Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Kawon(arbuz)

Post »

Mi najbardziej się udały odmiany: Janosik, Rosario i Crimson sweet
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja miałem odmianę Bingo i tez mi się udały. A czy arbuz Suger Baby tez rośnie silnie jak Bingo? W lato jadłem żółtego arbuza i był pyszny trochę inny w smaku ale pycha był ale to raczej nie z Polski bo był bardzo duży
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie SB nie rośnie jakoś bujnie , rośnie ( w dobrych warunkach ) szybko i szybko owocuje . Troche inaczej niż odmiany wyraźnie późniejsze , które najpierw pracują nad wielką ilością zieleniny , a zawiązują owoc na początku sierpnia i nigdy nie wiadomo czy zdążą dojrzeć :shock: . A SB zrywam często już 20-25sierpnia ... :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje arbuzy Bingo zerwałem już pod koniec sierpnia a posiałem je w połowie lutego rosły w szklarni pędy miały bardzo długie i dużo ich miały pędy miały po 5m długości całą szklarnie pozajmowały

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tomek-warszawa pisze:Ja swoje arbuzy Bingo zerwałem już pod koniec sierpnia . rosły w szklarni
O SB pisałem o uprawie w gruncie .. Szklarni czy tunelu to raczej szkoda na arbuza ... Faktycznie za dużo zajmuje miejsca :? . A razem rosnąc np . wokół pomidorów , to nie wyjdzie , bo zbyt lubi światło ...
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arbuz lubi bardzo dużo światła.Ja swoje arbuzy zapylałem ręcznie

Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Tomek jest Polska odmiana arbuza, żółty w środku i o zielonej skórce, to Janosik (ustalona odmiana). Ja miałem takiego w zeszłym roku duży i smaczny. Jest też Polska odmiana o żółtej skórce i różowym miąższu, to Złoto Wolicy (mieszaniec).
wodnik
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze , że Witia piszesz o kolorze miąższu bo ja poluję na różowego w środku a zasegurowałam się nazwą Złoto Wolicy i myślałam ,że jest żółty w środku.
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

harlej??? pytanko na polu ile miałeś roślinek??
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

chyba z 40, przynajmniej coś koło z tego
Awatar użytkownika
Sebassutian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2011, o 15:30

Post »

Hej :wit jestem nowy na forum i nie bardzo w temacie. W tamtym roku uprawiałem melony odmiana Emir F1. Jak wszyscy wiedzą lato było nie zbyt ładne, w dodatku trochę późno pozyskane nasiona wysiałem trochę za późno. Przez to melony nie zdążyły dojrzeć oprócz jednego :( W tym roku prócz melonów postanowiłem wysiać arbuzy odmiana Sugar Baby. Dziś kupiłem nasiona. Wysiałem je na talerzyk z watą podobnie jak zrobiłem to z melonami w ubiegłym roku. Po wykiełkowaniu przesadzę do doniczek i dam na parapet okna. Mam zamiar wysadzić je na grządkę nie do szklarni. Mam jednak pytanie: Arbuzy trzeba przycinać na wierzchołkach aby rosły im tylko pędy boczne podobnie jak powinno się to robić melonom? Dowiedziałem się tego nie dawno i nie zastosowałem do swoich melonów w ubiegłym roku więc wyrosły do góry pędami owijając się po kołku a dopiero później na boki i zawiązały owoce. Trwało to dość długo i myślę, że to była najważniejsza przyczyna mojej nieudanej hodowli melonów. Pytam dlatego, że nie chcę popełnić tego samego błędu drugi raz. Proszę o odpowiedź.
Rośliny to nasza przyszłość.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Arbuz wiąże również na głównym pędzie. Ja po zawiązaniu owocu (wielkości śliwki), ucinam pęd za owocem jakieś 5 cm. Można to robić, ale nie jest konieczne. Arbuza nie trzeba przycinać.
wodnik
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

witam!!!
w jaki sposób należy zapylać arbuza "ręcznie"?
Pozdrawiam!!!
Artur
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja też gdzieś czytałam, że arbuza czy melona trzeba przyciąć za 4 liściem ( na sadzonce), gdyż na pedach bocznych zawiązuje owoce. To jak to w końcu jest????????
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arbuza nie przycinamy , najszybciej zawiązuje na głównym pędzie ! Przycinamy za kilkoma liśćmi za owocem , gdy osiągnie wielkość jabłka . A melon owocuje na pędach bocznych , więc korzystnie jest przyciąć za 2-4 liśćmi .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”