Ogródek mój i moich rodziców - Tulipan998 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znowu zadałeś sobie wiele trudu i poświęciłeś sporo czasu na prace ogrodowe. Pozwól jednak na kilka uwag:
Tulipan998 pisze:Zobaczcie , 4 raz trawa siana pod domem... , ja sie wykończe.. , a tym razem to nie zeszła trawa tylko jakieś oszukame zielsko...
A jaką mieszankę traw tam posiałeś (rodzaj, producent) ? Czy przygotowałeś przedtem odpowiednio podłoże? Jeśli trawa nie wzeszła już po raz czwarty to popełniasz wyraźnie jakiś błąd przy pracach związanych z dosiewaniem, lub trafiłeś na kiepską jakość nasion ( możesz je reklamować ).
Tulipan998 pisze:Z tyłu siadka na mieczyki , ale widziałem na forum taki super pomysł z drabinką z gałezi to sobie moze zrobie taki płotek , pięknie takie cus wygląda :) i naturalnie . To nie koniec , rabatkę wysypie kora dam jeszcze różne gałązki , lampki solarne i kupie jakieś żąbki albo sarenkę :lol:
Siatka nie wygląda najlepiej... Mieczyki są subtelne , eleganckie.Bez niej wyglądałyby lepiej. Zresztą to stosunkowo sztywne i silne kwiaty, rzadko wymagają podpierania. W kolejnym roku spróbuj posadzić je nie w rzędzie lecz w grupach - wtedy można je, w razie konieczności, dyskretnie podwiązać od dołu , bez stosowania siatek, płotków czy podpór.

A komponując tę rabatkę staraj się zachować umiar. Miejsca nie ma zbyt wiele ( kwiatki jeszcze się rozrosną) a Ty planujesz i różne kwiatki, i korę , i jakieś gałązki, i lampki solarne i jeszcze na dodatek żabkę lub sarenkę...chyba tego troszkę za dużo? Napracujesz się , wydasz dużo pieniędzy , a efekt może być odwrotny do zamierzonego.

Podziwiam donice z pelargoniami pod domem i zastanawiam się , kto to wszystko podlewa? Ty sam?Teraz pada , ale wiadomo ,że bywają całe tygodnie suszy...a wtedy rośliny chcą pić.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Tulipanie, czy wiesz już ile punktów dostałeś z testu?Zdecydowałeś się na pobliską szkołę gastronomiczną-tak?Poszalałeś z kwiatami jednorocznymi i wiesz co- może już zrezygnuj z gipsowych żab, sarenek ,krasnali i lamp,bo będzie za dużo tego naraz.I będzie nie naturalnie.W ogrodzie i na balkonie widać Twoją ogromną pracę-gratulacje!
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witajcie , te pelargonie przy domu cos mi marnieją.. , widac na ostatniej fotce jakie na jednej liście.. , jakaś rdza czy co... ? :cry: .
Na tej długiej rabatce popatrzyłem i stwierdziłem, że by sie jeszcze dużo roślinek zmieściło.. , bylin.. mi bardzo wszelakich brakuje :( , jeśli ktoś z was ma jeszcze jakieś nadwyżki... :oops: . To bardzo prosze o cokolwiek... Na wakacjach mogę zacząć sadzić też na nowej działce... :roll: , tam to jest "puste morze" :lol: . Narzie niemoge już tracic pieniędzy na roślinki za bardzo.. , bo mama sie zaczyna złościć.. A bylin to zabardzo i tak nie mam gdzie kupić w pobliżu.... Przydało by sie cos z kwiatów "chudych" rosnących wysoko.... :roll: .
Na ostatnio pokazywanej rabatce juź nic sie niezmieści.. , wbiłem 3 solarne lampki , troche gałązek.. , kora , i siatkę wywaliłem... :twisted: , mam nowy kratowany , pomalowany płotek.. ( za długo nie uchował sie w tajemnicy przed mamą... :roll: ) Musi być tam ten płotek bo będą teź nasturcje.. i mieczyki.. , muszą być przywiazane bo w tamtym roku miałem coś ze 3 tylko i mi pierwsza lepsza burza połamała... :( .
Jeśli chodzi o altankę to wszystko gotowe , no jeszcze wylewka... :lol:

