Glicynia siła wzrostu
- dtlissa
- 200p

- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ojgrigori24 pisze:Te z nasion są zawsze tańsze moja już pierwszy raz kwitła po 3 roku ale kwiaty przemarzły ale odbiła od korzenia w zeszłym roku miała setki zwisających kwiatostanów ale przyszły majowe przymrozki i też zmarzła myślę że w tym roku będzie ok.bonsai są piękne tylko trzeba umieć prowadzić.![]()
![]()
pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
ma 5 lat,w zeszłym miała kilka kwiatostanów a w tym cięłam więcej i ma dużo kwiatostanów.Dostawała wiadro przegniłego obornika wiosną i w czerwcu azofoskę, duzo wody-deszczówki z dachu i rosła jak na drożdżach, w zimy powyżej -20 st. okrywałam pień 
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
lekkie cięcie korygujące stosowałam w drugim roku uprawy, w 3 zaczęłam ciąć wiecej bo już sięgała z tarasu nad drzwi, w 4- korygujące kształt wiosną i uszczykiwanie za 6-liściem nowych przyrostów, miała wtedy parę kwiatostanów tylko
,a teraz w 5-tym też obcięłam bo pędy wchodziły na drzwi,okno i pod dachówki,pewnie trochę ubyło kwiatostanowych pąków
Moja to Wistaria floribunda. Dam zdjęcie jak zakwitnie.
Moja to Wistaria floribunda. Dam zdjęcie jak zakwitnie.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Nie wiem co może być tego przyczyną ale moja glicynia,mimo ciepłej zimy nie ma ani jednego pąku kwiatowego.W latach ubiegłych kwitła??
Obcinam ją zawsze tak samo,a w tym roku ma same liście.
Al 56 - Ogród Alicji
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
AL 56 - mogły przemarznąć pąki.
W tym roku mamy istry melanż pogodowy - majowe ciepło w styczniu, które pobudziło krążenie soków i puszczanie pąków, a potem nagłe przymrozki i snieg.
Czasem glicynia nie kwitnie, bo ...ma za dobrze. Dużo nawozów, które zapewniają dobre życie, więc ona uważa, że nie trzeba się rozmnażac, czyli wiązać nasiona ( kwitnąć).
Wtedy wyjściem jest zaprzestanie nawożenia na rok, dwa lub nieco drastycznym - przycięcie korzeni sztychówką w obrebie 1 m od pnia.
Na Twoim miejscu poczekałabym z tymi metodami, bo stawiałabym jednak na przeziębienie.
W tym roku mamy istry melanż pogodowy - majowe ciepło w styczniu, które pobudziło krążenie soków i puszczanie pąków, a potem nagłe przymrozki i snieg.
Czasem glicynia nie kwitnie, bo ...ma za dobrze. Dużo nawozów, które zapewniają dobre życie, więc ona uważa, że nie trzeba się rozmnażac, czyli wiązać nasiona ( kwitnąć).
Wtedy wyjściem jest zaprzestanie nawożenia na rok, dwa lub nieco drastycznym - przycięcie korzeni sztychówką w obrebie 1 m od pnia.
Na Twoim miejscu poczekałabym z tymi metodami, bo stawiałabym jednak na przeziębienie.
Witam; właśnie niedawno kupiłam glicynię (ma ok. 40cm) i zamierzam ukształtować ją na coś w rodzaju bonsai. Ponoć to odmiana miniaturowa (co trochę mnie zdziwiło, bo nawet nie wiedziałam, że takowa istnieje); na razie rośnie w korytku na balkonie, żeby trochę się wzmocnić... Czekam na nowe gałązki na dole pnia, żeby mieć trochę więcej możliwości do działania

- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Glicynia
WITAM
Moją wisterie kupiłam wiosną ładną sadzonkę do jesieni podwoiła swoją wysokość i wypuściła trzy bicze które pod koniec lata skróciłam zobaczymy jak przezimuje latem przyślę zdjęcie teraz nie mam bo nie wiedziałam że istnieje takie mądre forum pozdrawiam Romka
Moją wisterie kupiłam wiosną ładną sadzonkę do jesieni podwoiła swoją wysokość i wypuściła trzy bicze które pod koniec lata skróciłam zobaczymy jak przezimuje latem przyślę zdjęcie teraz nie mam bo nie wiedziałam że istnieje takie mądre forum pozdrawiam Romka