Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Brawa dla zamiokulkasa na początek. ;:63
Co do robactwa, koniecznie obejrzyj spód liści, bo mączliki tam składają jaja i wystarczy, że gdzieś niedokładnie spryskałaś, a się wylęgną kolejne pokolenia, brrr. Robaczków czarnych nie kojarzę. W związku, ze mączliki są maleńkie i niespecjalnie widoczne, to porusz w dzień rośliną, one się wtedy poderwą do lotu i będziesz wiedzieć, że jakieś jeszcze przetrwały oprysk. Na moich kwiatach balkonowych stosowałam tablice lepowe, opryski i doglebowe tabletki owadobójcze, a one wciąż się pojawiały na nowo, ale zakładam, ze mogły skądś przylatywać. W domu jest z tym łatwiej. :uszy
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

nie znam tego sposobu z zapałkami :roll: takie zwykłe zapałki? i co się z nimi robi?
Ja bym mszyce obstawiała w przypadku Difci, u moich roślin była i mszyca zielona i taka czarna też - zaatakowała mi fiołka, normalnie wyssała soki z niego, takie własnie grudki czarne to były i fiołek lepił się od spodu liści....
Mnie wciornastki zdarzyły się latem, chyba z zewnątrz przybyły, wokół mnie pełno drzew :roll:

Świetnie Cię rozumiem, ja chore rosliny wynoszę do piwnicy, bo mnie obrzydzają :oops: :oops:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję maleństwa przy listeczku fiołka, to bardzo dobra wiadomość ;:63 Jeśli chodzi o te paskudztwa to nie znam się na nich, ale doświadczyłam kilku inwazji. Trzeba próbować wszystkiego, no i odizolować te roślinki od innych :oops:

Ale najważniejsze w tym wszystkim to ten kiełek u Zamiokulkasa to nadzieja ze dobrze mu u Ciebie. :heja
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Toś mnie, Jagódka, pocieszyła :( Nie wiedziałam, że to fruwa! Ale dziękuję za cenne uwagi.

Migotko-trzeba zwykłe zapałki powtykać łepkami w dół w ziemię, tak by łepki były pod nią a patyczki niech sobie wystają. Dookoła roślinki, ja wtykam co 3-4 cm. Zapałki oczywiście nie spalone :) A jak wyglądają te wciorniastki???

Marylko właśnie problem mam z izolacją bo w każdym pomieszczeniu mam roślinki, oprócz garderoby-tam chyba zrobię izolatkę. Jagoda mnie oświeciła, że Mączliki fruwają, ale czy... yyyyy głupio może zabrzmi...ale czy one są w stanie fruwać z pokoju do pokoju? Bo jeśli tak, to ja się wykończę-ja nie mam drzwi!!!

No i właśnie kolejne pytanie-skąd teraz się to wzięło w domu, skoro środek zimy, okna i drzwi pozamykane a nowości rzadnych nie przytargałam, jedynie bluszcz, który był dokładnie "obadany". Nie sądzę bym coś przegapiła toteż tym bardziej zbaraniałam, gdy wczoraj zauważyłam intruzów! A one wszystkie razem i każdy jeden z osobna powodują u mnie odruchy wymiotne....bleee...
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Może ktoś doświadczony w hodowli roślin doradzi coś dobrego. Ja nie zabieram głosu bo mimo swoich lat, tu się uczę wielu rzeczy.A przez te opryski to moje pozostałe fiołki tracą urok a i inne roślinki tez są niezadowolone... ;:223

Basiu a jak długo masz Zamio....?
Wiesz co wypatrzyłam w Twoim fiołku,że to jest PĄCZUŚ, rzadko to się zdarza ale zobaczymy :heja
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ale czy jesteś pewna, ze to mączliki? To są takie malusieńkie białe muszki, a właściwie wyglądają jak mikroskopijne ćmy, tylko że białe.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no faktycznie na fiołku wygląda jak pączek a nie listek aż jestem ciekawa ;:132 ;:65

brawa duże dla zamiego ;:138 fajnie Ci się doniczka "wygła" :wink:

intruzów współczuję ;:168 odizolowanie chorych roślin to podstawa ;:108 pojęcia nie mam co to za gady, ale dziewczynki widzę już radzą :uszy przelecieć z pokoju do pokoju nie powinny...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagoda To białe to chyba jednak nie były mączliki, tylko może jakieś...larwy??? Yyyyy pojęcia nie mam, ale to się nie ruszało, więc możliwe, że to jakieś jajca albo coś, co porusza się w powolnym tempie :?