Jolu - nie wiem , nie wiem.. , mam nadzieje , że nie bedzie churaganów i gradów.. ( tfu , tfu , tfu... ) 2 lata temu nie miałem rabatek ale miałem same pelargonie przy domu 30 bordowych pelargoni rabatowych , rozrośniętych.. , kwitnących , że liści nie było widac w wielkich michach.. Wyszedł grad w sierpniu i zostały patyczki.... :( .

Asko / Rivendel / Krzysiu - dziękuję bardzo :D

Ewelino - trawa.. , kupowana.. , na rynku w papierowych torebkach...... Wiem , teraz kupiłbym w pudełku , porządnego producenta.. , ale maja tam kłaść kostkę.. :wink:

Masz racje , siatka straszna :evil: , co mi do głowy strzeliło , żeby w ogóle ją tam dawać... Jak napisałem wyźęj jest nowy płotek :D .

Ewo - nie wiem jeszcze ile dostałem punktów , ale i tak che żeby zostało to tajemnicą , zrozum ... :wink: Tak zdecydowałem sie na razie na gastronomiczną , najwyźej sie przepisze :wink: .
:D Dziękuję Ewo , ja chciałem tylko jedną małą sarenkę , albo żąbke i to przed rabatka na trawniczku w roku... :lol: . Mam 3 lampki solarne z tamtego roku.. , delikatne , już wbiłem :lol: .

Więc jeśli by ktoś chciał sie podzielić.. :oops:

Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur, może namówię chrześniaka, który studiuje rzeźbę,żeby Ci jakieś zwierzę zrobił na przykład zaczarowaną żabkę.Na razie roślin do podziału nie mam,bo to zaczątki podwórkowego ogródka,ale będę o Tobie pamiętać w przyszłości.
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Tulipan998 do gastronomicznej chcesz iść? :D Ja właśnie skończyłem teraz jeszcze egzaminy. Pisałeś wcześniej że unikasz matematyki, to Cię rozczaruje bo jest i to sporo. Nie mówię o przedmiocie matematyka, ale o innych w których liczenie i stosowanie wzorów to codzienność. Zresztą egzamin końcowy opiera się na rozwiązaniu projektu, gdzie samego liczenie jest na ponad 2 godziny. Wiesz chyba, że pójdziesz na np. technik małej gastronomi chociaż i tam pewnie jest to liczenie, tylko w mniejszym stopniu.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witam niedzielnie :)

Ewo - Nic nie szkodzi... :wink: , zaczarowana żabka :D , nie wiem co powiedzieć :) . Niech sobie chłopak mną głowy niezawraca... :lol: .

Mariusz - ja się pytałem i mówią , że najmniej ze wszystkich innych kierunków zwracają w gastronomicznym na matematykę... ;:129 ;:183 ;:131 .

trochę fotek z przedwczoraj...

Obrazek

Obrazek :lol: Panorama hehe...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fresia - otworzyła dzisiaj wielki niebiansko pahnacy kwiat... :D , później zrobie fotkę.. , bo za bardzo słońce pali i żółte kwiaty nie wychodza.. , przed rozkwitem.. :

Obrazek

Bonica na pniu ok 100 pąków.... :shock: :shock: :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec.. , mam 2 takie róże wielkokwiatowe z kopa pąków.. , popryskałem miedzianem i żadnych plamistości na razie ani nic podobnego nie ma Dzięki Bogu. , ale skoczek róźany to mnie wykańcza.. , wylałem chyba 2 litry Topsinu na wszelakie dziadostwa i skoczki , mszyce a tu dalej , co prawda dużo mniej ale jeszcze sa.. Marmurki i ażurki na liściach.. , i ponadgryzane 2 kwiaty rozkwitają...

