Różanka Fridy

Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

to jest Alexander :wink: , Monica ma bardziej dający po oczach kolor :wink:
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu,
mnie ta pomarańczowa róża pasuje jako friendship, mam dwie takie podobne z rosarium
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Alexander toto nie jest..... :lol:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Frido to nie jest Monica,ona ma inny kolor ,typowo pomarańczowy ,w pąku żółto pomarańczowa ,ale i cały czas ma płatki po spodniej stronie żółtawe,a wierzch ognisto pomarańczowy,blednie trochę przed przekwitnięciem , układ płatków ma też inny :wink: .Na razie nie wiem co to za piękność :cry: .
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Dziękuję Halinko, trudno, pozostanie ognistą bez nazwy, wystarczy, że jest ładna.
Dzisiaj trochę róż, tak na szybko, żeby pokazać jak u mnie różanie. Pięknie pachnie, szczególnie po południu i wieczorem, zapach róż - ku radości domowników - wchodzi do domu.
Biedermaier - bardzo wyczekiwany
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Balerina bardzo przypomina hortensję
Obrazek
Obrazek
Charles Austin
Obrazek
Chopin - absolutnie nie szkodzą mu deszcze, ani upały, obok "kaskaduje" się The Fairy
ObrazekObrazek
John Cabot z lewej, z prawej kapryśna Heritage
ObrazekObrazek
Double Elitte - marniutka, obok Chopin
ObrazekObrazek[/URL
Dame do Coeur - kwiaty duże, lekko pachnące, płatki zewnętrzne ciemniejsze, aksamitne
[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

A teraz obrazki różane z ogrodu
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Czuję, że Chopina muszę mieć :D
A czemu piszesz, że Heritage jest kapryśna? Żle Ci rośnie?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam dwie, jedna - ta na fotce rośnie, ale jakoś tak bez entuzjazmu, póżno rusza, słabo rośnie, ma cztery pędy, rzadko rozmieszczone liście, i bardzo! długo trwa zanim wykształci się pąk, a potem będzie z niego kwiatek. Ale kwiat ładny i pachnący. Drugi krzew wypuścił liście w połowie maja, nawet go przesadzałam i zagroziłam, że wyrzucę, jak nie ruszy. Ruszył, ale nie ma pąków kwiatowych. Co prawda są to młodziutkie krzewy, ale w porówniniu z innymi, rosną leniwie.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Danusiu sliczne róże. Podziwiam jak przepieknie rozkwitł Twój Biedermeier. Z mojego pąki opadły, tylko dwa kwiaty się trochę rozwinęły ale i one sbrązowiały i wreszcie odpadły. W Chopinie się rozamorowałam. Mam dwa krzaczki. Jeden cudnie kwitł a drugi choruje na mączniaka ale zamierza kwitnąć. U mnie drugą młodość przeżywa odmłodzona New Dawn i wreszcie zakwitły obydwa krzaki Extravaganzy. Cudne!.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Frido, dużo osób skarży się na Heritage, ja też.
Ale to ponoć róża, która dopiero po jakimś czasie pokazuje swoją urodę, u mnie też pustawa, więc zrywam pąki póki co i liczę na wydobycie jej piękna na następny sezon :wink:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam taką część ogrodu, w której posadziłam róże zupełnie bez życia, szkoda mi było wyrzucić, a może jednak? Sadziłam je wiosną 2008 r., kilka już posadziłam na inne miejsce, bo ładnie wyrosły, ale część róż, raczej kikutów, została w przechowalni na zimę. Jakoś pod koniec maja wyrzuciłam ewidentnie martwe badyle, ale na którym choć cień życia tkwił zostawiłam i dobrze, bo wyrosły i zakwitły, chociaż jednym kwiatkiem, chociaż są malutkie, ale żyją. Teraz już chyba będą rosły. Pozostałą resztę już nieodwołalnie wyrzucę jesienią.
A oto moje NN (w większości) - niektóre z nich to prawdziwe piękności.
Maleństwo,dwa pędziki i kwiateczek w kolorze łososiowego różu
Obrazek
Natomiast ta jest okazała, wyrosła na ok 140 cm, ogromne kwiaty ciemny róż, przecudny zapach, kwitnie od maja, cały czas, ciemno zielone liście, błyszczące.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Raczej mizerna, ale płonie z daleka kolorem,piękny kształt pąka, szybko przekwita, ale może przez upały?
Obrazek
Obrazek
Kolejna różowa, wysoka jak rudbekie, kwiaty zebrane w bukiety, nieco brzydnie po przekwitnięciu, ale płatki nie opadają
Obrazek
Teraz pnąca, podobne kwiaty do The Fairy, pędy sztywne, bardzo długie, prawie 2 m, część pędów krótsza, płożące.
Obrazek
A ta kwiaty jak poprzedniczka, bardziej czerwone niż różowe, pędy miękkie, łapie mączniaka
Obrazek
A ta - krzew ok. 60 cm, kwiaty ok. 5-6 cm zebrane w bukiety, od różu po wszystkie odcienie oranżu, czyżby Maskarade
Obrazek
Zdecydowanie czerwona, zdjęcie przekłamuje kolory, pierwsze płatki, zewnętrzne, przekwitając niemal czernieją przy brzegu
Obrazek
Tę kupiłam jako Casanowę, jest niby biała, ale w środku kremowa, duże kwiaty,
Obrazek
Obrazek
A to niewielka urocza różyczka, kwiaty o dwóch rzędach płatków, kwitnie i kwitnie
Obrazek
Jeszcze jedna różowa, podobna do The Fairy, płożące długie pędy, powtarza kwitnienie
Obrazek
Róża przepiękna, delikatny zapach, krzew podobny do Chopina, trochę niższy, kiaty pełne, kremowe
Obrazek
Duże kwiaty, lekko pachną, kromowe z wyraźnym, ale delikatnym różowym przebarwieniem wnętrza kwiatu
Obrazek
Podobna do Chopina, ale za dużo kremowego jak dla niego, no i widać środek
Obrazek
Obrazek
A to Chopin dla porównania
Obrazek
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Danusiu - ta różowa łapiąca mączniaka to może być Excelsa, kwitnie tylko raz. Czy możesz mi napisać jak radzi sobie Piruette?
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak przewidywałam, Veilchenblau przez urlopem miała dwa kwiatki, po powrocie już przekwitła, nie nacieszyłam się nią, muszę czekać do przyszłego roku.
Bardzo oczekiwałam na kwitnienie mojej róży pnącej, odratowanej i po roku odpoczynku obsypanej pączkami. Sytuacja jak poprzednio, pierwsze kwiaty udało mi się zfotografować
ObrazekObrazek

Natomiast poczekała na mój powrót Nostalgia i zakwitła, jestem zachwycona
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A ta piękna róża pnąca to czasem nie New Dawn?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, to nie jest Newn Dawn. Ta róża kwitnie na pędach dwuletnich, bardzo obficie i chyba tylko raz, ale nie jestem pewna na 100%. Jest biała z przebarwieniem różowym, z bardzo delikatnym zapachem.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Dałaś mi nadzieję Danusiu, że i na leśnej działce róże dadzą sobie radę(z pomocą).
Nie myślę o różance ale chociaż o paru roślinkach, które pobudzą zmysły wzroku i węchu w tym mrocznym trochę krajobrazie leśnym:D
Podziwiam Twoją pracę i wytrwałość w tworzeniu pięknej różanki :D

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”