Moje storczyki - agasta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

;)

Post »

Agatko,

dziś byłam w kwiaciarni - w sumie nie po kwiatki, ale przy okazji postanowiłam się podpytać o cymbidium. Bla bla bla rozmowa trwała i w pewnym momencie spytałam, czy pani ściąga do sklepu jakieś inne storczyki nić falenopsisy. Mówi, ze tak, że i miltonie i dendrobia itd. Spytalam więc o cymbidium a ona do mnie, że też, ale że nie będę zadowolona z tego storczyka bo kwitnie bardzo krótko - maksymalnie jakieś dwa tygodnie. Spojrzałam tylko - i wyszłam. Grzecznie " do widzenia" a w głowie już swoje wiedziałam. Po pierwsze - czytałam w książkach - że faktycznie są to dwa, ale nie tygodnie a miesiące kwitnienia, po drugie - raz otrzymałam cięte cymbidium - i stało i stało i stało w wazonie. Gdyby miało tylko 2 tygodniowy okres kwitnienia to tym bardziej nie trzymałby sie w wazonie około 1,5 miesiąca. Dobrze, że dziś od Ciebie usłyszałam jak jest. Chyba. że może są jakieś odmiany, które rzeczywiście kwitną tylko 2 tygodnie, ale o tym może poinformować nas tylko Jovanka.
Najważniejsze, że moje postanowienie względem Cymbidium jest.. i prędzej czy później znajdzie się u mnie w domku. A możesz mi powiedzieć jakie ceny kształtują się w NL, bo tutaj - z dzisiejszym informacji wiem, że to będzie wydatek rzedu - 100 - 110 zł. Czyli sporo...
Co do cattleyi - to powiem Ci w sekrecie - że jedna roślina dołączy do mnie w przyszłym tygodniu. ;:86 ..ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. ale o tym będzie szerzej w moim wątku w odpowiednim czasie...

Teraz już czas spać ;:41 , Pozdrawiam słonecznie ;:31
Lucyna
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Lucyno,
najwyraźniej pani w kwiaciarni nie ma zielonego pojęcia o cymbidium... :(
Na moim, o ile dobrze pamiętam kwiaty utrzymywały się do 4 miesięcy. Pamiętam, że jeden przekwitł mi znacznie szybciej niż drugi (ten z chorymi korzonkami). Drugi za to cieszył mnie długo swym pięknem :) Co do tych 2 tygodni :shock: to wątpię żeby była taka krótkotrwała odmiana cymbidium.

Co do ceny to tak jak już wcześniej wspominałam w tym wątku, kształtuje się ona w granicach 10-15 euro. Wszystko oczywiście zależy od tego w jakiej fazie są storczyki. Ja kupiłam moje z wszystkimi pąkami zamkiętymi, z 2 łodygami kwitowymi i po 5 pseudobulw każdy. Zapłaciłam 12,99 (o ile się nie mylę). Oczywiście przekwitnięte okazy można kupić taniej, ale zdarza się też, że można kupić młodziutkie, zdrowe, pełne pąków storczyki w bardzo niskich cenach. Na takie okazje można natrafić w większych sklepach i co zabawne, nie ogrodniczych :D
Obie cambrie i wspomniane dziś cumbidium kupiłam właśnie w jednym z takich sklepów. Storczyki wśród tapet, śrubek, wiertarek, sprzętu kuchennego, lamp, kabin przysznicowych, kosiarek itp., itd, to naprawdę zabawny widok :)
Właśnie w tym tugodniu mają taką kwiatową akcję w tym sklepie i storczyki takiej jak Phalaenopsis, Cambria, Dendrobium i Oncidium wysokie na 50-60 cm. można kupić za 6,99 euro ;:154 . Także cena bardzo korzystna, a wszystkie storczyki wyglądaja obiecująco :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Oj Agatko..
nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę.. sama zaopatrzyłabym się w kilka okazów - to pewne. Trzeba będzie wybrać się do NL - nie tylko po storczyki.. jakoś naszedł mnie taki sentyment i wróciły wspomnienia.. naprawdę fajnych ludzi tam poznałam... ale cóż... to juz wywody nie skierowane na to forum - tematyka znacznie odbiega od ogrodnictwa ;)

Pozdrawiam słonecznie...

Lucyna
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Zapraszam do mnie :) Pojedziemy do "tajemniczego ogrodu" i wykupimy storczyki ze wszystkich ogrodniczych sklepów :D
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Ewciu,
trzymam kciuki za zakup i powodzenie w uprawie :D
Nie bój się! Nie taki diabeł straszny jak go malują. :twisted:
W razie problemów zawsze możesz na NAS liczyć.
Jovanka ma wiele cierpliwości dla początkujących ;:180
A może i my - amatorzy Ci sie na coś przydamy...

