Ewcikowe skromne początki... ;D

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ewcikowe skromne początki... ;D

Post »

Cambrię bym przesadził w troszkę większą doniczkę a dendrobium bym zostawił tak jak jest.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

Piotrze kwiaty są obecnie w doniczkach 12 cm, pojadę dziś do LM, mam nadzieję, że można tam kupić osłonki 13 cm :?: czyli tego Dendrobium nie przesadzać trochę mnie drażni ta biała doniczka, bo nic przez nią nie widać... czy mam je od razu moczyć :?:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Adaś to teraz po kolei i powolutku :;230 proszę mi wytłumaczyć, jak oddzielić tą PSB, jak się w ogóle zabrać za to przesadzanie... nawet nie wiem, które korzonki będą dobre, a które obciąć w Dendrobium i Cambrii ;:223
p.s. a jeśli oddzielę tą PSB od Cambrii, czy wtedy też będzie potrzebna większa doniczka, czy można obie włożyć do 12cm?
_Ewcik_
200p
200p

Post »

aaa, no i co z tym podlewaniem :?:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Amator97 pisze: Cambrię możesz przesadzić w większą doniczkę i jakąś pseudobulwę oddzielić, będziesz mieć 2 roślinki z 1 :wink:
:wink:
właśnie przeczytałam w necie coś takiego "Rośliny NIGDY nie należy rozdzielać na pojedyncze pseudobulwy - minimalnym podziałem jest grupa 3-4 zrośniętych pseudobulw" no i teraz nie wiem, czy mogłabym jednak rozdzielić tę Cambrię czy nie :?: :roll:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Adaś nic się nie stało :wink: czy w takim razie mogę ją dzielić czy nie :?:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

wiesz co, no nie znam się za bardzo, ale na moje oko takich konkretnych PSB jest 4, a takich małych jeszcze 3
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja może powiem jak to u mnie z cambriami wygląda. Jeśli nikt nie chce kawałka mojej cambrii to zostawiam i nie dzielę, jeśli jednak trzeba podzielić z jakiegokolwiek powodu to wyznaję zasadę: co najmniej 3 dorosłe psb + 1 nowy przyrost :)
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja mam swoją ok 3 lata jest potężnie rozrośnięta i nigdy jej nie dzieliłem.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Chłopcy to dzielić ją czy nie :?: :lol: jeśli tak, to w jaki sposób to zrobić?

Co do Dendrobium- mam je wystawić na balkon? gdzieś wyczytałam, że powinno tam stać od maja do października, więc w sumie nie wiem, czy jest sens zmieniać mu miejsce- teraz stoi na parapecie...

W ogóle mam wielką ochotę przesadzić te kwiaty, drażnią mnie te białe doniczki :twisted:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ewo, ale Ci chłopcy namieszali w głowie :;230
U Wiktorii i Dudusia masz świetny przepis na przesadzanie storczyków z drobnymi i gęstymi korzeniami [moim zdaniem można go stosować do większości storczyków]. Jeśli go zastosujesz znika problem podlewania :wink: Wsadziłabym oba do przezroczystych doniczek, rozmiar ustalisz dopiero jak wyjmiesz z tych, ja zawsze mam doniczki w różnych rozmiarach, nie wiem czy u siebie kupisz w mniejszym niż standard, ale wtedy trzeba improwizować z jakimś pojemniczkiem po czymś np. do jedzenia. Jeśli będzie mało korzeni nie wsadzaj w za dużą doniczkę, podlej dopiero po tygodniu. Korzenie martwe wytnij, to takie, które się rozłażą albo są suche i mięciutkie. Podłoże nie za drobne, trochę tylko mniejsze kawałki niż w Phalaenopsisach, na wierzchu możesz położyć trochę spagnum, które spryskiwane da wilgoć roślinkom, jeśli go nie masz to na 90 % znajdziesz go w tych białych doniczkach. Podłoże kup firmy Kronen, a jeśli masz sklep LM to tam znajdziesz jeszcze lepsze. Macaj przez folię i wybierz to najmniej miałkie. Dendrobium możesz postawić przy uchylonym dzień i noc oknie. Czy o czymś zapomniałam ? :lol:
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucyno wyczerpałaś temat :lol:

Ja jeszcze dodam tylko zbyś podniosła wilgotność powietrza wokół niego rozstawiając podstawki z wilgotnym keramzytem bo przestrzegali mnie forumowicze że dendrobia smakują wyjątkowo przędziorkom ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
_Ewcik_
200p
200p

Post »

Lucynko kochana ;:180 chylę czoła... ja mam podłoże do storczyków i orchidei z firmy Target Plus , takie nie może być :?: byłam dziś w LM, bo chciałam kupić przeżroczystą doniczkę w normalnych rozmiarach-12cm a oni mieli chyba tylko 18 cm i więcej :shock: jutro muszę może do Praktikera pojechać. Co do przesadzania, to przejrzałam wątku Dudusia i Victorys, u Dudusia znalazłam tą fotorelację, u Victorys jeszcze nie, więc muszę od nowa poszperać... Sphagnum nie mam niestety, mam keramzyt, to jego wysypać na dół doniczki też?
Moje kwiaty stoją na parapetach i w sumie okno jest otwarte dzień i noc, bo ja lubię, jak jest przewiew :wink:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

aha, Lucynko a co z tą Cambrią :?: dzielić, nie dzielić :?: przesadza się tak samo, jak Phalaenopsisy :?:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

No dobra Ewuniu, to lecimy dalej :lol: Ja bym Cambrii nie dzieliła [ chyba, że potrzebne Ci dwa takie same storczyki ] lubię jak jest gąszcz kwiatów w jednej doniczce, a każda pseudo bulwa to nadzieja na nie :D
Nie znam tego podłoża, jakie ono jest, co w nim widzisz ?
Doniczki przezroczyste są też w Obi ;:108
Jeśli chcesz dodać keramzyt do doniczki to pamiętaj o zakwaszeniu w occie, a później dokładnym wypłukaniu, ja z lenistwa daję styropian :oops:
Ja jak jeszcze nie miałam kupionego spagnum to wybierałam ładniejsze z tego co już było w doniczkach. Oczywiście odkażałam i płukałam je przed ponownym użyciem.
Służę dalej :lol: Czy jeszcze coś ? ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”