Z tego co wiem, to ta z przedostatniego zdjęcia to Agave victoriae-reginae... przynajmniej pod taką nazwą ją kupiłam. Gdy ją kupowałam mieściła się w doniczce o średnicy może 8 cm... od tego czasu znacznie urosła, nie wiem czym to jest spowodowane, ale chyba letnie słonko pobudza do wzrostu nawet największe uparciuchyGrzdyl pisze:Widzę, że masz również wspaniałe agawy. Czy ta na przedostatnim zdjęciu to Agave ferdinandi-regis? Jak długo już ją masz, gdyż z tego co wiem, rośnie ona bardzo wolno a Twoja wydaje się już dosyć spora?
Faucaria tigrina (?) - bardzo ładnie zakwitła żółtym kolorem, chyba ma ciepło i bardzo jasne stanowisko ?Zofijka pisze: niby zimno i już dawno powinny spać, a jednak wciąż chce im się kwitnąć :
jasne stanowisko ma owszem, ale temperatura jest przeróżna - waha się od 15*C do 20*C (niestety warunki mieszkalne nie pozwalają mi na znalezienie odpowiedniego kącika do zimowaniaAkwelan_2009 pisze:Faucaria tigrina (?) - bardzo ładnie zakwitła żółtym kolorem, chyba ma ciepło i bardzo jasne stanowisko ?Zofijka pisze: niby zimno i już dawno powinny spać, a jednak wciąż chce im się kwitnąć :
Cierpliwości, pomaleńku pokaże na co stać Twoją faukarię. Na fotce na której pokazałaś swoją faukarię widać, że rośnie ona w sąsiedztwie haworsji, gasterii i adromischusa. Proponuję przesadzić do oddzielnej doniczki w bardzo luźne podłoże - na pewno odwdzięczy się pięknymi kwiatuszkami.Mirabilis pisze:Zazdroszczę kwitnącej faukarii. Warunki niby takie same, ale moja miała chyba osiołka w rodzinie. Za nic nie chce pokazać kwiatka.
Akwelan_2009 pisze:Cierpliwości, pomaleńku pokaże na co stać Twoją faukarię. Na fotce na której pokazałaś swoją faukarię widać, że rośnie ona w sąsiedztwie haworsji, gasterii i adromischusa. Proponuję przesadzić do oddzielnej doniczki w bardzo luźne podłoże - na pewno odwdzięczy się pięknymi kwiatuszkami.Mirabilis pisze:Zazdroszczę kwitnącej faukarii. Warunki niby takie same, ale moja miała chyba osiołka w rodzinie. Za nic nie chce pokazać kwiatka.
Pozdrawiam.