Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewa owocowe podgryzione przez zające

Post »

I bobry i wydry postepują zgodnie ze swoją naturą, i te zające też.. ja miałam pnie owinięte włókniną i nic mi nie podgryzły, jedna warstwa zwykłej białej, i z raz na miesiąc psik po tej włókninie parfumem najtańszym :) Za to pięknie wykosiły wszystkie samosiejki śliw i dzięki temu mam mniej pracy :D O drzewa nad rzeką bym się nie martwiła, odrosną, za to jakby przyszła susza małe rozlewisko jak znalazł ;)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe podgryzione przez zające

Post »

Zgadza się, jedyne wyjście to zabezpieczać co się da.
Kiedyś byłem zwolennikiem bobrów, dziś jednak mam inne zdanie jak na własne oczy widzę skutki ich bytowania.
Pozdrawiam, Maciek.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Zając w ogrodzie

Post »

Mam na działce zająca :? , dobrał się do kapusty. Nie jest za bardzo dziki, ucieka, jak się blisko podejdzie. Co można z nim zrobić, jak się go pozbyć? Złapać jakoś i wywieźć? W zimie zjadł cały jarmuż, nie chcę, by w tym roku to się powtórzyło. Czy da się działkę zabiezpieczyć przez zającem, wystarczy dobre ogrodzenie, czy zając może się podkopać?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Ochrona warzyw przed sarną i zającem

Post »

Tylko ogrodzenie (gęsto zamontowane sztachety albo siatka zainstalowana na takiej wysokości i z takimi oczkami, żeby małe głodne zajączki nie były w stanie się przecisnąć). Ew. gęsty kolczasty żywopłot o odpowiedniej wysokości (zające są skoczne, więc płotek do kolan to dla nich niewielki problem). Żadne strachy, mydełka, spraje czy inne chemie nie są w stanie zniechęcić dzikiego stworzenia od baraszkowania w ogrodzie. Poza tym, jeśli popsikasz chemią, to jak to potem jeść? Bleee, można się przytruć na własne życzenie.

Łapać i wywozić? Eeee, a usypiacz na odległość masz? A skąd masz gwarancję, że ten jeden ewentualnie wywieziony zając nie ma w okolicy dużej rodzinki? Albo że nie wróci do smakowitych liści w ciągu paru godzin czy dni?

Poczytaj też tutaj:
- Zając w ogrodzie - LINKI
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ania D.
500p
500p

Post »

Nalewka, dziękuję. Nie myślałam o niczym chemicznym, nie chcę stosować nic takiego na działce. A o wywiezieniu myślę, bo ten zając pozwala blisko do siebie podejść i dopiero ucieka. Może uda się go złapać w coś takiego jak wielka siatka na motyle. Na pewno muszę obejrzeć ogrodzenie i je uszczelnić.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nalewka ma rację, tylko ogrodzenie może zdać egzamin. Musi być albo podmurówka, albo wkopana siatka - zając doskonale kopie nory (jak wszystkie króliki), wysokość siatki dla zajęcy 1,20metra, dla saren -1,80m
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też mamy znajomego zająca, zeżarł mi wszystkie bergenie, nie mówiąc już o obgryzionych drzewkach owocowych (na szczęście tylko gałązki, a nie pnie, te mam osłonięte siatkami) i pozostawionych "pamiątkach" w trawie. Jest niemal oswojony, nie boi się podchodzić blisko, hm, może chory? Dopiero pies jest w stanie go wystraszyć, ale w nocy pies jest w domu, a wtedy zając buszuje po terenie zupełnie swobodnie, jak to zając :D Tzn. świtem i o zmroku, nie wiem, czy zające w nocy są aktywne, chyba nie? Ale nad ranem widziałam go już kilka razy, ma z metr wzrostu i lubi odpoczywać sobie na naszej drodze dojazdowej tuż pod moim oknem :) Lubię go, ale nie mogę się doczekać naszego nowego ogrodzenia!!! ;:108
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ania D.
500p
500p

Post »

Trochę jestem załamana tym, że trzeba siatkę wkopać, bo działka jest duża. A na jaką głębokość? My działkę mamy ogrodzoną, ale przecisnąć się może każde małe zwierzątko.
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

czy istnieje jakaś realna szansa, że te preparaty typu:
www xxx link do aukcji wycięty_emol_na_drzewka_odstraszacz_sarny_zajace_ssaki...
mogą pomóc w walce z zającami i prawdopodobnie sarnami? objadły mi 5 drzewek dzisiaj w nocy, owocowe jak i ogrodowe, kiedyś jabłoń, prawie każde drzewko ma znamiona ataku.
Grodzić wszystkiego nei będę bo za duży obszar, każdego dzrzewko z osobna to tez trochę bez sensu, bo ich mam sporo... czy ktoś z Was używał tych środków?

Wampirze, zgodnie z regulaminem nie podajemy / nie wklejamy odnośników do aukcji internetowych. Nalewka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nasz znajomy zając zeżarł mi całą rabatkę buraczanych liści ozdobnej lebiody, zgryzł wszystkie rośliny na dziesięć centymetrów nad ziemią, zostały same łyse badylki i na pewno nie odrosną :(

Nie wiem czy ten sam zwierzaczek objadł mi wszystkie owoce czerwonego agrestu :( Właśnie dojrzewały i bardzo, bardzo na nie czekałam :( Teraz nici z planowanej nalewki ;:223 Skąd ja wezmę czerwony agrest?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nalewko, to na pewno zając objadł agrest. Mój syn ma ten sam problem, tylko z dzikimi królikami, nie czepiają się agrestu (i porzeczek) dopóki nie zaczyna dojrzewać. Zjadły ogórki, zostawiając kikuty, pomidory na razie stoją, może im brzydko pachną? Proponowałam mu, wystarczy plastykowa siatka ( 1 metr wys.) i kilka palików, ale na to trzeba znaleźć czas, no i chęci. Na szczęście malina Polana jest ogrodzona, bo pewnie i ją by zeżarły.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56

Zające, sarny- jak zabezpieczyć drzewka owocowe

Post »

Tej jesieni posadziłam drzewka owocowe na działce na wsi. Nie jest zbyt szczelnie ogrodzona i boję się, że zwirzaki zjedzą korę i młode gałązki. Zeszłej zimy zające "zeżarły" wszystkie gałązki krzewów ozdobnych, które wystawały spod śniegu.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Re: zające, sarny- jak zabezpieczyć drzewka owocowe

Post »

Myślę, że powinnaś zastosować osłony plastikowe do drzewek. Czytałam również ,że można wieszać na drzewkach mydła, których zapach odstrasza niepożądanych gości. Jest również w sklepach ogrodniczych środek , którymi opryskuje się drzewa i krzewy
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56

Post »

dzięki! ja myślałam o siatce ale z tym dużo roboty. Mydło ... hm brzmi ciekawie, na pewno zastosuję. A ten środek to mocno chemiczno-toksyczny?
x_r-t

Post »

Nie wiem jak zające i sarny, ja, gdybym przymierał głodem, ogryzałbym drzewka nawet pachnące mydłem. Starsi pamiętają czasy, kiedy z braku innych napojów wyskokowych pito wodę kolońską chyba marki Przemysławka - nie używałem, stąd nie mam pewności co do marki trunku sprzedawanego w kioskach RUCH-u.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”