Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Witaj :wit . Powiem Ci, że mam mieszane uczucia co do połączenia różu z żółtym. Tzn niby nie pasuje ale czasem te kolory na prawdę grają ze sobą i mi się to wtedy podoba ;:108 . Przykładem jest ten Twój tęczowy tulipan ;:333 . Ja też czekam na czosnki a moje już pękają :lol: . Ach tymi widokami na końcu poprawiłaś mi nastrój ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Wszystko rośnie i wyciąga się do słońca, to jest zapowiedź pięknych widoków, a ostatnie zdjęcie to niezbity dowód :D Piękna róża :shock:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ania, może i faktycznie korzenie tujowe tłamszą Sweet Summer Love, z drugiej jednak strony często widać powojniki oplatające iglaki i nieźle sobie radzą. Może podkarm go troche więcej niż resztę coby tuje mu wszystkiego nie wyżarły :lol:
Zdjęcie kwitnącej Jalitah powala na kolana ;:180
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, chyba już wszyscy czekają na takie widoki
Nareszcie zrobiło się cieplej, może w końcu róże ruszą z tworzeniem pączków. U mnie dopiero jedna róża zaczęła je pokazywac
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania, a co robisz z takimi ślepymi pędami na różach? Moja jedna różyczka miała może ze 2 normalne młode pędy, a z 10 takich pustych pędzików zakończonych listkiem. Wszystko oberwałam, a teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam :?:
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie widzę żadnych szkód mrozowych i dobrze.
Przykro patrzeć na zmarniałe roślinki.
Tulipanki stale kwitną dzięki chłodnej pogodzie i oby jeszcze kwitły długo.
Piszesz, że czekasz na różane widoki a ja już mam. :heja
Wkleiłam u mnie pierwsze kwiaty na róży.
Będą kwitły, ale mam wątpliwości czy będzie to obfite kwitnienie, jednak te zimowe mrozy dały im się we znaki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Aniu,
tulipany kwitną u Ciebie zachwycająco. Masz wiele wspaniałych odmian. To bardzo wygodne, że nie musisz ich wykopywać. Dosadzane nowych odmian jesienią to prawdziwa frajda.
Bardzo żałuję, że u mnie tulipany nie udają się. Wyginęło mi wiele pięknych odmian.
Zauważyłam u Ciebie kilka znanych mi odmian, jak Orange i White Emperor. To bardzo piękne i wczesne odmiany.
Wydaje mi się, że rozpoznaję Twoją nowość . To może być odmiana 'Heart of Poland'.
Mają niesamowity kolor - wszystkie odcienie ciepła- żółty, pomarańczowy, ceglasty, różowy , karminowy, nawet fioletowy jednocześnie i codziennie inny. Przyciągają wzrok , są niesamowite. Też mam takie.

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nadrobiłam sobie zaległości w twoim ogrodzie, podziwiałam piękną kolekcję tulipanów. Bardzo dużo masz takich nietypowych, wymyślnych, niemal barokowych odmian. Piękne. Tylko czy one nie są bardziej jednorazowe niż te zwykłe? Pewnie co rok dokupujesz.
Najbardziej wpadł mi w oko Purple Pion pewnie z racji ulubionego koloru ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Te landrynkowe tulipanki są przecudne. Ślicznie wyglądałyby w zestawieniu z kremowymi i różowymi. Pomyślę o takim na jesieni. Lilie już duże i sałata do schrupania. Jakie będzie lato, zobaczymy. Pewnie burzowe, jak to już od kilku lat bywa.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu wspomniałaś o koprze ozdobnym, ale to taki spożywczy jest, jak pietruszka ozdobna, że można zjeść, ale i ładnie na talerzu wygląda?
U mnie Jalitah też sobie radzą świetnie, bardzo jestem ciekawa jak będzie prezentować się w kwiatach ;:170
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Piszecie o koprze ozdobnym... pokusiłam się na aminka. Wysiałam bezpośrednio na rabaty przed weekendem majowym. Muszę go poszukać i sprawdzić czy wyłazi. ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ciepło,ostatnio popadało i rośliny dostały powera. Wszystkie bylinowe rosną w siłę.
Jednak moje róże dostały w kwietniu tak mocno,że płakać mi się chce jak na nie patrzę.
Wyglądają nieciekawie,już nie chodzi mi o listki,które muszę obdzierać,ale w ogóle kondycja jest słaba. W maju do tej pory były okazem zdrowia, teraz wygląda to zupełnie inaczej. Trochę żałuje,że w marcu je przycięłam. Może gdybym później zaczęła cięcie ,to teraz lepiej by sobie poradziły.
Atakuje mszyca i to konkretnie,czuję,że ten rok będzie ciężki i róż mi się odechce.
Mój ostatni ratunek to algi,które zamówiłam i czekam na przesyłkę. Jak tylko dojedzie produkt to opryskam je i mam nadzieję wzmocnię,muszę działać.

W niedzielę pojechałam na giełdę z m,upolowałam jedną większą sadzonkę poziomki i po tulipanach rośnie sobie w donicy. Dokupiłam szałwię omączoną, której nie mam,a miałam.
Jedna sadzonka lawendy powędruje do nowego koszyczka na balkon. Kilka sadzonek ziół powędrowało na rabaty. Pelargonie już mam i niech się rozrastają.
Ostatnio jak byłam to wysadziłam z kubków ostróżki jednoroczne,aminka i lobelię.
Zobaczymy co z tego wyniknie.

Aneczko czy ja mogę teraz go przesadzić, czy jest już za późno?
Na balkonie w tym roku rośnie jeden powojnik Rubra,z boku kobea,pelargonie i poziomka.
Z roku na rok mam mniej roślin na balkonie,któregoś razu miałam tak jak w dżungli,nie było gdzie prania powiesić
;:224
Obrazek

Ewelinko ten tulipan jest niezwykły,ostatnio grał kolorami,a wczoraj jak pojechałam wybarwił się tak jak powinien i wskazywała etykieta na biało różowy,no rewelacyjny:)
Na czosnki czekam,już pękają główki,uwielbiam ten czas. Cieszę się,że poprawiłam Ci nastrój :)

Obrazek

Aniu85 ta róża obficie kwitnąca to Mariatherese,sztandarowa piękność,dla mnie jak dotychczas niezniszczalna. Niestety ona wiosną najbardziej ucierpiała i takiego widoku się nie doczekam.
Wypuszcza nowe przyrosty,zobaczymy co z niej wyniknie?

Obrazek

Zuza tam jest słaba ziemia,chyba przesadzę,czasami zmiana miejscówki pomaga na korzyść
;:108 Jalitah obcięłam jedną gałązkę,nie wiem,czy ktoś ją połamał,czy bruzdownica zaatakowała.
Zaczyna się walka z gryzoniami ssącymi.

Obrazek

Gosiu czekam z zapartym tchem aż róże się w końcu ruszą,ale wybaczam im,bo wiosna dała im popalić. Wczoraj usilnie starałam się znaleźć chociaż jeden pąk i znalazłam na Cardinal
:uszy A Twoja pierwsza debiutantka to?

Obrazek

Werka jak masz słabe gałązki to warto przyciąć,one są nieproduktywne.

Obrazek

Grażynko fajnie masz,ja w tym roku odczułam,a moje rośliny,drzewa owocowe również,nie będzie żadnych owoców.
Cieszę się,że właśnie tulipany dały mi radość tej wiosny,warto było posadzić kilka konkretnych odmian:) Gratuluję pierwszego kwiatu u róży,ja znalazłam pączka i tez się cieszę:)

Obrazek

Jolu dziękuję Ci za ten wpis:) Oczywiście to są Heart of Poland,niesamowite tulipany,doskonale opisałaś ich odcienie. Codziennie zmieniają barwę. Wiesz...wczoraj jak zebrałam płatki do siebie,to zauważyłam dopiero ich prawidłowy kolor z etykiety. Są takie jak powinny być. Różowo-białe:)
White Emperor kwitną bardzo wcześnie i długo cieszą oczy. Bardzo trafiona odmiana.

