Mój ogród na fotografii

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii

Post »

Witaj Bogusiu :wit
Z niemałym trudem, ale udało mi się odnaleźć Twój ogrodowy wąteki ze szczerą przyjemnością po nim spaceruję... zachwyca przestrzeń, malownicze okolice, woda, pięknie zaaranżowane, zróżnicowane rośliny... wynoszę wrażenie sielskiego, idealnego do odpoczynku zakątka... niemal słyszę bzyczące owady i grające świerszcze, oglądając Twoje zdjęcia...
Co Ci przeszkadza w Twoim ogrodzie? Co chciałabyś zmienić?
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Agnieszko, :wit bardzo cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Zdecydowanie chciałabym nadać nieco kolorku poprzez stworzenie rabatek przy ścianach świerkowych. W niektórych zakątkach zdecydowanie jest za dużo jednobarwnych zielonych plam. Druga sprawa to moje nieszczęsne oczko , jest na początkowych zdjęciach , a znajduje się pod okazałym orzechem , więc domyślasz się Aguś ile trzeba było zachodu, aby utrzymać wodę w czystości.Postanowłam je zlikwidować. Mam 4 arowy staw w ogrodzie, więc to mi wystarczy.Do tej pory wokół oczka rosły kosaćce, bergenie, rojniki,dereń,pigwowce , mahonia i w tle iglaki . Są to juz spore okazy.Nie chciałabym zupełnie to likwidować , ale właśnie tę powierzchnię oczka tak zagospodarować, by tworzyło to ciekawą kompozycję. ;:88
Wiesz ja do czerwca byłam czynna zawodowo, więc za wiele czasu nie mialam na pół hetarowy ogród/ jedynie dbałam, by był zadbany. Oczywiście roślinki zawsze mnie interesowały i dużo tego nabywałam. Duzo też cebulowych tracę przez nonice , a jest ich przy stawie spora armia.Teraz kiedy jestem na emeryturze , dostałam istnego "hopla". Cały czas siedziałabym w ogrodzie. Wiesz gdybym miała dużo wnuków, to zajęłabym się nimi. A mam tylko jedną, jedyną 10 letnią wnusię, która chętnie dopinguje i pomaga mi w tych pracach. I co byś mi doradziła :?:
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bogusiu, nie wiem, czy potrafię coś doradzić - muszę się głębiej zastanowić nad Twoimi rozterkami ogrodowymi.
Rozumiem frustrację dotyczącą czystości wody w oczku wodnym, położonym pod drzewem... ja mam nad oczkiem trzy duże brzozy, więc doskonale wiem o czym mówisz... tyle tylko że brzozowe listki są małe, ażurowe i szybko się rozkładają... Z orzechem kłopot jest większy. Co do obsadzenia oczka wodnego roślinami, to do tych które wymieniłaś, dodałabym koniecznie trawy... wszelkiego rodzaju miskanty, proso, trzcinniki, turzyce, rozplenice - wspaniale dopełniają całości.

Kolory w ogrodzie to kolejne wyzwanie... najprościej zaprosić sporo liściaków, które uzupełnią i uatrakcyjnią zieleń iglaków. Dla mnie żelaznymi roślinami są pęcherznice (upraszczając odmiany, których jest wiele: bordowa Diabolo i złota Luteus), klony (Royal Red, Crimson Sentry), buki (Purpurea Pendula), jabłonki ozdobne (Royalty), perukowce podolskie (bordowy Royal Purple, złoty Young Lady) czy wszelkiego rodzaju berberysy. Tymi kolorami można grać do woli, wsadzając w miejsca czysto zielone, i malować barwne plamy... Chyba, że zamiast urody liści, preferujesz rośliny kwitnące - wówczas polecałabym od wiosny azalie i różaneczniki, nieco róż latem, no i przede wszystkim hortensje bukietowe, rozchodniki i wrzosy, które zdobią ogród do późnej jesieni.

Zazdroszczę możliwości przebywania w ogrodzie, kiedy tylko masz na to ochotę. Ja już od dawna marzę o emeryturze, ale niestety. Muszę jeszcze poczekać...

Mam nadzieję, że wieczorem jeszcze dopiszę kilka słów, bo na razie pisałam co mi wstępnie przychodziło do głowy...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu ,serdeczne dzięki za to co mi doradziłaś- oczywiście z wielką przyjemnością będę korzystała z dalszych Twoich rad, Po tym jak napisałam do Ciebie posta- wpadłam do ogrodu i przesadzałam co się dało. Ja mam tych roślin sporo, ale areał też niczego sobie . Oczywiście przesadzałam małe krzewiki, a więc te kolorowe lisciaste: berberysy, ogniki,tawuły, trzmielinę oskrzydloną, złotlin japoński, forsycje miniaturowe i jeszcze inne. Właśnie z nich robiłam kolorowe plamy na tle świerków- bo taką ścianę około 20 metrów mam .Wydaje mi się, że już nabrało trochę
kolorków ;:1 Przed chwilą wróciłam , bo musiałam wszystko podlać. . Ale sama radość! Jak już się ukorzeni i jeszcze dopieszczę to wstawię fotki.Zdecydowanie muszę dokupić kilka liściastych drzewek- ale będę miała grabienia liści: szpaler brzóz około 20, 2 jarzębiny, orzech, wierzby nad stawem , miłorząb. Utrapienie miałam z sumakami- wszędzie się pchały. ;:222 Mój M posadził kilka lat temu, a teraz 2 dni wybierał korzenie.Aguś nie chcę Ciebie zanudzać, wielkie dzięki ;:180 i będę bardzo wdzięczna za propozycje rozwiązań ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu piękne zdjecia pokazujesz nam, szczególnie te perspektywiczne. :D
Bardzo lubię patrzeć na zakątki,rabaty ...
Rozpoznałyście już tu kilka roślinek,pozostały do identyfikacji zielone liście,zdjecie pod szałwią trójbarwną ,które jeszcze nie kwitły u Ciebie.
Należą do ciemiernika i prawdopodobnie do ciemiernika wschodniego .
natomiast to co oznaczyłaś jako laurowiśnie http://images48.fotosik.pl/410/ecf3638c2bae5044med.jpg
to jest to głogownik.
Tak wyglądał u mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 38#p876238
Ale sama nie wiem czy powinnaś się cieszyć,że go masz ....
Ja usunęłam mój już kilka lat temu,wielu forumowiczów musiało tak zrobić... :(
Zajrzyj może Bogusiu do tego wątku.... :(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=18348
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/935 ... e1516.html

