Moje kochane storczyki :))

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kochane storczyki :))

Post »

Kochani, niestety muszę pousuwać swoje kartki u Was w wątkach :evil:
Ponoć niektórym z Was nie podobało się to, no więc usuwam i tyle i nie będę się juz rozpisywać z życzeniami, bo samo usuwanie zajmuje sporo czasu.
W moim wątku nie przeszkadza mi to w ogóle, ze dostaje od Was życzenia i również przesyłam dla wszystkich odwiedzających:

Obrazek

Wielkie buziaki dla Wszystkich ;:196 ;:196 ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu mnie też nie przeszkadza :) Wesołych Świat ;:196
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, niestety Modom przeszkadza, bo nie jest to związane z roślinkami, więc te życzenia, co ja nie zdążyłam usunąć, usunęli oni ;)

Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

:wit
Dlatego Ja Asiu wysłałam życzenia na pw. Żeby właśnie nikt się nie przyczepił. :wink:
Mnie też absolutnie nie przeszkadzają życzenia w Moim wątku. Cieszę się, ze o Mnie pamiętają. ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tam twoje storczyki?
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Asiu jestem zachwycona twoimi pomysłami.
Wspaniale zgrupowałaś te rośliny. Wygląda to bardzo efektownie.
Ale najbardziej podobają mi się twoje zdjęcia, takie profesjonalne. ;:63 ;:63 ;:63
papulka
100p
100p
Od: 25 lis 2008, o 18:53

Post »

Asiu akwarium bomba ! we mnie już też powoli dojrzewa myśl o stworzeniu mini orchidarium ,chyba wiosną przystąpię do działania :) u kogoś w wątku widziałam super zrobione z terrarium ,ale nie pamiętam u kogo :(
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Halo :!:
Asiu, gdzie się podziewasz :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Asiu rzeczywiście storczyki ładnie rosną w takim podłożu, jeśli możesz to pokaż z bliższej odległości, kolorki też śliczne. Jaką wodą podlewasz, ostatnio wyczytałam żeby podlewać pół na pół destylowaną, przegotowaną. Podlewałam przegotowaną i deszczówką ale deszczówki chyba długo nie będzie.
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Asiu gdzie ty się podziewasz ; :roll:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Hej
U Agnieszki - Agity przeczytałam o pędziku na Twojej Vandzie. A gdzie zdjęcie?
Znajdź czas i wstaw je koniecznie bo nie wytrzymam ;:65
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiaczku :wit
Na razie wstawiłam w doniczkowym, ale dzisiaj powstawiam wszystkie storczykowe fociaki ;)
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i wszystkich zaglądających ;:7

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Czekamy na zdjęcia! ;)
Przy okazji zapytam jak się mają Twoje storczyki wsadzone do sphagnum i czy przez całą zimę ciągnęłaś opryski nawozem BB? Ja spryskałam 3 razy, potem przyszły te wielkie mrozy i odpuściłam, bo u mnie za zimno na to, wrócę do oprysków jak mrozy ustąpią.
Jak oceniasz efekty nawożenia dolistnego- chyba nie jest źle, z tego co widziałam u Ciebie w wątku doniczkowym? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po długim czasie :wit
Mam tyle do nadrobienia, że szkoda gadać, ale przede wszystkim fotem sporo, bo nawet coś tam się u mnie dzieje .

No więc zacznę od grudnia, bo wtedy ostatnie fotki wstawiłam.
Dwa dni przed Wigilią udało mi się jeszcze wymknąć do Kauflandu i trafiłam na ostatnie, przecenione na 7zł Cymbidium.
Nie czekałam ani chwili, tylko "buchnęłam" je z półki czym prędzej, co by nikt mnie nie wyprzedził

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zygopetalum(jeden z prezentów rocznicowych od mojego M), któremu niestety udało się rozwinąć tylko jeden pączek kwiatowy.
Przypuszczam, że ciut przemarzło, ale i tak kwiat cudny a jak pięknie pachniał
:tan
Obrazek

Obrazek

Wraz z miesiącem, lutym, zawitała wiosna na moim parapetach, troszkę więcej kolorków, przyrostów, jakieś pędziki.

