Jestem kochane

, tylko gorzej z fotkami - muszę pokombinować

ale cosik tam wrzucę
Pizza ziemniaczana :
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka maki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatki
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryką i oregano.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min.
Skrzydełka w sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci
1 garść sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu
chili
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce naokoło 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika naokoło 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i natką.
Placuszki bananowe
W misce zmiażdżyć 5 bananów, dodać do nich 1 jajko, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę pszennej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany olej, piec na złoty kolor potem oprószyć cukrem pudrem.
Skrzydełka w miodzie
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 ketchup pikantny
5 dag rodzynek
1 szklanka miodu
Ketchup, rodzynki i pół szklanki miodu wymieszać ze skrzydełkami tak aby całość była zanurzona w marynacie - ok 3 godz. Następnie piec w piekarniku w temp.180* aż do zrumienienia.