Mój kawałek świata część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek świata część 2

Post »

Witajcie kochani ;:4 Szykuję się na urlop po świętach więc w pracy mam mały ukrop, więc jak wracam z pracy to padam na nos, a tu jeszcze trzeba okna umyć, na cmentarzach porządki zrobić itp robótki odprawić.

Jadziu - przyganiał kocioł garnkowi, a ty o której chodzisz spać :lol: Roboty rzeczywiście jeszcze dużo, ale Tadek tam cały czas walczy, dziś zaczął robić murki, ale go rzęsisty deszcz przegonił

Gorzatko będzie też możliwość wejścia na teren nie po schodkach - zostawiony jest lekki spad z jednej strony żeby można było kosiarką wjechać ( a kiedyś o lasce się wkulać :;230 )

Polu dziękuję za porady na temat host. Już się ich nie umiem doczekać - jutro maja przyjść :tan

Iwonko dziękuję i obiecuję fotorelację z postępu prac

Witaj Marcinie :wit Wiem Marcinku, że nie od razu Kraków zbudowano, ale ja już taka jestem, chciałabym wszystko mieć już i teraz ;:224 A korzenie uwielbiam i mam je dzięki mojemu kochanemu sąsiadowi. Zawsze o mnie pomyśli i coś mi przywiezie.

Bardzo mnie ucieszyły Przemku te wczesne tulipanki, zwą się Holland Park. Latem ubr. kupiłam sobie 3 rodzaje tulipanów i 3 rodzaje narcyzy. Sadziłam je zgodnie z twoimi instrukcjami i wszystkie już mają listki, a te ślicznotki kwitną :heja
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

iwa27 pisze: nie od razu Kraków zbudowano, ale ja już taka jestem, chciałabym wszystko mieć już i teraz
Iwonko kochana, wszyscy tak mamy ;:65 ;:65
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Podpisuje się obiema ręcami :uszy ;:65
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj Iwonko, jak rozumiem ten urlop po świętach edzie na dizłeczce rzecz jasna??? to czekam na fortorelację, buzilki :-)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

U Ciebie tulipany już kwitną, a u mnie na razie pąki kwiatowe wychodzą z między liści...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Basiu, Aniu, Onko i Dawidzie witajcie ;:4

Ja jak zwykle bardzo zapóźnionma składam wszystkim forumowiczom najserdeczniejsze życzenia świąteczne ;:167 ;:3 ;:167

I aby tradycji stało się za dość zadaję pytanie - chciałabym przesadzić wszystkie swoje hortensje w inne miejsce. Pikowana i bukietowa wyglądają bardzo dobrze, ale obie ogrodowe przemarzły, ale odbijają od samego dołu łodyżki. Czy przeniesienie ich teraz nie osłabi i tak już nadwątlone siły tych ślicznotek? Radźcie proszę przesadzać teraz, czy czekać aż będą już mocno zielone??
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ja nie doradzę, bo z hortensjami dopiero zaczynam przygodę, ale swoje wszystkie trzy przesadziłam przed świętami ;:224
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Iwonko, jak je przesadzić z większą bryłą ziemi, to nic im się nie stanie. Możesz przy okazji wsypać w dołek trochę nawozu, który korzenie szybciej będą mogły przyswoić :wink: Ja podsypuję w takich przypadkach (ale nie tylko) obornik z granulacie, jak nie masz dostępu do normalnego. Który może nie za ładnie pachnie (jak to w ogóle można nazwać 'pachnie' ;:112), ale działa cuda :wink:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Chciałam szybciutko pokazać efekt pracy z moich dwóch dni urlopy :lol:
Choć nie wiem czy to się uda bo wiecie ten mój Internet tutaj :evil:

W kooperacji jakoś się udało - to mój klombik pod oknem a wzdłuż chodnika, którego jeszcze nie ma od strony. Posadziłam tu moje 4 róże - Paul's Scarlet (czerwona pnąca), Golden Rain )żółta pnąca), Red Gold (pomarańczowa) i Flamanco (także pomarańczowa) u ich stóp wsadziłam jałowiec płożący Golden Star oraz gałązki barwinka. W środku jest moje korytko w które wsadziłam przeróżniaste skalniaki i przyozdobiłam je kamieniami, a z drugiej strony korytka wsadziłam 5 sadzonek piwonii, które dostałam od przemiłej sąsiadki (kochanej pani Stefci, która jest moją idolką) i też je obsadziłam jałowcem. Tak to wygląda od drzwi i w wersji mini
Obrazek Obrazek