Obrazek

Jolu-April lubię nietuzinkowe tulipany,ale większość kupiłam w dyskontach i Auchan
;:108 Wysyłkowo coś nie mam przekonania,czy byłyby zgodne odmianowo.
Coś czuję,że jesienią znów dosadzę,teraz cieszę się nimi jak dziecko. Purple Pion mnie zachwycił,kolor ma ciekawy i wygląda jak piwonia,warto go złapać w sidła.

Obrazek

Moniko o proszę kolejne określenie tulipanków landrynkowe:) Warto je zakupić,na żywo wyglądają jeszcze lepiej,fotki nie oddają ich uroku.
Lato to zagadka,nigdy nie wiemy jakie będzie. Raz leje,raz wieje,raz upały,ciężki mamy klimat.
Wczoraj na ostróżce przyuważyłam poskrzypkę liliową,już się towarzystwo zbiera,by uszkodzić rośliny.

Obrazek

Basiu ja aminka czyli koper ozdobny traktuję tylko jako ozdobę ,nie będę go spożywała.
Osobno rośnie u mnie pietruszka ozdobna,która jest wspaniałą dekoracją na talerzu z pysznym obiadkiem:)

Obrazek

Aneczko ja aminka najpierw do kuwetki w domu,potem go podzieliłam w kępki i już jest na rabatach. Sporo mi się wysiało. Ciekawe,czy Twój w gruncie równie dobrze sobie poradzi?
Jakie dodatki do róż jeszcze proponujesz? W tym roku floksy Drummonda mi nie wzeszły.
Mam cichą nadzieję,że się wysiały z zeszłego roku w glebie.

Obrazek

Roślinki wysiane moimi rękami ...

Obrazek

Powojnik zakwitł Guernsey Cream ;:138

Obrazek

Znalazłam pierwszego tyci pączka na Cardinalu :heja

Obrazek

James Galway z miejsca szczepienia wypuszcza świeży,zdrowy pęd ;:333

Obrazek

Podmarznięte listki magnolii

Obrazek

Róże walczą,z jednej strony uszkodzone liście od mrozu,z drugiej świeże listki błyszczące...

Obrazek

Moja rabata radości:)

Obrazek

Do popisania,pogoda słoneczna,więc będzie się działo:)
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Twoje regiony to zawsze lepsza pogoda, a nawet łagodniejszy klimat. Nie powinny wiosenne przymrozki dużych szkód wyrządzić. A jednak się zdarzyło, wbrew regułom. Może podlej róże nawozem o nazwie "Magiczna Siła" , podobno czyni cuda. Przykro nie cieszyć się nimi w pełni.
Póki co tulipany królują. Rabata Radości naprawdę prześliczna. Mamy podobne, a wręcz te same odmiany, bo też kupowałam cebule w Auchan i w B.
Lubię dotknąć i obejrzeć cebulę zanim ją kupię. Poza tym nie lubię płacić za przesyłkę sklepom internetowym, a także czekać na towar. Nie kupuję też dużych ilości . W Auchan mają zawsze ciekawe holenderskie nowości - niespodzianki, jak choćby nasz tegoroczny przebój tęczowo - landrynkowe i na dodatek patriotyczne 'Heart of Poland'.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Waw! !
Piekniusie tulipanki.
Moje czosnki jeszcze się nie wykluwają .Twoje jak widzę są szybsze :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, to widzę, że nasze róże niestety w takiej samej kondycji tego roku ;:145 Moje z kolei chyba tak zimą dostały w kość, a później swoje dołożyła bardzo zimna wiosna i teraz są bardzo liche. Paczków nawet nie wypatruję, bo to jeszcze nie ten etap. Nie wiem kiedy się ich doczekam. Któryś przymrozek też im lekko przymroził listki, ale niewiele. Ale przynajmniej mszycy jeszcze nie mam. A poskrzypka i u mnie działa, jest jej w tym roku więcej, niż w ubiegłym.
Tulipany dały piękny pokaz, szkoda, że już pomaleńku się kończą. Ale jeszcze póki co, możemy się nimi cieszyć :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”