Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
No nawozić jakoś szczególnie to nie ale proponowali mi podsypać kompostem. Niewiele go mam, chciałabym jednak by mi kwitły w przyszłym roku. Wiosną na 1 m2 zakwitły raptem 4, ale zobaczyłam tu na forum, że potrafią być piękne więc pomogę im w miarę umiejętności (bo czasami to roślinkom nie wychodzi na dobre pomoc laików)
Pozdrawiam Agata
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo Cię przepraszam, ale nie zauważyłam wcześniej Twojego pytaniajagac1 pisze:Ale himalajski ma okrągłe płatki a mój takie pofalowane, najbardziej mi pasuje do łąkowego, a jak się nazywa ten na ostatnim twoim zdjęciu Oliwko? Coś właśnie tak wygląda bo kolor to raczej fioletowy, zdjecie przekłamuje.

Ten ostatni z mojego zdjęcia to g. magnificum Rosemoor
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Wyręczę Oliwkę - ten bodziszek nie ma ekstra wymagań, półcień, gleba niekoniecznie wilgotna, może być suchsze stanowisko. Świetnie nadaje się do podsadzania wyższych bylin i niewielkich krzewów.magdas pisze: Interesuje mnie g. versicolor... podać podstawowe informacje - stanowisko, gleba, podlewanie?
Pozdrawiam, Marta
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
A moja sadzonka g. versicolor to nawet nie wiedziała, że powinna mieć półcień
, bo znakomicie rośnie w pełnym słońcu.
Czyli kolejna zaleta: jest tolerancyjny co do oświetlenia.
Jakbym się już miała czegoś czepiać na siłę, to tylko tego że kwiatki są raczej drobne.
Ale podkreślam, to tylko na siłę
, bo dla mnie to urocza roślina i bardzo go lubię.

Czyli kolejna zaleta: jest tolerancyjny co do oświetlenia.
Jakbym się już miała czegoś czepiać na siłę, to tylko tego że kwiatki są raczej drobne.
Ale podkreślam, to tylko na siłę

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Na zdjęciach liściach bodziszka widać głównie ..dziury, które mogą być wykruszoną tkanką po chorobie, ale są też słabo widoczne plamki ciemne -nie mogę go potwierdzić ani wykluczyć-obserwować w przyszłym roku od wiosny,chyba że stykał się liśćmi z tą porażoną węgorkiem chryzantemą
orlik niestety wygląda na zamieszkały
ostatnie zdjęcie nie przedstawia liścia inkarwilli o którą pytasz

orlik niestety wygląda na zamieszkały

ostatnie zdjęcie nie przedstawia liścia inkarwilli o którą pytasz

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy