Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Jak często powinnam je (mam na myśli tylko mamilarie) wg Ciebie podlewać przy temp. ~21 st.C?
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cóż, mamy podobne zainteresowaniebod333 pisze:(...)lobivia, sulcorebutia, rebutia, aylostera(...)

Co do roślin - w przeciwieństwie do ciebie moje ukierunkowanie raczkuje - na dobrą sprawę rośliny z numerami polowymi zacząłem zdobywać od wiosny tego roku (to jakieś pół roku od rejestracji tutaj - głównie dzięki uświadamianiu przez Tomka [blabla]). Kwitnącą lobiwkę to mam może jedną. Na w przyszłym roku mam zamiar wysiać kilka lobiwek i rebucji.
A tak jeszcze z ciekawości zapytam (znowu

Pozdrawiam, Aleksander
- theoria_
- Kontakt:
Tomku, jakie w takim razie jest prawdopodobieństwo, że rośliny kwitnące w okresie zimowym przestawią się i będą kwitły o innej porze roku? Dlaczego kwitną zimą pomimo takiego samego traktowania jak pozostałe, kwitnące "normalnie"?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ponieważ niektóre roślinki są wrażliwe na długość dnia - dokładnie jak epifity z rodzaju Schlumbergra. Mamilarie kwitnące zimą z reguły nie kwitną latem, gdy dzień dla nich jest za długi. To samo dzieje się z takimi rodzajami jak Ariocarpus, część Eriosyce (dawne Neoporteria) czy choćby Lithops.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- theoria_
- Kontakt:
W takim razie dziękuję za wszystkie cenne informacje (nie pomyślałabym, że długość dnia może mieć wpływ również na kwitnienie mamilarii), ale i tak zrobię po swojemu. Nie lubię wtłaczania w schematy na siłę czegoś, co najwyraźniej tam nie pasuje.
Aleksandrze odpowiadając na Twoje pytanie powiem tak: przygoda z kaktusami zaczęła się jakieś 6-7 lat temu od trzech kaktusów zakupionych w sklepie. Rosły sobie na parapecie okiennym, a pielęgnacja ich wyglądała tak, że podlewałem regularnie przez cały rok. Toteż intensywnie rosły, na szczęście jakoś 2 lub 3 zimy przeżyły. Zwyczajnie nie znałem się na uprawie kaktusów. W międzyczasie dokupiłem jeszcze kilka sztuk. Dopiero w 2008 r doczekałem się pierwszych kwiatów. Był to kaktus gymnocalycium damsii i zaczęło się. Zacząłem czytać literaturę, kupiłem kilka książek. Zacząłem notować daty podlewania, przesadzania. Z książką w ręku i internetem identyfikowałem kolejne rośliny, których zaczęło przybywać. Na szczęście dosyć szybko zdałem sobie sprawę, iż miejsca na uprawę kaktusów jest określona ilość i należy pomyśleć o ukierunkowaniu pasji. Charakter miejsca, w którym uprawiam moje rośliny podyktował kierunek Ameryki Południowej, gdyż nie posiadam szklarni, a za to widną z rozsuwanymi oknami loggę, gdzie latem kaktusy mają warunki prawie jak pod chmurką (osłonięte od deszczu), a jednocześnie z dużą ilością słońca i wiatr, a zimą nie wynoszę ich do piwnicy zapewniając niską temperaturę i maksimum światła dziennego. Kaktusy meksykańskie wymagają jednak często szklarni do prawidłowej wegetacji, a zimą trochę wyższej temperaturę zimowania w porównaniu z kaktusami górskimi. Cały czas korzystam z mądrych książek, stron internetowych i nieocenionego doświadczenia kolegów z PTMK. Zakupy od dłuższego czasu robię u kolekcjonerów, którzy między innymi przyjeżdżają na wystawy w Polsce, do Chrudimia w Czechach lub sprzedają w sieci. Sam oczywiście służę pomocą jeżeli tylko umiem pomóc.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Wpadłam się przywitać
. Interesująca kolekcja. Mam nadzieję, że masz sporo fotek swoich ulubieńców
.

Witam, witam Fiolimeno. Miło, że zaglądnęłaś. Mam oczywiście sporo zdjęć. Staram się po kilka prezentować. Zapraszam do oglądania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bogdan.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bogdanie,
Takie duże miasto jak Kraków a nie ma swojego Oddziału PTMK jako jedyne chyba. Dzwie mnie to troszkę, bo chociaż teraz ludzie niechętnie się zrzeszają to kiedyś było inaczej. Znam stamtąd kilku kolekcjonerów - jeden to był chyba rekordzistą bo do Gdańskiego Oddziału zapisany...
Takie duże miasto jak Kraków a nie ma swojego Oddziału PTMK jako jedyne chyba. Dzwie mnie to troszkę, bo chociaż teraz ludzie niechętnie się zrzeszają to kiedyś było inaczej. Znam stamtąd kilku kolekcjonerów - jeden to był chyba rekordzistą bo do Gdańskiego Oddziału zapisany...

Zgadza się Henryku. Trochę to dziwne. Osobiście miałem dylemat, gdy zapisywałem się do PTMK, który oddział wybrać. Brałem pod uwagę Lublin i Gliwice. Odległość miast od Krakowa jednak przeważyła i zdeklarowałem się w śląskim oddziale. Ale muszę Ci powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony ilością słuchaczy na ostatnim spotkaniu w minioną niedzielę. Powiem więcej było 2 nowych kolegów, którzy wyrazili chęć wstąpienia do Towarzystwa. Myślę, że duch w narodzie nie ginie i pasja kaktusiarska będzie dosięgać nowych fajnych ludzi.
Bogdan.
- hen_s
Szkoda w takim razie, że jednak na Lubelski PTMK się nie zdecydowałeś. Była by okazja się spotkać.
A fajni ludzie są również tutaj!! :P
Śląski Oddział duży i prężny. Wielu mam tam przyjaciół. To doskonali fachowcy i dobrzy koledzy, na Śląsku są też piękne kolekcje. Doskonale trafiłeś.

A fajni ludzie są również tutaj!! :P
Śląski Oddział duży i prężny. Wielu mam tam przyjaciół. To doskonali fachowcy i dobrzy koledzy, na Śląsku są też piękne kolekcje. Doskonale trafiłeś.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Wstyd się przyznać, ale ja dopiero niedawno odkryłam, że tak blisko mam ten oddział. Najpewniej na przyszłym spotkaniu będzie jeszcze nowa koleżanka, która wyrazi chęć wstąpieniabod333 pisze:Powiem więcej było 2 nowych kolegów, którzy wyrazili chęć wstąpienia do Towarzystwa. Myślę, że duch w narodzie nie ginie i pasja kaktusiarska będzie dosięgać nowych fajnych ludzi.

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Henryku, na Podkarpaciu też nie ma PTMK, a co więcej - o ile się orientuję - żadnego towarzystwa zrzeszającego kaktusiarzy, a szkoda, bo z chęcią bym się zapisał. Może dlatego, że nie mamy żadnych dużych miasthen_s pisze:(...)Kraków a nie ma swojego Oddziału PTMK jako jedyne chyba(...)

Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
Magda - a może jednak do Lubelskiego Oddziału Ci po drodze??
A poważnie to zazdroszczę Wam tego skupienia dużych miast - macie wszędzie blisko. I ludzi przez to dużo więcej...
U nas lubelacy w mniejszości - większość ludzi z okolicznych (i nie tylko) miast i miejscowości. No, niekoniecznie z okolicznych bo np. Stalowa Wola, Przeworsk czy Tarnobrzeg nie leży tak blisko...
Aleksandrze - ja pisałem o dużych miastach. Podkarpacie rzeczywiście nie ma swojego Oddziału ale jak czytasz wyżej do Lublina blisko! :P

A poważnie to zazdroszczę Wam tego skupienia dużych miast - macie wszędzie blisko. I ludzi przez to dużo więcej...
U nas lubelacy w mniejszości - większość ludzi z okolicznych (i nie tylko) miast i miejscowości. No, niekoniecznie z okolicznych bo np. Stalowa Wola, Przeworsk czy Tarnobrzeg nie leży tak blisko...

Aleksandrze - ja pisałem o dużych miastach. Podkarpacie rzeczywiście nie ma swojego Oddziału ale jak czytasz wyżej do Lublina blisko! :P