Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, ostróżki, to chyba mamy wszystkie kolory, w ubiegłym roku na targu kupiliśmy dużo nowych sadzonek. No nie, ja i łażenie po drzewach, czasami latam, ale niezbyt wysoko. Zdjęcia " z lotu ptaka mogę już robić z podwyższenia terenu, dodatkowo, drabinka aluminiowa z 4 stopniami i trzymanie aparatu wysoko ponad głowa , w sumie wychodzi dobre 4 metry ponad poziom działki. Słoneczko powiadasz, a co to takiego ?.

LAWENDO- dziękuję że zawitałaś do naszej działki, na działce to ja jestem non stop, no chyba że mocno śniegiem zasypie, małżonka trochę mniej zagląda, ale latem też jest stałym bywalcem działki. Tyle mamy obowiązku, i zarazem przyjemności przebywając na emeryturze, co nasza działka. Roślinki wiedzą że o nie dbamy i odwdzięczają się pięknem.

KASIU- dziękuję za spacer po naszej działce. Mam nadzieję że nie nudziłaś się zbytnio spacerując po naszych Nokłach. Jeżeli byś znalazła trochę czasu, to zapraszam do obejrzenia części z 2008 roku. Opisaliśmy( za pomocą fotografii) otoczenie naszej działki, powstawanie naszego ogrodu oraz etapy budowy ogrodu.

Dziękujemy za oceną naszej pracy na działce. Pracy trochę włożyliśmy, ale że budujemy nasz ogród już jedenasty rok, to i za bardzo się nie przemęczamy. Staramy się tak budować ogród by był czas i na prace i na odpoczynek . Najważniejsze jest to że lubimy pracę w ogrodzie, a to jest już połowa sukcesu.

Odpowiadając na Twoje pytanie proponuję najlepiej przekopać trawnik, tak by darń przykryć ziemią , sposób kopania przedstawiłem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=#922534

Darń w ziemi zgnije i posłuży jako składnik odżywczy dla posadzonych kwiatów. Jeżel byś miała jeszcze jakieś pytanie, to nie wahaj się pytać.

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że mamy podobne gusta , w naszym ogrodzie aktualnie rośnie sześć odmian wiciokrzewów, krzewy te pięknie kwitną ,ale trzeba je często oglądać, bo uwielbiają je mszyce. W ubiegłym roku jeden w wiciokrzewów ściąłem, tuż nad ziemią bo po częstych wizytach mszyc , paskudnie wyglądał. W tej chwili już zdążył wyrosnąć ( i to bujnie) do wysokości prawie dwóch metrów.

Dzisiaj pokażę trochę roślinek rosnących na rabacie przy ścieżce, w sumie rośnie na niej około stu roślin, w większości to cyprysiki , jałowce, rododendrony i azalie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz zauważyłam że u ciebie też roślinki zaczynają chorować przez nadmiar wody u mnie też mimo że staram się troszkę pryskać środkami grzybobójczymi . Kwiaty róż maja plamy liście irysów też ,nawet piwonie nie są takie jak co roku
Genia
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Witam Tadeuszu ! Dawno u Ciebie nie byłem bardzo ładne róże i w ogóle kwiatki, ale ja standardowo nie mogę się doczekac fotek z Twojej szklarni.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeusz ja jak wchodzę na Twoją działkę to nabywam coraz większych kompleksów :shock:
Wszystko u ciebie jak z pod igły.Warzywniaczek POKAZÓWKA :!: :!: :!: Gospodarz z Ciebie całą gębą... :!: :!: :!:
Pomidorki cieszą moje oczy ,o papryce już nie wspomnę.Kwiaty wszelkiej maści bujne.Musimy koniecznie podmiankę zrobić na irysy .Masz piękną kępkę .
Ciekawam o czym rozmawiasz na spacerze z kosiarką :?: :roll: Ja ze swoją gadam.... :wink:
Ciekawa jestem Twoich ogórków gruntowych :?: Gdzieś mi umknęły w pamięci .Moje siedzą przy ziemi i chyba w tym roku słoików nie będzie .Chyba ,że przyjadę do Ciebie .Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. :D
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu , mam prosbę- mógłbyś pokazać jak tam rosną u Ciebie te zakupione przez Żonę hortensje , bo u mnie taka sama jak u Ciebie hortensja niebieska ma bardzo ciemno czerwony kolor?? :? Poza tym widzę ,że wszystko wspaniale kwitnie i rośnie u mnie coś tak ociężale.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Tadeusz zazdraszczam Ci tego warzywniaka , u mnie wszystko poza zielonym groszkiem takie jakieś mikrusie :roll:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, trudno być roślinkom zdrowym ja bez przerwy pada i jest dodatkowo zimno. Ja też opryskuję swoje rośliny środkami grzybobójczymi, ale kiedy pryskać, jak ciągle deszcz. Mam nadzieję że się chociaż ociepli, bo bez deszczu, też nie jest dobrze.

