myślę, sadząc coś nowego w ogrodzie .

Aniu- Anna11 jeśli chodzi o powojniki byłinowe to zależy jaka odmiana jest. Alionuszka, i Sizala Ptitsa, oraz teksański Princess Diana rosną wysokie, Praecox to już prawdziwy olbrzym, przynajmniej u mnie, a np Hakurei, czy Olgae są niskimi, zajmują mało miejsca. Zobaczysz, jak będą miały za ciasno i zaczną wchodzić w inne rośliny, to przesadzisz, ja swojego w ubiegłą sobotę przesadzałam, łatwo się klimatyzują w nowym miejscu i nie chorują, nawet te wielkokwiatowe, które także dawniej przesadzałam. :D

Aniu- anka_ witaj . Niektóre drzewa, głównie świerki duże porosły i w ogrodzie robi się mało miejsca.
Lewizje zdrowo rosną i kwitną, ale takie niziutkie łodyżki kwiatowe mają i drobne kwiaty, że muszę je trochę dokarmić w tym roku. Mojego tulipanowca spotkała w ubiegłym tygodniu przygoda, najpiękniejsze zdrowe gałęzie z kwiatami zostały wyrąbane siekierą przez ludzi, którzy przywieźli Mamie węgiel. Podobno im przeszkadzał. To samo zrobili z sumakiem. ;:145
Zdarza się, że w parkach rosną kilkudziesięcioletnie okazy tulipanowców i mają się dobrze.
Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:196

Agniesiu- AGNESS witam Cię serdecznie. ;:196 Wilczomlecz złocisty, jak kwitnie, przybiera formę kuli. Pięknie to wygląda. Szkoda, że nie wiedziałam, że chciałabyś wilczomlecza, ale nic straconego. One się bardzo wysiewają.
Nas w sobotę także deszcz kilka razy odpędzał od pracy, ale ogólnie plan wykonany został . :D

Misiu-lora oj hosty to u mnie rosną, jak szalone, a jeszcze w tym roku mokra wiosna i najważniejsze, że nie mam ślimaków. Może w tym roku nas odwiedzisz? ;:196

Wandziu- wanda7 witaj. ;:196 Miałaś wspaniałą ogrodniczą wycieczkę do Wojsławic. Może wstawisz fotki?
Ja lubię rośliny rosnące grupami jednego gatunku, no ale na to trzeba mieć duży ogród .
Hosty się mocno rozrastają, u mnie niektóre także zachodzą na siebie i to nie wygląda ładnie, ale nie mam gdzie przesadzić . :)

Kilka fotek z dzisiejszego dnia.
W oczku brakuje roślin, ale trochę zamówiłam, a grzybienie zaczynają wyrastać.
Zakwitają różaneczniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”