Cymbidium przekwitło ale postanowiło wypuścić nowe przyrosty, kiepsko widać, ale ogólnie jest ich trzy:

Obrazek

Moją wielką radością było ujrzenie małej wypustki między liśćmi u Vandy, ma zamiar zakwitnąć:
Obrazek

Na przedłużeniu pędu u jednego z moich phal., a dokładnie różowego pąk coraz większy, ten storczyk niezmordowanie mi kwitnie od Dnia Kobiet z zeszłego roku, widać mój teść dał go od serca:
Obrazek

A Walentynkowy 14 luty okazał się dniem szczęśliwym, bo dostałam kolejny wspaniały storczykowy prezent,
Dendrobium nobile, bielusieńkie, pięknie pachnące, delikatne kwiaty:

Obrazek

Ostatnio porobiłam świeżutkie foteczki i dzisiaj pokażę Wam wariacje na temat pędzików, pąków i kwiatów :tan

Biały Phal. niedość, że kwitnie, to jeszcze wypuszcza drugi pędzik ;:138
Obrazek

Ten gościu mnie rozbraja po prostu :roll:
Miesiąc temu kupiłam go przecenionego na 5zł. Był strasznie przelany,więc musiałam wyciąć wszystkie liście i korzenie, siedzi sobie w kamieniach i wypuszcza dwa odbicia na pędzie a jeszcze znalazłam drugiego "cosia", ale czy to pędzik, to się okaże, bo jest jeszcze za malutki.
Może wyda keiki? W każdym razie ma ogromną chęć przeżycia i do kwitnienia :tan

Obrazek

Bordowy woskowy peloric przedłuża pęd i chyba ma zamiar też z uśpionego oczka
Obrazek

Moje "małe-stare" Dendrobium nobile, ma dwa nowe przyrosty już z ładnymi korzonkami i małe kuleczki na czubkach.
Czyżby miało chęć zakwitnąć po przechłodzeniu?
Moja radość byłaby podwójna, bo to byłoby pierwsze kwitnienie tego storczyka u mnie, poza tym nie wiem jaki ma kolor kwiatuszków, bo jak kupowałam rok temu na all, to było to tylko 1 małe keiki.
Teraz siedzi sobie wygodnie w akwa i chyba jest mu tam dobrze

Obrazek

A tu pędzik mojej Vandy, widać, że pięknie rośnie: :tan
Obrazek

Różowy z białą obwódką
Obrazek

Ten niezmordowanie kwitnie od Dnia Kobiet zeszłego roku, wcześniej przedłużał pęd a teraz ma odbicie i szykuje się następne
Obrazek

Nowy pędzik u phal, który będzie miał kolor kwiatków taki tęczowy, pamiętam, że były one chyba woskowe i lekko pachnące

Obrazek

Ten wypuszcza odbicie, to jeden z moich eksperymentalnych, którym zdejmowałam błonkę z uśpionych oczek w celu pobudzenia do rozgałęzień.
Zauważcie, że oprócz odbicia jest tam jeszcze coś, ale nie mam pojęcia co to :roll:

Obrazek

Tego kupiłam sobie jakieś 2tyg. temu w Nomi za jedyne 17zł.
Ma cztery pędy, z czego jeden wychodzi z liścia sercowego, może w takim razie keiki utworzy?

Obrazek

Phal. Mini Mark został wyeksmitowany z akwa na rzecz dendrobiów, co spowodowało, ze zżółkły mu pędziki i nic już z nich nie było.
Jednak nie chciał się poddać i wypuścił kolejne dwa pędziki, będzie jeszcze prawdopodobnie i trzeci ale jest jeszcze za mały, żeby sfotografować :tan
Teraz jak tak pomyślę, to gdyby tamte nie zżółkły, to miałby 6 lub 7 pędów :shock:

Obrazek

Tygrysek, którego niegdyś dostałam od M., zakwitł z odbicia, teraz kolejne się szykuje, już całkiem widoczne, bo pędzik się przedłuża
Obrazek

A tego ogromniastego storczyka z taką ilością pączków dostałam od mojego Kochanego M. ;:167 na dzień kobiet
Każda okazja jest dobra , no nie ?
Kolor niespodzianka, czekam z niecierpliwością aż rozkwitnie pierwszy kwiatek.
Zobaczcie ile on ma odbić, szok normalnie i jest naprawdę wysoki :shock:

