LAWENDO- dziękuję że zawitałaś do naszej działki, na działce to ja jestem non stop, no chyba że mocno śniegiem zasypie, małżonka trochę mniej zagląda, ale latem też jest stałym bywalcem działki. Tyle mamy obowiązku, i zarazem przyjemności przebywając na emeryturze, co nasza działka. Roślinki wiedzą że o nie dbamy i odwdzięczają się pięknem.
KASIU- dziękuję za spacer po naszej działce. Mam nadzieję że nie nudziłaś się zbytnio spacerując po naszych Nokłach. Jeżeli byś znalazła trochę czasu, to zapraszam do obejrzenia części z 2008 roku. Opisaliśmy( za pomocą fotografii) otoczenie naszej działki, powstawanie naszego ogrodu oraz etapy budowy ogrodu.
Dziękujemy za oceną naszej pracy na działce. Pracy trochę włożyliśmy, ale że budujemy nasz ogród już jedenasty rok, to i za bardzo się nie przemęczamy. Staramy się tak budować ogród by był czas i na prace i na odpoczynek . Najważniejsze jest to że lubimy pracę w ogrodzie, a to jest już połowa sukcesu.
Odpowiadając na Twoje pytanie proponuję najlepiej przekopać trawnik, tak by darń przykryć ziemią , sposób kopania przedstawiłem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=#922534
Darń w ziemi zgnije i posłuży jako składnik odżywczy dla posadzonych kwiatów. Jeżel byś miała jeszcze jakieś pytanie, to nie wahaj się pytać.
AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że mamy podobne gusta , w naszym ogrodzie aktualnie rośnie sześć odmian wiciokrzewów, krzewy te pięknie kwitną ,ale trzeba je często oglądać, bo uwielbiają je mszyce. W ubiegłym roku jeden w wiciokrzewów ściąłem, tuż nad ziemią bo po częstych wizytach mszyc , paskudnie wyglądał. W tej chwili już zdążył wyrosnąć ( i to bujnie) do wysokości prawie dwóch metrów.
Dzisiaj pokażę trochę roślinek rosnących na rabacie przy ścieżce, w sumie rośnie na niej około stu roślin, w większości to cyprysiki , jałowce, rododendrony i azalie.