Kawon ( arbuz ) - część 1
Re: Kawon(arbuz)
Mi najbardziej się udały odmiany: Janosik, Rosario i Crimson sweet
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałem odmianę Bingo i tez mi się udały. A czy arbuz Suger Baby tez rośnie silnie jak Bingo? W lato jadłem żółtego arbuza i był pyszny trochę inny w smaku ale pycha był ale to raczej nie z Polski bo był bardzo duży
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie SB nie rośnie jakoś bujnie , rośnie ( w dobrych warunkach ) szybko i szybko owocuje . Troche inaczej niż odmiany wyraźnie późniejsze , które najpierw pracują nad wielką ilością zieleniny , a zawiązują owoc na początku sierpnia i nigdy nie wiadomo czy zdążą dojrzeć
. A SB zrywam często już 20-25sierpnia ... 

- Tomek-Warszawa
Ja swoje arbuzy Bingo zerwałem już pod koniec sierpnia a posiałem je w połowie lutego rosły w szklarni pędy miały bardzo długie i dużo ich miały pędy miały po 5m długości całą szklarnie pozajmowały
-
O SB pisałem o uprawie w gruncie .. Szklarni czy tunelu to raczej szkoda na arbuza ... Faktycznie za dużo zajmuje miejscatomek-warszawa pisze:Ja swoje arbuzy Bingo zerwałem już pod koniec sierpnia . rosły w szklarni

- Tomek-Warszawa
Arbuz lubi bardzo dużo światła.Ja swoje arbuzy zapylałem ręcznie
Tomek jest Polska odmiana arbuza, żółty w środku i o zielonej skórce, to Janosik (ustalona odmiana). Ja miałem takiego w zeszłym roku duży i smaczny. Jest też Polska odmiana o żółtej skórce i różowym miąższu, to Złoto Wolicy (mieszaniec).
wodnik
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze , że Witia piszesz o kolorze miąższu bo ja poluję na różowego w środku a zasegurowałam się nazwą Złoto Wolicy i myślałam ,że jest żółty w środku.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
harlej??? pytanko na polu ile miałeś roślinek??
chyba z 40, przynajmniej coś koło z tego
- Sebassutian
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2011, o 15:30
Hej
jestem nowy na forum i nie bardzo w temacie. W tamtym roku uprawiałem melony odmiana Emir F1. Jak wszyscy wiedzą lato było nie zbyt ładne, w dodatku trochę późno pozyskane nasiona wysiałem trochę za późno. Przez to melony nie zdążyły dojrzeć oprócz jednego
W tym roku prócz melonów postanowiłem wysiać arbuzy odmiana Sugar Baby. Dziś kupiłem nasiona. Wysiałem je na talerzyk z watą podobnie jak zrobiłem to z melonami w ubiegłym roku. Po wykiełkowaniu przesadzę do doniczek i dam na parapet okna. Mam zamiar wysadzić je na grządkę nie do szklarni. Mam jednak pytanie: Arbuzy trzeba przycinać na wierzchołkach aby rosły im tylko pędy boczne podobnie jak powinno się to robić melonom? Dowiedziałem się tego nie dawno i nie zastosowałem do swoich melonów w ubiegłym roku więc wyrosły do góry pędami owijając się po kołku a dopiero później na boki i zawiązały owoce. Trwało to dość długo i myślę, że to była najważniejsza przyczyna mojej nieudanej hodowli melonów. Pytam dlatego, że nie chcę popełnić tego samego błędu drugi raz. Proszę o odpowiedź.

Rośliny to nasza przyszłość.
Arbuz wiąże również na głównym pędzie. Ja po zawiązaniu owocu (wielkości śliwki), ucinam pęd za owocem jakieś 5 cm. Można to robić, ale nie jest konieczne. Arbuza nie trzeba przycinać.
wodnik
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też gdzieś czytałam, że arbuza czy melona trzeba przyciąć za 4 liściem ( na sadzonce), gdyż na pedach bocznych zawiązuje owoce. To jak to w końcu jest????????
-
Arbuza nie przycinamy , najszybciej zawiązuje na głównym pędzie ! Przycinamy za kilkoma liśćmi za owocem , gdy osiągnie wielkość jabłka . A melon owocuje na pędach bocznych , więc korzystnie jest przyciąć za 2-4 liśćmi .