Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

Post »

Jak często powinnam je (mam na myśli tylko mamilarie) wg Ciebie podlewać przy temp. ~21 st.C?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od listopada do marca wcale.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bod333 pisze:(...)lobivia, sulcorebutia, rebutia, aylostera(...)
Cóż, mamy podobne zainteresowanie :D. Przy okazji, osobiście waham się, czy klasyfikować aylostery osobno, czy razem z rebucjami ;).
Co do roślin - w przeciwieństwie do ciebie moje ukierunkowanie raczkuje - na dobrą sprawę rośliny z numerami polowymi zacząłem zdobywać od wiosny tego roku (to jakieś pół roku od rejestracji tutaj - głównie dzięki uświadamianiu przez Tomka [blabla]). Kwitnącą lobiwkę to mam może jedną. Na w przyszłym roku mam zamiar wysiać kilka lobiwek i rebucji.
A tak jeszcze z ciekawości zapytam (znowu :lol:): ile 'siedzisz' w kaktusach?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tomku, jakie w takim razie jest prawdopodobieństwo, że rośliny kwitnące w okresie zimowym przestawią się i będą kwitły o innej porze roku? Dlaczego kwitną zimą pomimo takiego samego traktowania jak pozostałe, kwitnące "normalnie"?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ponieważ niektóre roślinki są wrażliwe na długość dnia - dokładnie jak epifity z rodzaju Schlumbergra. Mamilarie kwitnące zimą z reguły nie kwitną latem, gdy dzień dla nich jest za długi. To samo dzieje się z takimi rodzajami jak Ariocarpus, część Eriosyce (dawne Neoporteria) czy choćby Lithops.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W takim razie dziękuję za wszystkie cenne informacje (nie pomyślałabym, że długość dnia może mieć wpływ również na kwitnienie mamilarii), ale i tak zrobię po swojemu. Nie lubię wtłaczania w schematy na siłę czegoś, co najwyraźniej tam nie pasuje.
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Aleksandrze odpowiadając na Twoje pytanie powiem tak: przygoda z kaktusami zaczęła się jakieś 6-7 lat temu od trzech kaktusów zakupionych w sklepie. Rosły sobie na parapecie okiennym, a pielęgnacja ich wyglądała tak, że podlewałem regularnie przez cały rok. Toteż intensywnie rosły, na szczęście jakoś 2 lub 3 zimy przeżyły. Zwyczajnie nie znałem się na uprawie kaktusów. W międzyczasie dokupiłem jeszcze kilka sztuk. Dopiero w 2008 r doczekałem się pierwszych kwiatów. Był to kaktus gymnocalycium damsii i zaczęło się. Zacząłem czytać literaturę, kupiłem kilka książek. Zacząłem notować daty podlewania, przesadzania. Z książką w ręku i internetem identyfikowałem kolejne rośliny, których zaczęło przybywać. Na szczęście dosyć szybko zdałem sobie sprawę, iż miejsca na uprawę kaktusów jest określona ilość i należy pomyśleć o ukierunkowaniu pasji. Charakter miejsca, w którym uprawiam moje rośliny podyktował kierunek Ameryki Południowej, gdyż nie posiadam szklarni, a za to widną z rozsuwanymi oknami loggę, gdzie latem kaktusy mają warunki prawie jak pod chmurką (osłonięte od deszczu), a jednocześnie z dużą ilością słońca i wiatr, a zimą nie wynoszę ich do piwnicy zapewniając niską temperaturę i maksimum światła dziennego. Kaktusy meksykańskie wymagają jednak często szklarni do prawidłowej wegetacji, a zimą trochę wyższej temperaturę zimowania w porównaniu z kaktusami górskimi. Cały czas korzystam z mądrych książek, stron internetowych i nieocenionego doświadczenia kolegów z PTMK. Zakupy od dłuższego czasu robię u kolekcjonerów, którzy między innymi przyjeżdżają na wystawy w Polsce, do Chrudimia w Czechach lub sprzedają w sieci. Sam oczywiście służę pomocą jeżeli tylko umiem pomóc.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48

Post »

Wpadłam się przywitać :wit. Interesująca kolekcja. Mam nadzieję, że masz sporo fotek swoich ulubieńców :D .
bod333
200p
200p

Post »

Witam, witam Fiolimeno. Miło, że zaglądnęłaś. Mam oczywiście sporo zdjęć. Staram się po kilka prezentować. Zapraszam do oglądania.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bogdanie,
Takie duże miasto jak Kraków a nie ma swojego Oddziału PTMK jako jedyne chyba. Dzwie mnie to troszkę, bo chociaż teraz ludzie niechętnie się zrzeszają to kiedyś było inaczej. Znam stamtąd kilku kolekcjonerów - jeden to był chyba rekordzistą bo do Gdańskiego Oddziału zapisany... :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bod333
200p
200p

Post »

Zgadza się Henryku. Trochę to dziwne. Osobiście miałem dylemat, gdy zapisywałem się do PTMK, który oddział wybrać. Brałem pod uwagę Lublin i Gliwice. Odległość miast od Krakowa jednak przeważyła i zdeklarowałem się w śląskim oddziale. Ale muszę Ci powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony ilością słuchaczy na ostatnim spotkaniu w minioną niedzielę. Powiem więcej było 2 nowych kolegów, którzy wyrazili chęć wstąpienia do Towarzystwa. Myślę, że duch w narodzie nie ginie i pasja kaktusiarska będzie dosięgać nowych fajnych ludzi.
Bogdan.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda w takim razie, że jednak na Lubelski PTMK się nie zdecydowałeś. Była by okazja się spotkać. :wink:
A fajni ludzie są również tutaj!! :P

Śląski Oddział duży i prężny. Wielu mam tam przyjaciół. To doskonali fachowcy i dobrzy koledzy, na Śląsku są też piękne kolekcje. Doskonale trafiłeś. :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

bod333 pisze:Powiem więcej było 2 nowych kolegów, którzy wyrazili chęć wstąpienia do Towarzystwa. Myślę, że duch w narodzie nie ginie i pasja kaktusiarska będzie dosięgać nowych fajnych ludzi.
Wstyd się przyznać, ale ja dopiero niedawno odkryłam, że tak blisko mam ten oddział. Najpewniej na przyszłym spotkaniu będzie jeszcze nowa koleżanka, która wyrazi chęć wstąpienia ;:170
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

hen_s pisze:(...)Kraków a nie ma swojego Oddziału PTMK jako jedyne chyba(...)
Henryku, na Podkarpaciu też nie ma PTMK, a co więcej - o ile się orientuję - żadnego towarzystwa zrzeszającego kaktusiarzy, a szkoda, bo z chęcią bym się zapisał. Może dlatego, że nie mamy żadnych dużych miast :lol:. No chyba, że jestem niedoinformowany i jakieś (tzn towarzystwo kaktusowe) jest ;)...
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda - a może jednak do Lubelskiego Oddziału Ci po drodze?? :lol:
A poważnie to zazdroszczę Wam tego skupienia dużych miast - macie wszędzie blisko. I ludzi przez to dużo więcej...
U nas lubelacy w mniejszości - większość ludzi z okolicznych (i nie tylko) miast i miejscowości. No, niekoniecznie z okolicznych bo np. Stalowa Wola, Przeworsk czy Tarnobrzeg nie leży tak blisko... :wink:

Aleksandrze - ja pisałem o dużych miastach. Podkarpacie rzeczywiście nie ma swojego Oddziału ale jak czytasz wyżej do Lublina blisko! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”