ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ROD- mój pierwszy ogródek i pierwsze kroki jako działkowiec

Post »

Olga, ale super kociambry ;:oj One są łysiutkie? Moja persica też teraz jest łysa, ale to zmiana image z konieczności. Nie przeziębiają się? My teraz persicy, gdy jest zimno nie wypuszczamy z domu, bo boimy się, że się przeziębi :( Zakupy super, szalejesz na całego. Właśnie wróciłam z działki, pogoda paskudna, ale nie było wyjścia. Trzeba było wysadzić zakupione roślinki.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Olgawro. Chyba ostatnie zakupy robiłyśmy w tym samym sklepie ;:108 . Zobaczymy co to nam wyrośnie z tych róż. Moje dziś wsadzone. A ogród na pewno wymagał wiele pracy, ale rezultaty są niesamowite. Oby tak dalej. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Powojniki wybrałaś takie, że nie ma z nimi kłopotu :D Mam obie odmiany i jestem z nich zadowolona. Szczególnie starszy, Hagley Hybrid, kwitnie niezawodnie, ale rośnie u mnie już 4 lata.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

@ Atena, koty były w większości łyse, ale teraz już pokrył je milutki włos, w dotyku taki sam jak szynszyla. Futerko ich jest mięciutkie jak puszek. Generalnie rasa ta jest zróżnicowana, bo są devony, które moga być dosyć łyse są i takie bardzo owłosione. Ja wolałabym, żeby moje zostały łyse, ale odkąd skończyły rok, coraz więcej kłaków na nich więc pewnie porosna zupełnie.
Moje koty nie wychodzą z domu bo mieszkam w bloku, co najwyżej siedzą za oknem bo mają tam mini balkonik :)
Zakupy są fajne, ale nie mogę już tak szaleć bo potem kasy brakuje ;)

@ Nemezja

No róże kupiłam w Castoramie, ciekawa jestem czy wyrosną na takie ładne jak pokazuje obrazek :)
Moje jeszcze nie wsadzone, ciągle stoją na oknie, i już puściły duże pędy, może jak mi się dzisiaj uda to pojade je wkopać do ziemi, boję się tylko czy nie zmarzną, bo parę nocy ma być na minusie..

@ Ewa

Noo powojniki..mam nadzieję, że mi ładnie wyrosną, uwielbiam clematisy, dokupiłam jeszcze 2 inne i najchętniej jeszcze bym kupowała, ale jak na razie muszę pomysleć gdzie je będę lokować , czy do donic czy do ziemi.

A oto moje dwa nowe clemki:

Obrazek

Na Piilu pojawił się pączek, jak na razie jeden jedyny, ale może będzie kwitł obficie ;:180

Na ogródku bez zmian, na razie nie ma pogody, żeby jechać, wiem, że trawa mi jeszcze nie wzeszła a minął już tydzień, najwyraźniej za zimno jest...
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Jestem pod wrażeniem. ;:oj
Dużo pracy włożylaś, ale efekt już teraz jest powalajacy.
Ja też należę do kocio- ogrodowo zakręconych.
Devony są boskie, takie nietoperki. ;:167
Ja mam cztery kociaste urwisy, z tego dwa syberyjczyki.
Polecam powojnik Błękitny Aniol, u mnie sprawdzil sie bezbłędnie.
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

Hej Beata dziękuję za odwiedziny i słowa uznania :)
Juz bym chciała robić na ogródku,. ale pogoda taka a nie inna, mnie nosi i niestety, nic z tego :(
Co do kotów, to naprawdę są super, wszystkie koty są, ale devony są takimi kocimi psami i za to je kocham :)
Pochawal się swoimi pociechami :)

Dzięki za podpowiedź, jak tylko napotkam w sklepie tą odmianę to na pewno kupię ;:215
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Potwierdzam, Błękitny Anioł jest świetny ;:108 .
Ale Piilu chyba ma chlorozę, trzeba go koniecznie podkarmić po przesadzeniu. A może i teraz podlać odrobinką nawozu. Pokaż jeszcze te jasne liście z bliska, może się mylę. A najlepiej wrzuć zdjęcie do tego wątku, ktos bardziej obeznany z powojnikami Ci poradzi :oops: :wink: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Olga, wiem jak ciągnie na działkę, mam tak samo, jestem prawie chora, jak raz w tygodniu nie zajrzę chociaż. Mój mąż, jak jedziemy śmieje się, że chyba grzybów szukam, jak próbuję wypatrzeć jakieś roślinki wychodzące z ziemi. :;230
Obie jesteśmy uzależnione, to sie nazywa działkoholizm. ;:223
Chetnie bym sie pochwaliła, ale jeszcze nie nauczyłam sie wstawiać zdjęć. Mam zamiar w tym roku założyć swoj wątek, może do tego czasu posiądę ta wiedzę. :oops:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Witaj Olgo! Kapelusz z głowy przed takim ogromem pracy! Ja na moim łysym polu przynajmniej z rozbiórkami nie musiałam walczyć! Wpadłam się przywitać z wątku wrocławskiego. Najprawdopodobniej wybiorę się do OB w przyszłą niedzielę, więc chciałam poznać naszą nową forumkę :wit

