Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak to młoda Vanda to raczej nie zakwitnie wcześniej niż za 5 lat. ame mam nadzieję, że ci przeżyje i kiedyś zakwitnie.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Super :) Oncidium świetne :) A vanda, z całą pewnością przeżyje, a jak zakwitnie to nam szczęki opadną :)
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Duśka! Ty znowu kraczesz! Bogusia nie nowicjuszka, wie, co trzeba i jak.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bogumiło, wspaniały widok Oncidium w pełnym rozkwicie ;:138 (choć pączki w kropeczki i kreseczki też były urocze :) )
Czy to ta roślina, która na zdjęciu z wcześniejszej strony miała takie bujne korzenie (po drożdżach?)
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak przypuszczam , że to wpływ drożdźy . Mam jedną sadzonkę oncidium , której nie podlewałam drożdźami i nie ma takich ładnych korzonków i mi nie kwitnie więc pewnie to wpływ drożdźy .

Pozdrawiam
Bogumiła
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Bogusiu, gratuluję pięknych kwiatów :!: Nadrabiam paromiesięczną przerwę w czytaniu forum i przelatuję wszystkie nieznane mi wątki od początku :D , więc dopiero teraz zadam to pytanie. Chodzi mi mianowicie o Cymbidium. Piszesz, że dostałaś je w ubiegłym roku. Czy to kwitnienie, które widać jest powtórne? Jeśli tak, to czy stosowałaś drożdże również do jego uprawy? No i w ogóle jak się obchodzisz z tym gatunkiem? :D

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
bogumila
1000p
1000p

Post »

Myszko
To jest kwitnienie w momencie otrzymania , tak kwitło w zeszłym roku w kwietniu . Później po przekwitnięciu wystawiłam na balkon , podlewałam raz na jakiś czas chyba trochę go przesuszyłam bo przyrosty były pomarszczone i we wrześniu zauważyłam , że ma już pąki kwiatowe :lol: , no i wtedy przedobrzyłam :cry: zaczęłam więcej podlewac i zraszac ( niepotrzebnie ) bo pędy kwiatowe mi zgniły . W tym roku wczesną wiosną Cymbidium wyniosłam na balkon i stało do końca września . Podlewałam jak doniczka była lekka. Co 2 tygodnie podlewałam drożdźami .Jest sporo przyrostów , ale pąków kwiatowych nie widac . Z własnego doświadczenia już wiem , że cymbidium trzeba podlewac na podstawek i ono wtedy napije się ile trzeba . Im mniej się dba o Cymbidium tym lepiej rośnie i kwitnie. Nie znosi przelania . Trzeba często sprawdzac liście bo Cymbidium w lato atakują przędziorki .

Pozdrawiam
Bogumiła
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

No ale samo wytworzenie pędów kwiatowych to już jest jakiś sukces w uprawie tego gatunku ;:333.
Dziękuję za informacje i trzymam kciuki, żeby się udało następnym razem.

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Bogusia, zakreciłaś mnie tymi drożdżami :D:D:D:D Będę eksperymentować. Słyszałam też, że świetne efekty daje mikoryza. Próbowałaś tego?
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agnieszko mikoryzę zastosowałam w jednej skrzynce bakonowej do nowo posadzonych surfinii i niestety kwiaty mi wcale nie chciały rosnąc , dużo ładniej rosły te do których nie dodałam mikoryzy . W sadzonkach surfinii do których dodałam mikoryzę nie rozrastały sie korzonki stały w miejscu a roślinka marniała w oczach . Tak więc nie mam dobrego zdania o mikoryzie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Tak się zastanawiałam nad jej kupnem, w końcu tyle reklam widziałam, że się zaczęłam zastanawiać nad jej zakupem. Chociaż z drugiej strony coś co powoduje szybki (podobno) przyrost, chyba ma i ujemne strony.. :) Dzięki za odpowiedź :)
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Agnieszko
drożdże tez mają ujemne strony.Jak trochę postoją w wodzie to zapach nie jest przyjemny,nawet póżniej po podlaniu kwiatów w doniczkach to jakiś czas je czuć :lol:
ale efekty są super.Stosuję je do wszystkich swoich roślin.Storczyków też.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41

Post »

W innym wątku pytałam o Cambrię ale nikt mi nie pomógł. Może więc Wy Kochani mi pomożecie... Tylko jedna z moich trzech Cambrii ma harmonijkowy wzrost liści, choć wszystkie stoją obok siebie i tak samo je pielęgnuję. Wprawdzie jest zdrowa i ma ładny pęd kwiatowy, ale przecież jest coś nie tak.Czy mieliście takie problemy z Cambrią? Bo wiem, że u miltonii to zdarza się częściej. Pozdrawiam. Bożena.
bogumila
1000p
1000p

Post »

Bożeno witaj na moim wątku :lol:
Ja miałam taki przypadek z oncidium ale to było spowodowane tym , że przesuszyłam za bardzo podłoże i to jest właśnie objaw , że liście rosną jak harmonijka ale to póżniej wraca do normy , tak było przynajmniej z moimi sadzonkami oncidium .
oto ich zdjęcia.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Wg mnie nie masz się co martwic .
pozdrawiam
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Oj chyba zniosę te zapachy z pod pachy :D:D:D Oby roślinkom było gut :)
Cambria.. Powiedz dokładnie co Ci się w niej nie podoba? Bo zdrowe liście to znak, że roślina ma się dobrze. Poza Cambria to nazwa handlowa hybryd z rodziny Oncidieae, a tam wchodzi już w skład cała masa, sztucznie wyhodowane rodzaje: Odontocidium, Degarmoara, Odontonia, Colmanara, Vuylstekeara, Burrageara, Beallara... itp itd. Zależy co tam masz :)
Może jakaś foteczka? Ale to chyba pójdziemy gdzieś indziej, to Bogusi podwórko :D:D:D:D:D:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”