Najbardziej pachnące kwiaty
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt:
Dla mnie najpiękniej pachnącą rośliną ogrodową jest HOSTA PLANTAGINEA GRANDIFLORA - uznawana za najbardziej pachnącą odmianę host - zapach jest intensywny ale i bardzo przyjemny !!!

Z roślin domowych moją ukochana roślinką jest PLUMERIA RUBRA ( której małą odnózkę "przeszmuglowałam " wiele lat temu z Indonezji ). Teraz można ja kupić bez problemu w Europie, w warunkach naturalnych jest kilkumertowym krzewem, obsypanym cudnie pachnącymi kwiatami, składanymi w ofierze tamtejszym bóstwom

Z roślin domowych moją ukochana roślinką jest PLUMERIA RUBRA ( której małą odnózkę "przeszmuglowałam " wiele lat temu z Indonezji ). Teraz można ja kupić bez problemu w Europie, w warunkach naturalnych jest kilkumertowym krzewem, obsypanym cudnie pachnącymi kwiatami, składanymi w ofierze tamtejszym bóstwom

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- asia-6003
- 200p
- Od: 10 maja 2009, o 10:56
Re: Najbardziej zapachowe kwiaty
A ja trochę z innej beczki. gdzieś czytałam, że najbardziej pachnące są kwiaty o barwie białej (chyba coś w tym jest), bo to najmniej atrakcyjny kolor dla owadów, więc muszą je zwabić zapachem. Potem są jasnoróżowe. Ja uwielbiam maciejkę, goździki, jaśmin i piwonię no i zioła, niektóre są trochę specyficzne ale przyjemne!
Pamiętam z dzieciństwa takie małe iryski, bardzo ładnie pachnące. Niestety nie potrafię ich nazwać, przypominam sobie jedynie ich ciemnofioletowy kolor. Chętnie poznałabym ich miano, bo bardzo chciałabym je posadzić u siebie.
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
W moim ogrodzie rośnie (od ok. 50ciu lat) ogromniasty krzak jaśminu, obok krzak dzikiego bzu, a nieopodal kilka akacji
Rosliny kwitną w tym samym czasie - zapach oszałamiająco piekny, a dla mnie kojarzący się z pieknymi, beztroskimi chwilami. Dodam, że tam jest też łąka, którą do niedawna koszono i suszyliśmy sianko. Dla mnie mieszanina zapachów bombowa ;)

W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
To ja dorzucę jeszcze od siebie: niektóre sosny pachną przepięknie. Natomiast kosodrzewina pachnie, ale bardzo dusząco (mnie się nie podoba).
Dalej moje typy: lilaki (bzy), lipa, robinia akacjowa (uwaga: nie wszystkie odmiany pachną!), jaśminowiec (mój snowbelle pachnie delikatnie ale przepięknie), hiacynty, lilie (niestety znam tylko z kwiaciarni), niektóre azalie (akurat zapach pontyjskiej mnie nie zachwycił, za to Tunis - CUDO), maciejka, macierzanka cytrynowa, wiciokrzew Goldflame, goździki, budleje (szczególnie Black Knight), zawciąg szerokolistny (trzeba nos przyłożyć, ale warto
), róże, mieczyk abisynski (uwielbiam!), piwonie (stare, babcine), oliwnik
Dalej moje typy: lilaki (bzy), lipa, robinia akacjowa (uwaga: nie wszystkie odmiany pachną!), jaśminowiec (mój snowbelle pachnie delikatnie ale przepięknie), hiacynty, lilie (niestety znam tylko z kwiaciarni), niektóre azalie (akurat zapach pontyjskiej mnie nie zachwycił, za to Tunis - CUDO), maciejka, macierzanka cytrynowa, wiciokrzew Goldflame, goździki, budleje (szczególnie Black Knight), zawciąg szerokolistny (trzeba nos przyłożyć, ale warto

Agata
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Nie wiem czy sie nie powtórzę
, lewkonia letnia , lilie orientalne
.
A z ciekawości będę szukał heliotropu na wiosnę :P .

A z ciekawości będę szukał heliotropu na wiosnę :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
A ja uwielbiam zapach liści Czarnej porzeczki;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
To odwrotnie niż ogrodowe gryzonie
. Właśnie się dowiedziałam, że można je odstraszać właśnie czarną porzeczką 

Agata
Hmmm chyba to prawda ;) bo w koło wszyscy mają krety i nornice a u mnie niema ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
Tymianek i macierzanka 

W żar epoki użyczą wam chłodu
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ja zawsze czekam na kwitnienie i wspaniały zapach lilaka Meyera 'Palibin' oraz orszeliny.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pięknie pachną lilie trąbkowe i orientalne, szczególnie wieczorem, u mnie w ogrodzie czuć je na jakieś 15 m. tak samo maciejka.
Nie polecam rezedy wonnej bo wcale nie jest wonna
kwitła całe lato ale ani razu nie wydobyła z siebie zapachu...
Delikatny zapach mają też orliki ale woń owa nie unosi się w powietrzu lecz żeby ją poczuć trzeba powąchać kwiat.
Nie polecam rezedy wonnej bo wcale nie jest wonna

Delikatny zapach mają też orliki ale woń owa nie unosi się w powietrzu lecz żeby ją poczuć trzeba powąchać kwiat.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek