Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Kochane, dziękuję serdecznie, że zaglądacie do mnie- bardzo podnosicie mnie na duchu. Dzięki Wam łatwiej mi znosić straty.

Pokażę Wam co u mnie obecnie kwitnie, potraktujcie to jako przeprosiny, że teraz rzadziej będę zaglądać do tego działu.

Dendrobium phalaenopsis miniaturka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uszatek, pachnący na cały pokój, aktualnie już bez najmłodszego listka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa Mamine żółtaski:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was cieplutko!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Kamilo piękne kwitnienia ;:138 Dendrobium ma efetowny środeczek a mamusine żółtaski śliczne ;:108 :tan A mogę zapytać czemu rzadziej będziesz do nas zaglądać :?: :(
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne!!! A ten nakrapiany woskowy podobny do mojego 2w1, któr na każdym pędzie ma inne kwiaty, ale na jednym własnie takie.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko, piękne kwitnienia ;:138
Dendrobium ma fajny delikatny kolorek a uszatek ma pięknie wybarwione kwiaty :)
Mamine Phal. cudnie kwitną.

Pozdrawiam serdecznie :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Dusiu, Asiu- dziękuję ;:196

Aniu, pewnie, że można wiedzieć. Po prostu ostatnie storczykowe straty nie napawają mnie optymizmem, przeglądam storczykowe wątki i myślę, że takiego Phal. miałam, a taki mi się marzył. Nie wiem jak to uczucie opisać, jakoś tak chyba boli.

Umyślnie nie zamęczam Was moimi smutkami, masą zdjęć choruszków, nie chcę żalić się na jakiegoś pecha, nieudane próby ratowania itp. Dużo serca włożyłam w moją kolekcję, a ona mi się posypała...

Będę tutaj, ale trochę mniej, obiecuję wrócić :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, wiem jak to przykro, ręce opadają, nic się nie chce... ;:199
Ja już chyba przeszłam najgorszą załamkę, wracam do równowagi psychicznej ;), tylko już nie mam czego pokazywać, więc mnie też już będzie mniej na forum, siłą rzeczy.

Mimo wszystko, pokaż zdjęcia chorych roślin, mogą się wielu osobom przydać jako ostrzeżenie, choć prawdopodobnie jak ktoś znajdzie u siebie takie zmiany, to nie ma już wielu szans na uniknięcie strat... Ech!

Trzymaj się dzielnie, troszkę pięknotek Ci jeszcze zostało- oby dały radę! Ściskam! ;:168
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kamilko zgadzam się z Agitą. Podpisuję się pod jej wypowiedzią obiema łapkami. Zdjęcie choruszków byłyby dla nas ostrzeżeniem. Domyślam się jak to ciężko, gdy rośliny chorują albo gdy dopadają je szkodniki... Nie chciałabym jednak doświadczyć takich strat jakich doświadczyłaś Ty. Jednak Kochana to nie powód by nas opuszczać... zaglądaj tak często jak się da, bo potrzebujemy Twojej obecności, rady, miłego słowa, czasem ostrzeżenia ;:108 Z czasem zaczniesz zaglądać pełna optymizmu i nowych roślinek i nowych kwitnień. A teraz zaglądaj chociażby dla nas :oops:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, Agnieszko i Moniu- dzięki Wam za miłe słowa i wsparcie :) Jakoś mija mi przygnębienie tym wstrętnym choróbskiem. Mam kilka nowych kwitnień m.in pokazała kwiatki moja, a właściwie Mamy Phal. niespodzianka, jest różowa, ale bardzo ciekawa, rozwinął pąki mój pomarańczek pachnący różami, nie jest to jakieś szalone kwitnienie, do tego jeden z pąków został strącony- nieważne- kwitnie, co mnie bardzo cieszy :) Szykują się jeszcze dwa kwitnienia, więc jesień będzie u nas kolorowa :)

Martwiły mnie plamy na bulwiastych- kambrii i oncidium, bałam się, że plamistość przeszła na nie z falenopsisów. Przyznam, że nie miałam wcześniej ani chęci, ani czasu, by im się przyjrzeć dokładniej- na szczęście teraz już wiem,że to były tylko przędziorki- nie miały pajęczynek, więc trudno było je rozpoznać- już z nimi walczę i wiem jedno- wygram! :)

Dendrobia i kambrie puszczają nowe psb, nawet encyklia coś tam wymęczyła. Bardzo ładnie odbudowują się katleje, jedna ma dwa, a drugi cztery nowy psb- będzie co wkrótce podziwiać, prawda?