A wczoraj przeryłam teren przy furtce gdzie przesadziliśmy tuje z pod płotu (furtki też jeszcze nie ma, ale będzie szybciej jak chodnik :roll: ) Posadziłam tutaj moje nabytki z Auchan czyli ciemiernik biały , azalia wielkokwiatowa ?Christofer Wren? i rh. Hybr. ?Erato? > Wsadziłam tam 4 funkie z Sadzawki - Blond Elf, Citation, Fragrant Bouqet, Guacamole i Sum and Substance. Przesadziłam tam jeszcze rumianke, która bardzo cierpiała na skarpie bo tam za dużo słonka miała

Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O właśnie !
Przypomniałaś mi że miałam polowac na runiankę :D
Z tymi tujami to ci się fajny zakątek skomponował ;:138
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

I jeszcze prędko pokażę wam jak mój Tadek zrobił piękną skarpę i schodki oraz kwitnące co nieco z ogrodu i biorę się do roboty. Dziś pod nóż idzie rogowa rabata z żurawkami. Muszę tam dosadzić trawki i takie modyfikacje. Plewienia też jest mnóstwo :twisted:

Obrazek Obrazek

To do roboty :wit
Mój kawałek świata.
część 3
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Iwono, nie mogę wyjść z podziwu :shock: Plac koło domu zmienia się w coś na prawdę pięknego. W takim tempie to na pewno wszystko skończysz jeszcze w tym roku. Czego Ci życzę :)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

:wit
Pogratuluj mężowi. Zapowiada się pięknie. Ciekawe, jak to miejsce będzie wyglądać jesienią.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Kawał solidnej i pięknej roboty! A co za iglaki są po lewej stronie (patrząc na pierwsze zdjęcie)?
Gratulacje :wit
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witajcie kochani ;:4
Coma ja też jestem dumna z tego zakątka a jak pokażą się hosty to dopiero będzie pięknie
Marcinku dziękuję ci za twój zachwyt. Aby twoje słowa stały się prorocze ;:196
Basiu mężowi już przekazałam twoje słowa. Nie umiem się doczekać kiedy w końcu wykiełkuje trawa na tym terenie ponad skarpą. Ustawimy tam jak co roku komplet ogrodowy, w planie jest też budowa grilla, ale nie wiem czy damy radę, bo ważniejsza jest droga, chodnik i płot, a Tadek wszystko robi sam. Jak już wykiełkuje trawa i wydeptamy sobie ścieżkę do stołu to rzucimy tam plastry z wielkiego pnia bodajże akacji.
Anetko dziękuję za uznanie. Te iglaki to tuje, które rosły pod płotem od strony brzozy. Ich siostry z drugiej strony drogi są wyższe i grubsze od tych bidul o co najmniej połowę, Daliśmy je na skraj skarpy, może tu im się bardziej spodoba, a u ich stóp posadziłam jałowca płożącego Blu Carpet - dziś na zakończenie dnia ;:224

Narobiłam się dziś solidnie, aż coś mnie w biodrze szczyka. Dokończyłam dziś tę rabatę w rogu ogrodu, na której rosną żurawki. Wydarniowałam teren tak na półokrągło i posadziłam tam jeden z kloników który kupiłam jesienią, tawułę o nieznanej mi nazwie, trawy od Piotrusia, płożące jałowce, miodunkę, kuklika i hostę z rabaty z hortensjami. Potem wydarniowałam teren pod domem - na skarpie i przesadziłam tam moje hortensje. Pikowana przeżyła zimę prawie bez uszczerbku, ale obie ogrodowe przemarzły i są przycięte bardzo niziutko. Spadła na nie lawina śniegu z dachu i nawet okrycie im nie pomogło. Zielenią się pączki listkowe, a ja do nich czule przemawiam więc może wezmą się za siebie :roll: Dziś nie zrobiłam zdjęć, ale jutro to nadrobię :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”