Jeśli info w stopce o przyjmowaniu roślin jest aktualne, to zapraszam po świętach do mnie. Przymierzam się do dzielenia bylin, które przez te trzy lata mi się porozrastały: słoneczniczki, astry, czyściec wełnisty, hosty, miodunki, przywrotnik ostroklapowy, wiesiołek i sama już nie pamiętam, co jeszcze :roll: Obwodnicą z Osobowic do mnie to rzut beretem. Pozdrawiam. Dagmara
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

Beata koniecznie zakładaj wątek, wstawianie zdjęć jest bajecznie proste, jeśli potrzebujesz pomocy, to chętnie Ci wytłumaczę, to naprawdę nic trudnego :)

Dagmara dzięki za miłe słowa, ale metamorfoza dopiero się zaczęła i jeszcze sporo prac będzie wykonanych, niech tylko budżet i czas pozwoli :)

Co do roślinek to pewnie, że jestem chętna na przyjęcie :)
Do zobaczenia w ogrodzie botanicznym :D
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

olgawro zobaczyłam Twój wątek i pomyśłałam, że masz podobną drogę jak ja, jako działkowiec. Odziedziczyłaś trochę bałaganu po poprzednikach, ale efekty niesamowite! Ład i porządek, aż miło patrzeć. ;:138 Wiem jaki to trudny etap, bo sama od lipca ub. roku walczę o nowy wygląd mojej działeczki. Zajrzyj, zapraszam, zobaczysz przez co przeszłam. :( Wiem jak się czeka na trawniczek, żeby wreszcie nie było tak szaro-buro :wink: Życzę powodzenia w dalszych zmaganiach i sukcesów w ujarzmianiu przyrody :D ;:138
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

Debra dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej. Byłam u Ciebie, widziałam, faktycznie też miałaś roboty, ale fantastycznie sobie poradziłaś ;:180

Ja dziś z okazji Świąt i dobrej pogody, wybrałam się z mamą i Agą na działkę. Miałyśmy konkretny plan działania na dziś i myślę, że dobrze nam poszło :)
Oto fotorelacja:

9.04.2012

Moim zadaniem na dziś było pomalowanie ogrodzenia. Robota mozolna, ale udało się pomalować z dwóch stron :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

za drugą stronę i furtkę zabiorę się następnym razem

Mamusia ułożyła kamienie ( niestety jeszcze musimy dozbierać, bo nie starczyło na całą długość)

Obrazek

udało nam się zamontować domek dla ptaków na drzewie
Obrazek

Obrazek

Aga przekopała kawał ziemi, na którym przez lata stał inspekt, na weekend wyrównamy i wysiejemy tam trawkę

Obrazek

Obrazek

A to koteczka Kasia, domowa koteczka, którą ktoś rok temu przywiózł na ogródek i zostawił. Od tego czasu Kasia jest na ogródkach i kto może to ją dokamia. Jest bardzo przymilną koteczką, oswojoną.
Obrazek

Obrazek

Druga strona działki też się zmienia, posadzona dziś została hakuro i dorobione grządki
Obrazek

Obrazek

Mamusia szaleje z motyczką

Obrazek

Z przodu domku miejsce przygotowane pod werandę

Obrazek

I troszkę życia i kolorku

Obrazek

Obrazek

No to na razie tyle :) cdn...
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ pięknieje ta twoja działeczka..nie do poznania. ;:138 . Porządeczek, czyściutko..ogrodzenie pomalowane. ;:63 . W tak szybkim tempie...zaraz będzie wszystko gotowe. ;:oj
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ulala! Pracowite z Was dziewczyny! Koteczka śliczna!
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p

Post »

Zenia bo ja bym chciała, żeby już wszystko było zrobione, żeby tak w spokoju przyjeżdzać, wypoczywać i oko cieszyć :)

Dagmara no trzeba było się ruszyć i spalić to wielkanocne obżarstwo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”