Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Pati nie rób przykrości swojemu ogródkowi, że on taki nic
Niewiele osób może się pochwalić takimi "starodrzewiami". One też maja swój urok :D
A że jest ich za dużo, czy niepotrzebne to druga rzecz.
;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

kochani, widzę tu multum pomysłów i inspiracji - wiedziałam, że mogę na Was liczyć! ;:196 Potem wypowiem się bardziej szczegółowo, ale na razie muszę powampirzyć w pracy :evil:
aaaa...byłam w sklepie i za powrotem weszłam na chwilę do ogrodu...bzy wypuszczają pierwsze liście, trzmielina ma pąki, rododendrony rosną jak gdyby nigdy nic, tulipany i inne wyłażą i...runianka zaczyna kwitnąć :shock: Kocham prawdziwą zimę, ale swój ogród też, więc wolałabym, żeby w tym roku już nie wróciła...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Współczuję Ci tych panien nieśpiących do 2giej. Mój jak za dotknięciem pałeczki, godz 20ta i spać idzie grzecznie do siebie, czasem poprosi o picie i koniec jego bytu. Ale od małego go tak przyuczyłam.
Pamiętaj bez i tarnine masz u mnie zaklepaną :wit
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Też się wpisuję, :wit wygląda na to ,że wiosna na horyzoncie...i oby zima nie wróciła
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Pat podesłane propozycje urosną Ci szybciej niż bez i forsycja. Na zdjęciu to jest żywopłot 3 letni , 3 razy skracany do połowy. Posadzony właśnie by odciąć się od kurzu z drogi oraz trochę hałasu. Rośnie na glinie (którą się zdaje też masz?) i w 1 roku był podsypywany azofoską i podlewany w okresie suszy.
Od 2 roku radzi sobie kompletnie sam.

Patrząc na Twoje areały to masz tam tyle metrów płotu ,że możesz wszystkie propozycje roślinne sadzić po kolei.

Tawuły są też wdzięcznymi roślinami i wiciokrzewy.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Jeśli mogę Ci wysyłać same patyczki do ukorzenienia przez Ciebie - uff :D - to służę pęcherznicami Diabolo i Luteus (które jednocześnie polecam, jako rosnące bardzo szybko).
Poza tym jeszcze lilak Meyera i ketmia.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

A ja bym u Pat widział żywopłot dwupoziomowy. Przy drodze posadziłbym rośliny wyższe dorastające do 2-3 metrów np perukowce, pęcherznice, tawuły van Houttea, forsycje, jaśminowiec, bez koralowy 'Plumosa Aurea', derenie, tamaryszki,krzewuszki,złotokap,kolkwicja - jest wiele odmian kolorowolistnych więc trzeba by to tak zaprojektować żeby się ze sobą zgrały. Poziom niższy mógłby składać się z roślin dorastających do około 120 cm czyli tawułki, berberysy, tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain', budleje, krzewuszki odmiany niższe, żółtolistny jaśminowiec, hortensje bukietowe,tawlina jarzębolistne 'Sem'. Można by również dać kilka iglastych np żywotnik wschodni Sieboldii (w grupie kilka roślin lub co np 15 metrów roślinę). Trzeba by tak posadzić rośliny, aby przy drzewach rosły krzewy mniej wymagające,żeby poradziły sobie z konkurencją korzeni. A na posiadane drzewa możesz posadzić rdestówkę Auberta tylko trzeba jej pilnować zeby nie zdusiła otoczenia.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie miałam pisać, gdy Michał napisał za mnie :) Bo po przeczytaniu Waszych propozycji, po radach otrzymanych mailem i przemyśleniach własnych wychodzi mi taki ogólny zarys tej części: żywopłot trzypoziomowy (najniższy poziom rabatowy), w warstwie najwyższej przy płocie wysokie krzewy/niskie drzewa, potem niższe krzewy i na dole byliny + miejsce na jednoroczne fascynacje. Docelowo ta część bylinowa też powinna być w miarę samooobsługowa, myślałam też, żeby część rabatowa szła falami - tam gdzie są wysokie drzewa wychodziła głębiej w trawnik w pozostałych częściach była węższa. Trawnik ma być wypoczynkowy, z miejscem dla nas i dla dzieci, ale nie musi być go bardzo dużo, bo jest jeszcze druga spora część ogrodu (o niej będzie potem, bo jest bardziej skomplikowana). W narożniku nad rzeką chciałam część z brzozami i z ławeczką ale cały czas dumam, czy to dobry pomysł, bo oto jest daleko od domu i trzeba się zmachać jak koń po westernie, żeby wte i wewte obracać po zapomnianą łyżeczkę do kawy, czy cukier :wink:

Ten żywopłot przydrogowy będzie częściowo w cieniu wysokich drzew, ale częściowo dość mocno nasłoneczniony (zwłaszcza nad rzeką i odcinek między dębem a lipą): to wszystko pokażę na nowym, lepszym planie, jak go w końcu zrobię :wink: A jeszcze w międzyczasie przyszło mi do głowy obsadzić na razie, póki sadzonki krzewów małe, płot pnączami jednorocznymi: teoretycznie powinno fajnie wyglądać :wink: EDIT: Albo wiciokrzewem, jak radzi Beatrice, tylko nie wiem, czy płot go wytrzyma, bo jest mocno anemiczny, a wymieniany ze względu na długość prędko nie będzie...