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, kwiatów, zwłaszcza wieloletnich jest sporo w ogrodzie, zdjęcia ze szklarni będą jutro. Pomidory rosną jak oszalałe, niektóre już mnie przerosły, ale czerwonych owoców jeszcze nie mam, trzeba jeszcze kilka dni na nie poczekać, i one odczuwają brak słońca.

IDO- dziękuję za odwiedziny, nie masz najmniejszego powodu nabawiać się kompleksów. Gospodarzę na "roli" już ponad 30 lat, to i doświadczenia nie brak, a że ziemia żyzna i wilgoci nie brak , to i warzywa są ładne.

Irysy, to rzeczywiście nam się rozrosły, kępy są już duże i chętnie bym się wymienił na inne kolory. Mam nadzieję że przejmiesz dalej inicjatywę, wybierzesz po zdjęciach który byś chciała, a jeżeli masz inne kolory to chętnie podmienimy. Jeżeli się zdecydujesz pisz na PW.

MONS- dziękuję za odwiedziny, z zakupionych przez żonę hortensji ogrodowych jedna zaczyna kwitnąć, druga ma pąk kwiatowy, lecz jeszcze nie widać koloru, a trzecia ,chyba nie będzie kwitła. Wszystkie mają liście ciemnozielone, rosną w półcieniu w w kwaśnej ściółce leśnej. Zdjęcie jednej z nich poniżej, pozostałe pokażę w najbliższych dniach.

ELU- dziękuję za odwiedziny, nie tylko Ty mi zazdrościsz takiego warzywnika, sąsiedzi z wioski ,też. Poza terenem starorzecza ( ok sto metrów szerokości) dookoła tylko szczere piaski , niewiele na nich urośnie. Ziemia w Nokłach jest żyzna i ma dużo wilgoci, stąd wszystko ładnie rośnie, a jeżeli się do tego doda pracę moich "plewiaczek", to efekty są widoczne.

Mimo chłodu i deszczu, w ogrodzie ciągle jest kolorowo:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Tadeuszu, u Ciebie jak zwykle pięknie! Ślicznie kwitnie Ci kalmia, no i ten okaz sośnicy - nic tylko pozazdrościć! :wink:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz będę polować na kielichowca - jest śliczny.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Tadeuszu....pomimo tak dużej powierzchni, wszystko u ciebie takie dopieszczone. Nie widać nigdzie chwaścika...nie do wiary. Czy nie masz tzw wstydliwego zakątka?. Ogród jak z bajki. Tyle pięknych nasadzeń, kwiatów...no i te dorodne warzywa. Na trawniczek nie mogę się napatrzeć. Cudownie jest w twoim ogrodzie. :lol:
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34

Post »

Witam Tadeuszu dziękuję za odpowiedź , muszę Ci powiedzieć ,że właśnie na taki sam kolor wybarwiła się moja hortensja, którą kupiłam jako niebieską. Ma bardzo intensywny bordowy kolor. Z kolei moją różową zaatakował jakiś grzyb podlewam ja Topsinem , ale jokoś nie działa. Mam tez problem z jedną różą i agrestem zaatakowanymi przez mączniaka, tez podlewam Topsinem ale nie zdrowieją. Może masz jakieś wypróbowane metody walki z grzybami. Pozdrawiam i podziwiam wypielęgnowaną działeczkę.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No nie do wiary :shock: Magnolia jeszcze kwitnie :o zapisze sobie jaka to i też kupie :lol:
Bardzo piękne są te lilie u Ciebie.... :lol: i zwróciłam uwagę na różę pnącą a to dlatego że planuję zakup jakiejś żeby dołożyć do rabaty clematisowej :lol:
W porze naszych odwiedzin będę z duuużym kajetem :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PIOTRKU- dziękuję za odwiedziny, kalmia ładnie kwitnie, ale te kwiaty mało widać. Zawiązki kwiatowe powstały na ubiegłorocznych pędach, a tegoroczne przyrosty nie czekają na przekwitnienie kwiatów, tylko rosną i zasłaniają piękne kwiaty.

