W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Komentarz do ciasta z buraków. :D

Moj mężuś uwielbia, nawet stwierdził ze nie jest za słodkie. Lekko się zdziwiłam no ale cóż każdy ma swój gust :wink:
Pol ciasta zostało zjedzone, jako deser po kolacji. :tan
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu ucałuj ode mnie swojego męża i pochwal, zrobiłam dzisiaj kurczaka curry .Tylko niestety z braku curry dałam ostrej papryki ,pyszota wszystkim smakowało :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Kasiu, pogratulowałam i wypiął dumnie pierś. :;230
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

A ja dzisiaj zrobiłam Far Breton - u nas się to nie przyjmie. Zrobiłam też to z jabłkami i znowu zniknęło zanim całkiem wystygło :) W tygodniu porwę się na królika.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam wszystkich gorąco, :wit

Tula, piszesz ze Far u was się nie przyjmie ? Niedobry był ?

Dzisiaj zrobiłam żeberka w miodzie i musztardzie. Uwielbiam, cala rodzina uwielbia, dzieci obgryzają kości. Pychota , polecam gorąco. :D
Jeśli nie mam żeberek, to robię ze schabu i smażę w garnku tez jest dobre ale z żeberek przepis jest lepszy :tan

żeberka, ja na 4 osoby dałam ok. 1kg
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy najlepiej tej "dijon" bo jest silna
8 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczkę imbiru w pudrze
4 ząbki czosnku


przygotowanie:

Pociąć żeberka na niezbyt małe kawałki.

Zagotować w garnku wodę i sparzyć żeberka przez 5 minut. Jeśli mam schab ten punkt omijam. :wink:
Osaczyć, niech przestygnie.

Przygotować marynatę.

Do dużej salaterki włożyć: miód, musztardę, sos sojowy, imbir, i rozgnieciony czosnek.

Dorzucić żeberka,dobrze wymieszać by żeberka przeszły marynatą i zostawić na co najmniej 3h. Jak nie mam czasu to robię od razu ale lepiej poczekać ;:65

Doskonale się nadaje na grilla i do piekarnika. W piekarniku trzeba podlewać często woda, by się nie przypaliło.

Mam nadzieje ze wam przypadnie ten przepis do gustu , bo naprawdę jest pyszny.
My jemy z pyrkami, czerwoną kapustą (prosto z ogrodu) i ogórkiem ale to tylko z łakomstwa. hihi

Obrazeką
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1343
Od: 10 lut 2009, o 22:43
Lokalizacja: prawie Wrocław

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu- dzisiaj była u nas kiszowa premiera. Był kisz zs szpinakiem nieco zmocyfikowany. Zamiast łososia z puszki (w tym tygodniu co chwilę mieliśmy jakieś danie z tuńczykiem z puszki i już nam zbrzydło 8-) ) dałam twardą fetę pokrojoną w kostkę. Reszta jak w Twoim przepisie i ... PYCHOTA!!! Pokochałam kisze od pierwszego kęsa. Przygotowanie trwało z 15 minut. Niestety padł mi aparat, więc nie uwieczniłam dzieła :cry: Niecierpliwie czekam na dalsze przepisy!
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

gosia22 pisze:
Tula, piszesz ze Far u was się nie przyjmie ? Niedobry był ?
Nikomu nie smakował :( Chyba nie schrzaniłam, bo wyszedł jak dziewczyny pisały - taki pieczony budyń ze śliwkami. Po prostu ten typ to pod inne gusta. Za to z jabłkami zrobiłam wczoraj a dzisiaj jeszcze raz bo ... dooobre. Mój chłop mało które ciastka wcina, a to mu wchodzi gładko :)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dagmaro fajnie ze polubiliście kisz, i bardzo dobrze ze zmieniłaś przepis. najważniejsze by wam smakował :D

Tulo, no cóż, nie wszystkim może smakować ! każdy ma swój gust :D . Ale za to smakowało wam ciacho z jabłek, to bardzo się ciesze :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam w poniedziałkowy poranek. :wit

Znacie już przepis na purée i mielone mięso ? We Francji nazywa się to "Hachis parmentier"

szybko się przygotowuje, wszyscy bardzo to lubimy. Jak coś zostanie to bez problemu można zamrozić.

Purée, albo z paczki albo zrobione domowo. Ja zawsze robię sama, dodaje śmietany, masła i jedno żółtko. Pychota.
ok 500kg mielonego mięsa
sol, pieprz
1 duza cebula,
czosnek posiekany
przyprawy jak tymianek, majeranek, itp
stary ser
duza puszka pomidorów.

Na patelni podsmażyć mięso, cebule i czosnek i większą cześć pomidorów. Dodać sol i przyprawy . Smażyć przez dobre 10min, by sok z pomidorów trochę wyparował .

przygotować purée

Na spod blaszki dać troszeczkę pomidorów na nie polowę purée, na to mięso.
Na mięso dać resztę purée i posypać startym serem albo parmezanem jeśli ktoś woli.

Do gorącego piekarnika na dobre 20 min, by wszystko było ładnie zapieczone.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, ja zrobiłam wczoraj to ciasto z jabłkami. Coś poszło nie tak, bo mi spód rozmiękł w pieczeniu. Niemniej smakuje ono bardzo dobrze, tylko jeść trzeba łyżeczką.
Oczy mi się zaświeciły do przepisu na żeberka :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu szkoda ze nie wyszło. Jak długo piekłaś ? może za krotko ? Albo za duzo śmietany i bylo za leiste ?
Hmmmm, a ciasto było dobre ? wiesz ja kupiłam w Polsce ciasto które nie bylo dobrej jakości, odwinąć go nie mogłam w rekach mi się rozwalało.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Przypomniało mi się ze mam przepis na rybę z filetów mrożonych

filety mrożone
1 cebula - pokroić na kawałki
3 ząbki czosnku - poszatkować
grzyby, kto ile lubi
śmietana z 400ml
oliwa do smażenia
imbir, bazylia, Zioła prowansalskie

Usmażyć cebule i czosnek dodać grzyby. jeśli maja dużo wody to można usmażyć wcześniej na innej patelni.
Następnie dodać z 40 ml śmietany wymieszać i na sam koniec ryby.
Ryby dadzą dużo wody, ale ona i tak wyparuje. Gotować na małym ogniu i uważać by się zbytnio nie rozwaliły. Wiec mieszać bardzo delikatnie. :wink:

Na koniec dać, imbir i zioła i bazylie

;:137
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu myyyyyyy żeberka ,wyglądają smakowicie .Coś czuję że w niedzielę będę miała obiad :D Ty przepisy obiadowe to ja na obiecane ciasto z dyni- 2-3 szklanki startej na tartce (duże oczka)-1 szklanka cukru - 3 jaja - 1 szklanka mąki - 1 szklanka oleju - 1 łyżeczka sody - 1 cukier waniliowy - 3łyżeczki cynamony (osoby które nie lubią cynamonu, zajadają się tym ciastem i jakoś nie przeszkadza im on :D ) Jajka ubić z cukrem,dodać olej ,mąkę ,cukier waniliowy ,sodę i cynamon.Wymieszać.Na końcu dodać startą dynię i wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku 180 st. przez 50min. Można ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, raczej ciasto nie było takie jak należy, wydaje mi się że popełniłam błąd przy rozmrażaniu i straciło spójność. Nie zrażam się jednak, bo to co wyszło i tak jest smaczne :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu, może spróbuj kupić świeże ciasto ;:88
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”