Bogusiu , to nie jest Poziomkówka indyjska Duchesnea indica ...mam to pieroństwo u siebie , liście ma podobne do poziomki , a owoce kwaśne , raczej nie jadalne , ale nie trujące , rozłazi się strasznie ...do tej pory walczę z jej korzeniami .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bogusiu, dobry wieczór. Obejrzałam sobie wieczorkiem twój ogródek. POdobają mi się takie naturalistyczne zakątki, tylko z odrobiną ingerencji. Porządek, ale trochę rozczochrany. Najlepiej się czuję w takich klimatach. Tak jak przede mną Aguniada, ja także doradziłabym ci zakup kilku ozdobnych traw. Według mnie o tej porze roku są niezastąpione. Ogród nabiera nostalgii oraz dynamiki, kiedy wiechy miskantów kołyszą się na wietrze.
No i hortensje bukietowe. Jak już zaczną kwitnąć, to kwitną do przymrozków, a i potem mają niezwykle ozdobne kwiatostany :D
Aha, chcialam jeszcze pochwaliś wspanale rozrośnięta gaurę. Miałam kiedyś białą, ale wymarzła. Teraz posadziłam jasnoróżową, licząc, że nadchodząca zima będzie łagodniejsza.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich gości w pochmurny ,sobotni poranek :wit

KaRo! Dziękuję za miłe słowa i przepraszam za wprowadzenie w błąd z tą laurowiśnią. Rzeczywiście, wczoraj w swoim buszu odkryłam w innym miejsu laurowiśnię. A jeśli ten głogownik jest taki uciążliwy , to może "wyeksmituję" go gdzieś na tyły ogrodu. Dzięki za link - poczytam o nim i wielkie dzięki za identyfikację ciemiernika. Pozdrawiam i zapraszam ponownie. Ochota mnie rozpiera na zmiany w ogrodzie.

Jagódko!Dzięki Ci kochana za wprowadzenie na właściwy tor. ;:180 Też byłam zdezorientowana, gdy w necie kliknęłam na oznaczoną nazwę, at ku mojemu zdziwieniu ukazalo się coś ...poziomkowatego ;:222 Znałam tę poziomkówkę ,bo mam ją od dwóch lat , taka juz spora kępa. Przyznam, że dla mnie to nie jest aż tak bardzo atrakcyjna roślinka. Jeśli mówisz, że do tego ...uciążliwa, to też ucieknę z nią gdzieś na tyły.
Wandziu, ponieważ jesteś pierwszy raz u mnie- witam Cię cieplutko ;:180 ;:180 ;:180 Dziękuję, że skorzystałaś z mojego zaproszenia. Gaura moja była psadzona w ubiegłym roku jesienią. Poprzednia też mi wymarzła, dlatego o tą zadbałam w sposób szczególny. Ciepła kołderka na zimę z agrowłókniny , obsypana dookoła liśćmi. Sporzadziłam już listę roślinek, które chciałabym jeszcze mieć/ o rety, !!!jaka ona jest długa/
oczywiście nie omijając Waszych sugestii. Bardzo liczę się ze zdaniem "zakorznionych" w swoich cudnych ogrodach forumowiczów.Zawsze kochałam ogród i kwiaty, ale teraz dostałam istnego"bzika". W skrytości myślę, że jest to chyba ....ucieczka przed świadomością, że już jestem ...emerytką. Jeszcze pytanie , kiedy radziłabyś mi posadzić hortensje bukietowe, teraz jesienią?Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bogusiu, jeśli chodzi o bukietówki, to teraz jest już moim zdaniem ciut za późno. Można oczywiście wsadzić, ale istnieje ryzyko przemarznięcia. Lepiej posadź je sobie spokojnie wiosną. Nie wiadomo, jaka będzie ta nasza tegoroczna zima.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc poczekam Wandziu do wiosny. Jesienią i tak mam wiele do zrobienia
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 22 wrz 2012, o 14:47 --

Mój olbrzym - pnacze Rdest Auberta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu nasionka otrzymałam, bardzo dziękuję, czy to jest szałwia z ostatnich dwóch zdjęć na str. 4
Jaka rośnie wysoka?.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Halinko , to jest kwiatek z 4 strony. Przesyłam Ci jeszcze fotki przed chwilą zrobione. U mnie rośnie tak w granicach 30 - 50 cm , spore rozgałęzione roślinki. Ładnie wyglądają ggy rosną grupowo, ale też efektownie wyglądają pojedyńczo.

Obrazek

-- 24 wrz 2012, o 18:10 --

Jeszcze jedna fotka szałwi powabnej

Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

Ale pięknie u Ciebie :) same cuda :) :wit
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna szałwia, jeszcze raz dziękuję za nasionka.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”