Życzę udanych zakupów :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Agatko,

napisze Ci na pw w jakich okolicach bywam, jezeli jestem w NL. Jezeli bedzie to niedaleko to bardzo chętnie bym Ciebie poznała osobiście. Najpierw jednak trzeba ustalić datę kiedy będziemy jechać.. a niestety nie wiem, kiedy może to nastąpić, bo od października szkoła ... buuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Och, ale gdybym tam była wówczas dałabym upust swoim zachciankom storczykowych - tylko jak ja bym się zabrała do domku ... i kolejny problem się pojawia. jak to ostatnio zauwazyłyśmy z koleżankami - dorosłe zycie polega na rozwiązywaniu problemów - bo jak jeden już jest rozwiązany to pojawia się następny .. i tak życie toczy się z dnia na dzień.
A tak nawiązując do Twojej cambrii to .. również oszalałam na jej punkcie. MOOI!!! ;). Więc zaczarowała mnie ta cambria - te kolory - och i przekonałaś mnie całkowicie do cymbidium.

ach.............. tylko powzdychać pozostało...
Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
agasta

Post »

A oto zdjęcia cattleyi.

Zapach miały cudowny, każdy inny, pamiętam tylko że żółty miał zbliżony do kokosu Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

;)

Post »

Agatko...

cuda.. ja już swoja cattleyę mam w domku, ale wstyd mi już pisać o kolejnym nowym storczyku .. do tego, ta moja to już prawie przekwita (ma 3 kwiatki) .. ale jest ze mna...

Pomocy - uzależniłam się... a miejsca już na więcej nie mam ;)

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
Katharsis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2007, o 20:00
Kontakt:

Post »

No i co? I znowu mam chętkę na nowego kwiatka. Agasto miej litość nad nami, początkującymi. Serwujesz nam taaaakie obrazki i znowu mój maż powie że jestem chyba szurnięta bo kolejnego kwiatka postawię na parapecie, który kurczy sie niemiłosiernie. :D
pozdrawiam
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Katharsis pisze:No i co? I znowu mam chętkę na nowego kwiatka. Agasto miej litość nad nami, początkującymi. Serwujesz nam taaaakie obrazki i znowu mój maż powie że jestem chyba szurnięta bo kolejnego kwiatka postawię na parapecie, który kurczy się niemiłosiernie. :D
Wyobraź sobie co ja przeżywam przechodząć obok pokaźnych swoisk ze storczykami (takimi jak pokazałam na pierwszym zdjęciu w poście powyżej). To jest dopiero dla mnie męka, zwłaszcza, że tu storczyki sprzedają wszędzie, nawet w sklapach spożywczych :shock:
Cóż parapety u mnie pełne, stoliczki i pólki na kwiaty też, więc pozostaje mi tylko robić zdjęcia takim okazom jak te cattleye powyżej.

Pozdrawiam storczykowo i słonecznie ;:2
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Witajcie.
W zeszłym tygodniu moja cambria - pstrokatka zrzuciła ostatni kwiat.
A oto co dziś zauważyłam...

Obrazek Obrazek Obrazek

Nowy przyrost :) A to oznacza, że jej się u mnie podoba. Cieszę się z kolejnego sukcesu ;:1

Tak poza tym to dziś mnie wzieło na przegląd storczyków i tym oto sposobem, przesadziłam dendrobium i wymieniłam podłoże wspomnianej cambrii pstrokatce. Korzonki maja oba zdrowe, nic nie musiałam ciąć :D
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Jovanka pisze: Powiem,że można spotkać różne zalecenia uprawy ,włącznie z ostrym spoczynkiem-= ale ten wskazany jest obowiązkowo dla hybryd Dendrobium typu nobile. O głodzie chłodzie i w świetle.
Jovanko, w takim razie ja poproszę o tą drastyczną instrukcję. Moje dendrobium hybryda typu nobile chyba powinno szykować się do spoczynku prawda?

Pozdrawiam
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Agatko

;:101 i już: głodno,chłodno i jasno.

------>gdzie drastycznie ??
to głodno !!!! ma trwać 8-12 tygodni .Prawie bez podlewania,bez zasilania ,na granicy
wytrzymałości storczyka.Jedynie okresowo można im pomóc opryskując podłoże i psb.
to chłodno !!!! to temperatury 12-14 stop.C
Jasno-widno i to w największym wymiarze- bez palącego słońca.

Inny sposób prowadzenia skutkuje wytwarzaniem dużej ilości keiki,niestety z kwitnieniem
można się pożegnać.
Jest to jedyny sposób doprowadzenia tych storczyków do kwitnienia.A czy skuteczny w Twoim wykonaniu ,zobaczymy.
Zyczę powodzenia - moje *boje* o kwiaty niestety mnie się nie udały w ub.roku :P -->na dend.Stardust chyomi miałam milion keiki :P :P . Inne białe były ok.

serdeczności J :P VANKA
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Jovanko moje dendrobium jeszcze na ogódku, bo gdzieś wcześniej przeczytałam, że ma być mu zimno... Ale w tej chwili temperatura w nocy wynosi u mnie około 7 stopni, więc chyba muszę zabrać go do domku, co?

Jeszcze pytanie co do camrbii- pstrokatki. Przekwitła, ma nowy mały przyrost, jak ją pielęgnować?

Dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam,

Agata
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Zdjęcia mojego ostatniego nabytku z dzisiejszej sesji kwiatowej :D

Obrazek

Obrazek