Pozdrawiam Was cieplutko- zajrzę do was, gdy przysiądę na dłużej do komputera :wit
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

"I po burzy wyjdzie słońce"- to słowa dla Ciebie Kamilo.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

będzie co wkrótce podziwiać, prawda?
Kamilko,ileż w tym zdaniu jest smutku ale i nadziei.

Oczywiście,że będzie co podziwiać,i to jeszcze nie jeden raz!
Pokazuj,pokazuj jak najczęściej wszystko co się u Ciebie a a my będziemy zaglądać...już czekamy ;:4
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kamilko, cieszę się, że już trochę lepiej u Ciebie ;:4
Zobaczysz, jeszcze trochę a będziesz znowu częściej zaglądać do nas z chęcią posiadania coraz to nowych okazów :)
Może na początek spraw sobie na pocieszenie coś innego niż Phal. , jakąś Cambrię, Dendrobium, humorek bardziej się poprawi i będzie więcej kolorków w mieszkaniu ;)
Trzymam kciuki ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Baryczka pisze: Szykują się jeszcze dwa kwitnienia, więc jesień będzie u nas kolorowa :)

Martwiły mnie plamy na bulwiastych- kambrii i oncidium, bałam się, że plamistość przeszła na nie z falenopsisów. Przyznam, że nie miałam wcześniej ani chęci, ani czasu, by im się przyjrzeć dokładniej- na szczęście teraz już wiem,że to były tylko przędziorki- nie miały pajęczynek, więc trudno było je rozpoznać- już z nimi walczę i wiem jedno- wygram! :)

Dendrobia i kambrie puszczają nowe psb, nawet encyklia coś tam wymęczyła. Bardzo ładnie odbudowują się katleje, jedna ma dwa, a drugi cztery nowy psb- będzie co wkrótce podziwiać, prawda?
Kamilko, dać sobie radę z przędziorkami, to nie lada wyczyn ;:333 To dziadostwo lubi powracać jak bumerang.
Przerabiałam to kiedyś na swoich cambriach. I również zmylił mnie brak pajęczynek zanim się zorientowałam 'co jest grane'.
Od czasu do czasu zrób storczykom kąpiel liści np. pod prysznicem. A jak przeschną, wtedy oprysk tym czym walczysz.
Trzeba zabieg powtórzyć w odstępach 2 lub nawet 3 razy. Ja wygrałam. Po przędziorkach ( już rok ) ani śladu.

Dużo optymistycznych wiadomości u Ciebie ;:63 Gratuluję :!:
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Cieszymy sie bardzo, że u Ciebie już jakieś szczęśliwe nowiny zaczynają się pojawiać :D. Oby tak dalej!!
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grazynko, Henryku, Asiu/Haim, Asiu/Art, Aniu- kochani moi dzięki za zajrzenie do mnie i miłe słowa ;:196

Cieszę się, że nie poprzestałam na falenopsisach, dzięki temu co nieco u mnie zostanie, a i mam nadzieję, że wkrótce zakwitnie, np. werandowane dendrobia i kambrie :)

Rzeczywiście jak się przyjrzeć z boku to ogólnie nie jest źle, bo każdy z bulwiastych storczyków ma coś pozytywnego na sumieniu. Fajnie rośnie reanimowane różowe oncidium, już miałam ochotę je wyrzucić, a ono pokazało co potrafi- ma nowe korzonki i psb. Tak samo maleńkie dend. nobile od Bogusi i sabotek od Nesuniii.

W sumie planuję sobie kupić katleję, wkrótce czeka nas dość okrągła rocznica i Piotrek obiecał, że dostanę coś storczykowego- a właśnie marzy mi się kwitnąca katleja :)

Asiu/Art- stokrotne dzięki za rady co do przędziorków- na pewno skorzystam :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Jak tam twoje choróbsko??Uspokoiło się rozprzestrzenianie??Ja swoim zapewniam ciągłe amputacje. :(
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”