Ewcikowe skromne początki... ;D
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ewcikowe skromne początki... ;D
Cambrię bym przesadził w troszkę większą doniczkę a dendrobium bym zostawił tak jak jest.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Piotrze kwiaty są obecnie w doniczkach 12 cm, pojadę dziś do LM, mam nadzieję, że można tam kupić osłonki 13 cm
czyli tego Dendrobium nie przesadzać trochę mnie drażni ta biała doniczka, bo nic przez nią nie widać... czy mam je od razu moczyć 

Adaś to teraz po kolei i powolutku
proszę mi wytłumaczyć, jak oddzielić tą PSB, jak się w ogóle zabrać za to przesadzanie... nawet nie wiem, które korzonki będą dobre, a które obciąć w Dendrobium i Cambrii 
p.s. a jeśli oddzielę tą PSB od Cambrii, czy wtedy też będzie potrzebna większa doniczka, czy można obie włożyć do 12cm?

p.s. a jeśli oddzielę tą PSB od Cambrii, czy wtedy też będzie potrzebna większa doniczka, czy można obie włożyć do 12cm?
aaa, no i co z tym podlewaniem 

właśnie przeczytałam w necie coś takiego "Rośliny NIGDY nie należy rozdzielać na pojedyncze pseudobulwy - minimalnym podziałem jest grupa 3-4 zrośniętych pseudobulw" no i teraz nie wiem, czy mogłabym jednak rozdzielić tę Cambrię czy nieAmator97 pisze: Cambrię możesz przesadzić w większą doniczkę i jakąś pseudobulwę oddzielić, będziesz mieć 2 roślinki z 1![]()

Adaś nic się nie stało
czy w takim razie mogę ją dzielić czy nie 

wiesz co, no nie znam się za bardzo, ale na moje oko takich konkretnych PSB jest 4, a takich małych jeszcze 3
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja może powiem jak to u mnie z cambriami wygląda. Jeśli nikt nie chce kawałka mojej cambrii to zostawiam i nie dzielę, jeśli jednak trzeba podzielić z jakiegokolwiek powodu to wyznaję zasadę: co najmniej 3 dorosłe psb + 1 nowy przyrost 

Pozdrawiam Tomek
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Ja mam swoją ok 3 lata jest potężnie rozrośnięta i nigdy jej nie dzieliłem.
Spis tematów
Chłopcy to dzielić ją czy nie
jeśli tak, to w jaki sposób to zrobić?
Co do Dendrobium- mam je wystawić na balkon? gdzieś wyczytałam, że powinno tam stać od maja do października, więc w sumie nie wiem, czy jest sens zmieniać mu miejsce- teraz stoi na parapecie...
W ogóle mam wielką ochotę przesadzić te kwiaty, drażnią mnie te białe doniczki

Co do Dendrobium- mam je wystawić na balkon? gdzieś wyczytałam, że powinno tam stać od maja do października, więc w sumie nie wiem, czy jest sens zmieniać mu miejsce- teraz stoi na parapecie...
W ogóle mam wielką ochotę przesadzić te kwiaty, drażnią mnie te białe doniczki

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Ewo, ale Ci chłopcy namieszali w głowie
U Wiktorii i Dudusia masz świetny przepis na przesadzanie storczyków z drobnymi i gęstymi korzeniami [moim zdaniem można go stosować do większości storczyków]. Jeśli go zastosujesz znika problem podlewania
Wsadziłabym oba do przezroczystych doniczek, rozmiar ustalisz dopiero jak wyjmiesz z tych, ja zawsze mam doniczki w różnych rozmiarach, nie wiem czy u siebie kupisz w mniejszym niż standard, ale wtedy trzeba improwizować z jakimś pojemniczkiem po czymś np. do jedzenia. Jeśli będzie mało korzeni nie wsadzaj w za dużą doniczkę, podlej dopiero po tygodniu. Korzenie martwe wytnij, to takie, które się rozłażą albo są suche i mięciutkie. Podłoże nie za drobne, trochę tylko mniejsze kawałki niż w Phalaenopsisach, na wierzchu możesz położyć trochę spagnum, które spryskiwane da wilgoć roślinkom, jeśli go nie masz to na 90 % znajdziesz go w tych białych doniczkach. Podłoże kup firmy Kronen, a jeśli masz sklep LM to tam znajdziesz jeszcze lepsze. Macaj przez folię i wybierz to najmniej miałkie. Dendrobium możesz postawić przy uchylonym dzień i noc oknie. Czy o czymś zapomniałam ? 

U Wiktorii i Dudusia masz świetny przepis na przesadzanie storczyków z drobnymi i gęstymi korzeniami [moim zdaniem można go stosować do większości storczyków]. Jeśli go zastosujesz znika problem podlewania

Lucyno wyczerpałaś temat
Ja jeszcze dodam tylko zbyś podniosła wilgotność powietrza wokół niego rozstawiając podstawki z wilgotnym keramzytem bo przestrzegali mnie forumowicze że dendrobia smakują wyjątkowo przędziorkom

Ja jeszcze dodam tylko zbyś podniosła wilgotność powietrza wokół niego rozstawiając podstawki z wilgotnym keramzytem bo przestrzegali mnie forumowicze że dendrobia smakują wyjątkowo przędziorkom

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Lucynko kochana
chylę czoła... ja mam podłoże do storczyków i orchidei z firmy Target Plus , takie nie może być
byłam dziś w LM, bo chciałam kupić przeżroczystą doniczkę w normalnych rozmiarach-12cm a oni mieli chyba tylko 18 cm i więcej
jutro muszę może do Praktikera pojechać. Co do przesadzania, to przejrzałam wątku Dudusia i Victorys, u Dudusia znalazłam tą fotorelację, u Victorys jeszcze nie, więc muszę od nowa poszperać... Sphagnum nie mam niestety, mam keramzyt, to jego wysypać na dół doniczki też?
Moje kwiaty stoją na parapetach i w sumie okno jest otwarte dzień i noc, bo ja lubię, jak jest przewiew

Moje kwiaty stoją na parapetach i w sumie okno jest otwarte dzień i noc, bo ja lubię, jak jest przewiew

aha, Lucynko a co z tą Cambrią
dzielić, nie dzielić
przesadza się tak samo, jak Phalaenopsisy 

- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
No dobra Ewuniu, to lecimy dalej
Ja bym Cambrii nie dzieliła [ chyba, że potrzebne Ci dwa takie same storczyki ] lubię jak jest gąszcz kwiatów w jednej doniczce, a każda pseudo bulwa to nadzieja na nie
Nie znam tego podłoża, jakie ono jest, co w nim widzisz ?
Doniczki przezroczyste są też w Obi
Jeśli chcesz dodać keramzyt do doniczki to pamiętaj o zakwaszeniu w occie, a później dokładnym wypłukaniu, ja z lenistwa daję styropian
Ja jak jeszcze nie miałam kupionego spagnum to wybierałam ładniejsze z tego co już było w doniczkach. Oczywiście odkażałam i płukałam je przed ponownym użyciem.
Służę dalej
Czy jeszcze coś ? 

Nie znam tego podłoża, jakie ono jest, co w nim widzisz ?
Doniczki przezroczyste są też w Obi

Jeśli chcesz dodać keramzyt do doniczki to pamiętaj o zakwaszeniu w occie, a później dokładnym wypłukaniu, ja z lenistwa daję styropian

Ja jak jeszcze nie miałam kupionego spagnum to wybierałam ładniejsze z tego co już było w doniczkach. Oczywiście odkażałam i płukałam je przed ponownym użyciem.
Służę dalej