Obrazek

A wczoraj odwiedziłem... , na cały dzień... :lol: 3 Kuzynkę Wiktorię.. , ledwo żyję... :lol: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
:shock: :;230

Pozdrawiam i mykam do ogródka :P , altanka prawie skonczona , jeszcze tylko wylewka... :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipanku ale pokaz pięknych slajdów :lol:
Widzę że dbasz o swój ogród, trawka pięknie zestrzyżona, śliczne rabatki i jeszcze piękniejsze kwiaty ;:92
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Artur ale u Ciebie kolorowo ,dobry pomysł z tymi roślinami jednorocznymi ,Cały czas ogród kolorowy bo kwitną aż do mrozów .
Trzeba przyznać że potrafisz prowadzić ogród .Jestem pełna podziwu .
Teraz będziesz miał więcej czasu ,wakacje za pasem .
Genia
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale szalejesz z fotkami.
Teraz zwróciłem uwagę na Twój szpaler z żywotników.
Wspaniały jaki równiutki :D
No i ta róża żółta, fotka moim zdaniem perfekcyjna :roll:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur tej hosty zielono-żółtej nie będziesz dzielił czasem?Wystarczy malutki kąsek.
marivsz
1000p
1000p

Post »

Chyba ostatnio przejeżdżałem koło Ciebie, tylko za późno załapałem i za wiele nie widziałem :( A TY mówisz o technikum czy zawodówce? Że tak zapytam z ciekawości to jak brzmi pełna nazwa tego profilu?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :)

Powiedziałem mamie , że juz nic więcej z roślin nie będe kupował... :;230 , i...

W poniedziałek kupiłem różę pnącą różową NN [b/] :roll: :lol: , niezbyt zdrową.. :roll: , marmurek na lisciach po skoczku różanym.. , jeden pęd zwiednięty bo mszyce wyssały sok.,. i przyciołem.. , teraz jest nawet ok i ma dużo pąków :D .
Wczoraj kupiłem w szkółce milin pomarańczowy na altankę.. ;:183 , przeczytałem że może kilka lat zejść zanim zakwitnie.. :roll: :lol: .

A dzisiaj na rybeczku delospermę różową , osteospermum fioletowe z zwijanymi płatkami , bodrowego rojnika , ładnie rozrośnięty :P , małego bordowego goździka , jasno-niebieską lobelię , dzwonek karpacki , 2 w jednym , biały i niebieski i 3 białe irysy , kwitnie jeden 2 kwiatami.. , troche wiatr i deszcz potłkł teraz.. , nie wiem czy zrobiłem fotkę.. , chyba tak :lol:

Zakwitły 3 róże fresco , żółte , rój robalio był podgryzajacych płatki.... :evil: :evil: :evil: , pryskałem dziadostwami.,... , musze 100.000 razy łazić i strącać... :roll: . Jedna kwitła 3 kwiatami.. , jeden rozwinoł sie w niedzielie i dzisiaj wichura.... :evil: i nima... a pozostałe 2 na razie po jednuym i mają więcej pąków... , wymyśliłem pod nie osłony na burze.. , musiałbym wyciagac co chwile.. :lol: . Mam jeszcze 4 fresco , ale mi podmarrzła i marna bez pąków... :( . Bordowe rabatówki sie szykują :P , floribunda z wielkim pąkiem w donicy na pniu , kronenbourg... :P , jedna ena harknes strajkuje bez pąków , na pniu.. , tylko kopa liści.,.. :cry: , w tamtym roku kwitła 3 razy... :cry: , kwiatami strasznie wielkimi i bordowymi.. , wielkości dłoni... :roll: .

Dzisiaj byłem u takiego faceta co ma firme betoniarska i ma wielkiii pięknuy ogród.. , kwiataów nie ma dużo , ale krzewy.,.... , bajka... :roll: , jakie rabaty... , szkoda ze niemiałem aparatu.. , 2 altany ma.. , super zakatek pod winogronami z ekstra mmeblami ogrodowymi i kominkiem.. :roll: . Widziałęm też 3 róże peace na pniu... :roll: , kurde.. , chodża za mną :evil: :evil: :evil: , jedna kwitła jednym kwiatem ponadgryzanym.. , przez słynne robactwo , co o nim wrze na forum u Hani... :lol: :roll: , ładnie pahniała :roll: :wink: .

