Ciepło,ostatnio popadało i rośliny dostały powera. Wszystkie bylinowe rosną w siłę.
Jednak moje róże dostały w kwietniu tak mocno,że płakać mi się chce jak na nie patrzę.
Wyglądają nieciekawie,już nie chodzi mi o listki,które muszę obdzierać,ale w ogóle kondycja jest słaba. W maju do tej pory były okazem zdrowia, teraz wygląda to zupełnie inaczej. Trochę żałuje,że w marcu je przycięłam. Może gdybym później zaczęła cięcie ,to teraz lepiej by sobie poradziły.
Atakuje mszyca i to konkretnie,czuję,że ten rok będzie ciężki i róż mi się odechce.
Mój ostatni ratunek to algi,które zamówiłam i czekam na przesyłkę. Jak tylko dojedzie produkt to opryskam je i mam nadzieję wzmocnię,muszę działać.
W niedzielę pojechałam na giełdę z m,upolowałam jedną większą sadzonkę poziomki i po tulipanach rośnie sobie w donicy. Dokupiłam szałwię omączoną, której nie mam,a miałam.
Jedna sadzonka lawendy powędruje do nowego koszyczka na balkon. Kilka sadzonek ziół powędrowało na rabaty. Pelargonie już mam i niech się rozrastają.
Ostatnio jak byłam to wysadziłam z kubków ostróżki jednoroczne,aminka i lobelię.
Zobaczymy co z tego wyniknie.
Aneczko czy ja mogę teraz go przesadzić, czy jest już za późno?
Na balkonie w tym roku rośnie jeden powojnik Rubra,z boku kobea,pelargonie i poziomka.
Z roku na rok mam mniej roślin na balkonie,któregoś razu miałam tak jak w dżungli,nie było gdzie prania powiesić
Ewelinko ten tulipan jest niezwykły,ostatnio grał kolorami,a wczoraj jak pojechałam wybarwił się tak jak powinien i wskazywała etykieta na biało różowy,no rewelacyjny:)
Na czosnki czekam,już pękają główki,uwielbiam ten czas. Cieszę się,że poprawiłam Ci nastrój
Aniu85 ta róża obficie kwitnąca to Mariatherese,sztandarowa piękność,dla mnie jak dotychczas niezniszczalna. Niestety ona wiosną najbardziej ucierpiała i takiego widoku się nie doczekam.
Wypuszcza nowe przyrosty,zobaczymy co z niej wyniknie?
Zuza tam jest słaba ziemia,chyba przesadzę,czasami zmiana miejscówki pomaga na korzyść

Jalitah obcięłam jedną gałązkę,nie wiem,czy ktoś ją połamał,czy bruzdownica zaatakowała.
Zaczyna się walka z gryzoniami ssącymi.
Gosiu czekam z zapartym tchem aż róże się w końcu ruszą,ale wybaczam im,bo wiosna dała im popalić. Wczoraj usilnie starałam się znaleźć chociaż jeden pąk i znalazłam na Cardinal

A Twoja pierwsza debiutantka to?
Werka jak masz słabe gałązki to warto przyciąć,one są nieproduktywne.
Grażynko fajnie masz,ja w tym roku odczułam,a moje rośliny,drzewa owocowe również,nie będzie żadnych owoców.
Cieszę się,że właśnie tulipany dały mi radość tej wiosny,warto było posadzić kilka konkretnych odmian:) Gratuluję pierwszego kwiatu u róży,ja znalazłam pączka i tez się cieszę:)
Jolu dziękuję Ci za ten wpis:) Oczywiście to są Heart of Poland,niesamowite tulipany,doskonale opisałaś ich odcienie. Codziennie zmieniają barwę. Wiesz...wczoraj jak zebrałam płatki do siebie,to zauważyłam dopiero ich prawidłowy kolor z etykiety. Są takie jak powinny być. Różowo-białe:)
White Emperor kwitną bardzo wcześnie i długo cieszą oczy. Bardzo trafiona odmiana.
Jolu-April lubię nietuzinkowe tulipany,ale większość kupiłam w dyskontach i Auchan

Wysyłkowo coś nie mam przekonania,czy byłyby zgodne odmianowo.
Coś czuję,że jesienią znów dosadzę,teraz cieszę się nimi jak dziecko. Purple Pion mnie zachwycił,kolor ma ciekawy i wygląda jak piwonia,warto go złapać w sidła.
Moniko o proszę kolejne określenie tulipanków landrynkowe:) Warto je zakupić,na żywo wyglądają jeszcze lepiej,fotki nie oddają ich uroku.
Lato to zagadka,nigdy nie wiemy jakie będzie. Raz leje,raz wieje,raz upały,ciężki mamy klimat.
Wczoraj na ostróżce przyuważyłam poskrzypkę liliową,już się towarzystwo zbiera,by uszkodzić rośliny.
Basiu ja aminka czyli koper ozdobny traktuję tylko jako ozdobę ,nie będę go spożywała.
Osobno rośnie u mnie pietruszka ozdobna,która jest wspaniałą dekoracją na talerzu z pysznym obiadkiem:)
Aneczko ja aminka najpierw do kuwetki w domu,potem go podzieliłam w kępki i już jest na rabatach. Sporo mi się wysiało. Ciekawe,czy Twój w gruncie równie dobrze sobie poradzi?
Jakie dodatki do róż jeszcze proponujesz? W tym roku floksy Drummonda mi nie wzeszły.
Mam cichą nadzieję,że się wysiały z zeszłego roku w glebie.
Roślinki wysiane moimi rękami ...
Powojnik zakwitł Guernsey Cream
Znalazłam pierwszego tyci pączka na Cardinalu
James Galway z miejsca szczepienia wypuszcza świeży,zdrowy pęd
Podmarznięte listki magnolii
Róże walczą,z jednej strony uszkodzone liście od mrozu,z drugiej świeże listki błyszczące...
Moja rabata radości:)
Do popisania,pogoda słoneczna,więc będzie się działo:)