Odnośnie do przystanku, to nie tak łatwo będzie zrobić z niego rabatę, bo to jest lity betonowy podest: wysoki na jakieś 30 cm, 80 cm głęboki i długi na 2 metry. można oczywiście zasypać go ziemią, ale sens taki sobie, bo po co ukrywać beton pod ziemią, jak można go po prostu usunąć? Myślę, że ten odcinek na razie będzie nabierał mocy ustawowej aż w końcu wkurzę się na M...i wtedy usunie przystanek w 30 sekund :D

Aniu, 3-letni?! To jeszcze super wygląda w takim razie! Ja się liczyłam z tym, że co najmniej 5 lat trzeba na osiągnięcie jako takich rezultatów.

I bardzo Wam wszystkim dziękuję za hojność :wink: Spiszę sobie porządnie, co od kogo z Was mogę mieć i też to uwzględnię w planie żywopłotowym :wink:

CDN jak się ogarnę...jeszcze 4 dni takiego zasuwu :roll:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

To na tym przystanku można postawić ławeczkę, aby było gdzie przysiąść :wink:
Koncepcja świetna ;:138

Brzozy to raczej piaszczyste klimaty lubią, może lepiej wierzbę , albo inne drzewa lubiące wilgoć :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam na płocie Echinocyst, nawet w suchym miejscu jakoś rośnie-w wilgotnym nie do opanowania :wink: Groszek pachnący można posiać już w kwietniu. Wilca nie polecam, bo może być trudno zdjąć go z płotu. Zresztą szybko zamyka kwiaty, około 11 przed południem.Można się zastanowić nad groszkiem jadalnym :D Fasola Piękny Jaś-dwa w jednym ;:108
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Pati ławeczki możesz mieć dwie... masz rację pierwsza musi być bliżej domu właśnie żeby pobiec po tą łyżeczką... :) jedna do picia kawy , druga do dumania...ale gorzej jak lubisz dumać przy kawie... ;:306
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

kasia_rom pisze:To na tym przystanku można postawić ławeczkę, aby było gdzie przysiąść :wink:
Koncepcja świetna ;:138
Z ust mi to Kasiu wyjęłaś ławeczka na przystanku koniecznie, a jak zapomnisz łyżeczki do kawy to sobie palcem pomieszasz bo nim tam dojdziesz to kawa wrzątkiem nie będzie ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

A ja oprócz ławeczki polecam znak stojący z namalowanym busikiem, niech już będzie ten przystanek i donice z pelargoniami po obu stronach ławeczki :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

No właśnie, Marysiu ;:215
Patusia ciągle zaprzątnięta obowiązkami-dzieciaczkami, to pewnie zimną kawę pija :wink:
Mając taki ładny i rozległy ogród można mieć i więcej ławeczek, w wielu miejscach, nad rzeczką, i w warzywniku, i pod samym domem=ciepła kawka :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczynki, ławeczka na przystanku niestety nie przejdzie: zobaczcie na zdjęcie...on jest przy samym płocie, za płotem po drugiej stronie jest przystanek pełniący rolę taką jak ławeczka pod sklepem w Wilkowyjach: w dzień zasiedlają ją osobnicy spożywający, wieczorem młodzież: nie jest bardzo uciążliwie, ale też nie super intymnie :wink: do tego po naszej stronie przystanek jest nadal w tym miejscu, tyle, że bez wysepki...siedząc tam byłabym na oczach całej wsi, a ja niekoniecznie po ogrodzie w garsonkach od Armaniego latam :) natomiast po obsadzeniu płotu żywopłotem to co innego, jak się zagęści solidnie to i w swojej piżamce w misiaczki mogę tam latać :)

Brzozy tylko na suchym? Na mokrym nie dadzą rady? bo tam rzeczywiście nad rzeką glina solidna jest... to w takim razie zmienię chyba koncepcję i tam dam jesion, mam zdjęcie tego z ogrodu mamy, jutro wkleję. A i jeszcze poradźcie, czy pod czereśnią po podcięciu gałęzi tak 2 metry nad ziemią sadzić coś niskiego czy nie? Podciąć zamierzam dla ochrony płotu, bo okoliczni kłusownicy mi po nim włażą na owoce i już w paru miejscach połamali...ja im nie żałuje, niech sobie mają tę biegunkę po dzikich czereśniach, ale płotu szkoda... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”