Obrazek

Mój żółty woskowy phal. przedłuża pęd

Obrazek

No i oczywiście Dendrobium Fire bird z mnóstwem przyrostów,jak urosną, to będzie wspaniałe kwitnienie
Obrazek

A tak w tej chwili wygląda moje akwa, czyli zwyczajnie.
Keramzyt mam dalej na dnie, a w środku mieszkają sobie dalej Masdevalia i Phal. bellina. Dołączyły do kolekcji trzy Dendrobia, nobile,firebird, dendrobium phal. od Celinki i jeden choruszek

Obrazek

I na koniec moje 112 litrowe akwa z... rybkami. Ah, czasem je widzę jako orchidarium ,ael tak tez jest wesoło ;)
Jeżeli chodzi o roślinność, to mam inne plany ale taka na początek tez może być.
Planuję wsadzić jakieś mchy, roślinny w innych kolorach, ale to dopiero jak zmienimy oświetlenia na lepsze ;)

Tym akcentem kończę dzisiejszy dzień na forum, szczęśliwa, ze będziecie mieli co jutro oglądać.
Dobranoc, kolorowych snów życzę ;:19

Obrazek

Edit: Aguś, moje storczyki ze sphagnum zostały juz przesadzone do kory, dokladnie przedwczoraj.
Phal bellina i Masdevallia, jak widać są powieszone w koszyczkach w akwa a tamte, bo zwiększeniu swojej ilości korzeni, przeszły do kory.
W zimie był jeden minus trzymania storczyków w mchu, normalne hybrydy wisiały sobie na karniszu przy oknie, gdzie było dosyć chłodno(moje okna sa nieszczelne) i zaczęła sie pojawiać taka jakby pleśń na wierzchu, co nie bardzo mi się spodobało.
Opryski ciągnęłam i ciągnę dalej, fakt podczas mrozów tych największych nie pryskałam ale potem nawet przy temp. -10 spokojnie raz na tydzień.
U mnie przy centralnym ogrzewaniu, temp. w domu wynosi ok25/26 stopni, więc swoje rośliny zraszałam nawet 2 do 3 razy dziennie.
Efekty nawożenia dolistnego uważam za widoczne i jak dla mnie zadowalające.
Swojego pierwszego storczyka, którego dostałam ok. 2 lata temu na Dzień Matki chyba źle traktowałam, bo mój własny pędzik wypuścił dopiero po roku i w dodatku zakwitł dwoma kwiatkami.
Niestety troszkę go przelałam, że prawie nie miał korzeni.Teraz juz jest z nim ok.
Ale wracając do tematu, natomiast storczyki, które kupiłam w październiku, listopadzie, pięknie wypuszczją liście, pędy i odbicia, nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji, myślałam, że znowu rok poczekam a tu taka niespodzianka .

Jeśłi się okaże, ze te wypustki, które widzę na moich storczykach, to pędziki, to będzie ich jeszcze ponad 10.
Dobranoc...

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

10 pędzików, wow, piękny wynik! :) Życzę Ci, żeby wszystkie potencjalne okazały się rzeczywistymi pędzikami ;:108

Powiem Ci, że u moich maluszków w akwarium sphagnum też zrobiło się zimą jakieś ciemne, brzydkie, zaczynało śmierdzieć pleśnią, aż bałam się o keiczki, ale dały sobie świetnie radę- właśnie niedawno wymieniłam wszystkim sphagnum na świeże, podobno trzeba to robić co pół roku, bo szybko się starzeje, kumuluje w sobie niekorzystne substancje z wody...

A powiedz jak często podlewasz D.Firebird - trzymasz je raczej sucho czy raczej wilgotno? Moje b. szybko przesychało, nawet w akwarium, dlatego niedawno dosypałam mu drobnej kory, ale nie chciałabym przedobrzyć, nie mam doświadczenia z dendrobiami...

Miło obejrzeć raz jeszcze Twoją wiosnę na parapetach, pięknie to wszystko wygląda! :)
Gigant od M. jeszcze nie pokazał swojego oblicza? ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”