Jolu - dziękuję , OGRÓD - jak to pięknie brzmi... :roll: , ja niestety tego niemoge tak nazwac , bo to jest raczej mały ogródek... :roll: . Ostatnmio wszystkie kamienie wywaliłem , nasypałem żwirku , wstrzxygłem własnymi ręcami... :roll: , bo kamienie zabardzo wbite były w ziemie.. i potem wszystkie znowu układałem.. , plewiłem.. Potrem tylko wyprostwoać sie niemogłem , bo cały czas kucanie i jeszcze schylanie... Wiem.. , młody jestem.. , ale kręgosłup mnie troche bolał.. , tym bardziej , że jeszcze walczyłem z mleczami... i hwastami w trawce... :twisted: .

Geniu - dziękuję , nie wiem tylko dlaczegoi szałwie mi nie chcą rosnąć i liście żółkną.. :roll: .
Jak słysze wakacje za pasem , to kojarzy mi siet o jakoś jak by sie miały kończyć... :lol: . Ja już mam 2 dzień wakacji... , zlecą tak szybko , że ani sie nieobejże.. , tak samo sezon ogrodniczy.. :roll: , juz będzie połowa czerwca.. , lipiec , sierpien , wrzesień.. :roll: .

Krzysiu - dzięki , 2 razy w roku daję duzo nawozu :lol: , lubią mnie , ładnie rosną ( pfu , pfu , pfu... :shock: ) . W 2 tujach , ptaszki maja młode :D . A fotka.. , ja wiem.. :roll: :lol: .
Ludu.. , jak ja byym chciał jakas lustrzankę.. , kocham robić zdjęcia.. , szczegółnie na wakacjach.. , a te to robię tak na szybko i nieche mi sie na forum wstawiać.,. , a na wakacjach dużo czasu... :D . Matuchno.. , ja musze do Ciebie na czasie zaglądnąć :oops: :oops: :oops: .

Ewo - no to już uzgodnilliśmy na PW :D

Mriusz - :roll: :roll: :roll: , jak mogłeś nie wpaść.. :lol: , ani zaglądnąć... Chociaż niby nie ma co oglądać.. :roll: . Normalne technikum gastronomiczne...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tulipanku najbardziej zazdroszczę Ci tej różowej delospermy ja mam żółtą.
marivsz
1000p
1000p

Post »

Wiesz Ty dużo nie mów, bo ja tam dośc często jeżdże na ryneczek :D powiem Ci że pierwszy raz się spotkałem z takim ogólnym, ja skończyłem technik żywienia i godpodarstwa domowego, w oklicach są jeszcze technik małej gastronomi, technik organizacji uroczystości...., ale technik żywienia :shock: wiesz jak lubisz gotować to idź śmiało bo na pewno będzie, tylko że więcej teori niż praktyki, ale ogolnie jest fajnie, w 3 i 4 klasie jeden dzieńw tygodniu to zajęcia praktyczne czyli luzy... myśmy nawet chyba 20 godz projektowali ogrody, itp. a potem to gotowanie...
ogródeczek
storczyki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Geniu - ja z kolejji zazrdoszcze Ci żółtej :lol: , trzebaj ją jakoś specjalnie okryc na zimę ? Ja mam w donicy... , moge przesadzic , albo donice wkopać :lol: .

Mariusz - no to Ci jeszcze powiem , ze było dużo storczyków :D :lol: , ale podstawowe kolory.. , białe różowe.. , były morelowe , ale ja mam takie już 2.. i były phalaenopsisy sexy pinki.... :lol: , te w ciapki...

Obrazek
http://images.google.pl/images?hl=pl&lr ... a=N&tab=wi
Jedna doniczka i 2 szt w środku.. , jeden nie był za zdrowy.. , ale drógi ładny... :D . Ja już u Jolusi zamówiłem sobie... ;:183 , ale dostane dopiero w październiku... :roll: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”