Sośnica, jest moim oczkiem, pięknie przezimowała i ma już duże tegoroczne przyrosty.

Obrazek Obrazek

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, cosik mi się zdaje ( nie jestem pewny) że wśród ubiegłorocznych roślinek ode mnie była sadzonka kielichowca, malutka, to fakt, ale z małej , kiedyś i duża urośnie roślina.

ZENIU- dziękuję za odwiedziny, a czy istnieje ogród, bez " wstydliwych zakątków", są one i u nas, całą działkę pokazywałem ( każdy zakątek) w ubiegłym roku i tam widać jest te "wstydliwe zakątki".

Działka graniczy z rzeką i jest pełna zakoli, te " wstydliwe zakątki ,to głownie zakola rzeki, gdzie woda usiłuje zabrać mi kawałki ziemi , a ja zasypując je ( wszelkimi co możliwe na działce) odpadami , usiłuję nie dać się rzece.

Natomiast poziom powyżej brzegu rzeki na działce , jest w całości zagospodarowany ,co widać na zdjęciach.
...pomimo tak dużej powierzchni, wszystko u ciebie takie dopieszczone
Niestety te dopieszczenia, dzisiaj zostały w poważnym stopniu zdeformowane. Dzisiaj po południu Ranczo Nokły znalazło się na linii głównego natarcia potężnej burzy. Wiatr i grad poczynił znaczne spustoszenia , szczególnie wśród tych roślin co zdołały odbudować po mrozowe( zimni ogrodnicy) szkody. Jeszcze nie zdrewniałe młode pędy zostały przez silny wiatr w większości oderwane od rośliny matecznej, a grad ( niezbyt duży, ale namłotny) dopełnił reszty.

Obrazek Obrazek Obrazek

MONS- dziękuję za odwiedziny, nie jestem specjalistą w uprawie hortensji, ale wiem że kolor kwiatów zależy od stopnia zakwaszenia gleby w której hortensja rośnie. Jaka jest ta zależność jeszcze nie zdążyłem poznać. Nasze wszystkie hortensje rosną w kwaśnej ziemi- dobrze przekompostowanej ściółce leśnej.

Ja też stosuję Topsin, ale jako prewencyjne zabezpieczenie przed chorobami grzybowymi( ten temat, też od niedawna zgłębiam), jeżeli u Ciebie pojawiły się już oznaki choroby grzybowej, to chyba już Topsin nie radzi i musisz zastosować mocniejsze środki jak np Curzate, radzę Ci poszukać na Tym Forum jakie to są środki .

GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, ja też się dziwię że nasza magnolia ma jeszcze pąki kwiatowe, zwłaszcza że w maju intensywnie kwitła. Moja magnolia chyba jest odmiany "sieboldii", kwitnie corocznie i przez całe lato ( ale już nie tak intensywnie, jak wiosną)

Róże pnące mamy na trzech drabinkach , po dwie odmiany na każdej drabince, lilie dopiero zaczynają kwitnienie, w tej chwili kwitnie tylko trzy odmiany, jedna na klombie i dwie na skarpie.
Ten duuużżżży kajet na pewno Ci się przyda, bo u nas w ogrodzie jest wiele roślin.
Zaproszenie jest ciągle aktualne w dowolnym dla Was terminie ( za wyjątkiem 25-26 lipca).

Dzisiejsza burza w większości połamała wysokie kwaty, takie jak ostróżki, jakby przeczuwając wczoraj zrobiłem im zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz nasze pomidory i papryka, mam nadzieję że jeszcze w czerwcu będziemy jedli swoje pomidory, niektóre wyrżnie tracą zielony kolor.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A dzisiaj już jedliśmy kapuśniak ze swojej kapusty.

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tadeusz, burza miała faktycznie wielką "moc", szkody poczyniła, szła "ławą" z południowego wschodu na północny zachód.
Opisałam u siebie. Byliny się podniosą, choć już takie ładne nie będą. Odchorują pewnie krzewy.
O Biłgoraj też zaczepiła ta burza?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Bagienka
100p
100p
Od: 22 maja 2009, o 00:02

Post »

Ta czwartkowa burza zaczepiła o Biłgoraj, ale nie było gradobicia tylko wielka zlewa. Podobno we Frampolu dachy pozrywała, ale wiem to tylko ze słyszenia.
Szkoda rślinek :( W ogóle dziwne to lato w tym roku, pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”