Agusiu i Marylko też początkowo myślałam, że to pączuś ale tą fotkę zrobiłam przed weekendem. Dziś już rozwinął się z tego tyci listeczek :) Marylko Zamioculcasa mam stosunkowo niedługo-mniej-więcej od połowy grudnia. A tą doniczkę to już przy zakupie miał tak fajnie trójkątnie "wygłą" :;230

Póki co walczę i dołuję się patrząc na moje zarobaczone cuda. Stoją sobie w wannie, wietrzą się po oprysku, choć nie wiem, czy właściwy zastosowałam-jedyne, co obecnie miałam w domu to "Target" do roślin ozdobnych/warzyw i owoców-taki na mszyce, przędziorki, wciorniastki i "inne" różne ustrojstwa :evil: Zanim je spryskałam, porządnie zmyłam wszelkie widoczne dziadostwo i sama jestem ciekawa czy to pomoże. Wszystkie pozostałe rośliny na kwietniku profilaktycznie spryszczę wieczorkiem, jak juz dzieciaki pójdą spać. A te, które miały namacalne dowody na obecność intruzów długo trzymać w odizolowaniu od świata?
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:( Jeszcze wsadziłabym do ziemi kawałki ząbków czosnku. Roślinie nie zaszkodzi a działa odstraszająco
na paskudy gnieżdżące się w ziemi i jakieś larwy. Wytłuc trzeba robactwo w powijakach. ;:214
Zamiokulkas cudny jest ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, chyba nie powinnaś teraz robić takich oprysków, kwiatki kwiatkami, a zdrowie najważniejsze. :?
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

rapunzel pisze:Basiu, chyba nie powinnaś teraz robić takich oprysków, kwiatki kwiatkami, a zdrowie najważniejsze. :?
tez o tym pomyślałam...

Basiu młode wciornastki są drobne, podłużne - takie "przecinki" kilkumilimetrowe, a dorosłe to fruwająca muszka przezroczysta z jakimś wzorem na skrzydłach...mączlika tez miałam, na pelargoniach na zewnątrz... :roll: ale ja zgaduję tylko, te wszystkie robale są dla mnie podobne...W sytuacjach kryzysowych pryskam Acctellic 500 EC, on wszystko zabija, albo Talstarem, te środki skuteczne są, ale niesamowicie śmierdzą :(
Zaaplikuj może po pałeczce owadobójczej roslinom na kwietniku...
Ząbki czosnku tez wtykałam do ziemi do moich fiołków, słyszałam też o podlewaniu roslin "wywarem' z petów, ale ja tego nie stosowałam, bo u mnie nikt nie pali :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko i Migotko starałam się niczego nie wdychać, zrobiłam to szybko i myślę, że nic nikomu /poza robalami/ nie zaszkodzi.
Krysiu a ile tego czosnku zaaplikować? Czy kroić te ząbki? W jakiej odległości od siebie? Generalnie- ile? Bo nigdy czosnku do roślin nie stosowałam. Jakoś do tej pory nie miałam większych problemów ze szkodnikami w doniczkach ;:223
Migotko a te wciorniastki jakiego są koloru? Coś czego nie mogę zidentyfikować ma może ze 2 mm i jest takie biało-przezroczyste, kształtem przypomina...yyyy... kreseczkę :P

A teraz na poprawę humoru-jedna z trzech nowości-mam nadzieję, że się nie "zarazi" robacwem :?
Zawsze podobała mi się ta czupryna-wreszcie udało mi się ją nabyć :tan

Rhipsalis baccifera ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: przepiękny...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Justus . Szczerze mówiąc mnie też się "widzi". On w rzeczywistości jest niezbyt duży a na fotkach wyszedł jakby był całkiem pokażnych rozmiarów :;230
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piekny ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”