Witam wszystkich gorąco,
Tula, piszesz ze Far u was się nie przyjmie ? Niedobry był ?
Dzisiaj zrobiłam
żeberka w miodzie i musztardzie. Uwielbiam, cala rodzina uwielbia, dzieci obgryzają kości. Pychota , polecam gorąco.
Jeśli nie mam żeberek, to robię ze schabu i smażę w garnku tez jest dobre ale z żeberek przepis jest lepszy
żeberka, ja na 4 osoby dałam ok. 1kg
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy najlepiej tej "dijon" bo jest silna
8 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczkę imbiru w pudrze
4 ząbki czosnku
przygotowanie:
Pociąć żeberka na niezbyt małe kawałki.
Zagotować w garnku wodę i sparzyć żeberka przez 5 minut. Jeśli mam schab ten punkt omijam.
Osaczyć, niech przestygnie.
Przygotować marynatę.
Do dużej salaterki włożyć: miód, musztardę, sos sojowy, imbir, i rozgnieciony czosnek.
Dorzucić żeberka,dobrze wymieszać by żeberka przeszły marynatą i zostawić na co najmniej 3h. Jak nie mam czasu to robię od razu ale lepiej poczekać
Doskonale się nadaje na grilla i do piekarnika. W piekarniku trzeba podlewać często woda, by się nie przypaliło.
Mam nadzieje ze wam przypadnie ten przepis do gustu , bo naprawdę jest pyszny.
My jemy z pyrkami, czerwoną kapustą (prosto z ogrodu) i ogórkiem ale to tylko z łakomstwa. hihi

ą