Wszystko o pomidorach cz. 13
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Tak butelka z 2 stron jest obcięta. OK, kończę podlewać dopiero podleje jak zaczną mdleć i zobaczymy dalej.
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Barteknysa, myślę, że te pomidorki dostały za dużo nawozu, stąd te przypalenia, naprawdę rozsada tego nie potrzebuje. Mają za duże pojemniki, pomidorowi wystarczy 1/2 litra ziemi. Na bazarkach sprzedają ogromne krzaki z maleńką bryłką korzeniową i one się przyjmują i rosną.
Czy te butelki mają dziury w dnie? Jeśli to rozsada do folii, to podeprzyj je patyczkami i może jakoś doczekają sadzenia. Jeśli do gruntu, to przesadź je do 1/2 litrowych kubków wpuszczając łodygi głębiej, po liścienie. Ziemię kup w Biedronce, jest naprawdę fajna i niczym już nie nawoź.
Czy te butelki mają dziury w dnie? Jeśli to rozsada do folii, to podeprzyj je patyczkami i może jakoś doczekają sadzenia. Jeśli do gruntu, to przesadź je do 1/2 litrowych kubków wpuszczając łodygi głębiej, po liścienie. Ziemię kup w Biedronce, jest naprawdę fajna i niczym już nie nawoź.
Badziu Ja nie wiem co to jest awatarek. Mieszkam na styku Mazur i Podlasia. Dołożyłem do poprzedniej notki fotkę.
Pozdrawiam
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wodny111!
Nie kombinuj!
Nie wynoś teraz sadzonek na balkon przy tak niskiej temperaturze.
Lepiej obniż im temp.w pomieszczeniu.
Pewnie stoją blisko grzejnika.
Nie kombinuj!
Nie wynoś teraz sadzonek na balkon przy tak niskiej temperaturze.
Lepiej obniż im temp.w pomieszczeniu.
Pewnie stoją blisko grzejnika.
Zgadłaś. Stoją blisko grzejnika, tylko jest on zakręcony.
Już chłodniej w domu nie zrobię, bo się poprzeziębiamy, albo mnie Żona wyprowadzi.

Już chłodniej w domu nie zrobię, bo się poprzeziębiamy, albo mnie Żona wyprowadzi.
Pozdrawiam
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Andrzej, jeśli rzeczywiście miałbyś pewność, że będzie te +10 +12*, to bym się ani chwili nie zastanawiała, tylko wynosiła. Pytanie tylko, czy rzeczywiście u Ciebie dziś taka temperatura będzie???wodny111 pisze: Inny pomysł, to wystawić to trochę na balkon, żeby zahamować wzrost. Tylko kwestia: przy jakiej minimalnej temperaturze i na jak długo? Myślę, że w dzień może być w słońcu +10 do +12. Czy wystawienie sadzonek na pół godziny nie zrobi im krzywdy? I czy odniesie jakiś skutek?
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale chyba graniczna (bezpieczna) temperatura dla pomidora to +7*. Poniżej dochodzi do nieodwracalnych uszkodzeń.
Moje ostatnimi czasy sporo godzin spędziły na tarasie w temperaturze ok. 10*C i nie wykazywały jakiegokolwiek niezadowolenia.

Niestety od dwóch dni siedzą w domu. +3* to zdecydowanie za mało na spacerki.

Jeśli mogę jeszcze coś zasugerować, to ja na Twoim miejscu przesadziłabym je do głębszych doniczek. Najlepiej takich wysokich 2 litrowych. Obniżysz przez to trochę nadziemną część sadzonki, a dodatkowo przestanie na jakiś czas rosnąć, bo zajmie się rozbudową korzeni na zagłębionej łodydze.
-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieszkam na kujawach mogę sadzić pomidory w gruncie czy raczej to nie ma sensu.
Kasiu!
Doniczka, którą widzisz na załączonej fotce ma pewnie ze 2 litry. Niczego już nie poprzesadzam. Ni mam gdzie tego trzymać. Zobaczę co będzie ok. 13-tej. Oczywiście poniżej +10 st. niczego nie wystawię.
Ja już przesadzałem. Sęk w tym, że przy przesadzaniu użyłem podłoża torfowego. Rośliny dostały strasznego kopa. Kiedy indziej bym się cieszył, ale nie przy tej zwariowanej pogodzie.
Doniczka, którą widzisz na załączonej fotce ma pewnie ze 2 litry. Niczego już nie poprzesadzam. Ni mam gdzie tego trzymać. Zobaczę co będzie ok. 13-tej. Oczywiście poniżej +10 st. niczego nie wystawię.
Ja już przesadzałem. Sęk w tym, że przy przesadzaniu użyłem podłoża torfowego. Rośliny dostały strasznego kopa. Kiedy indziej bym się cieszył, ale nie przy tej zwariowanej pogodzie.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz posadzić, nie jesteś dla mnie konkurencją, tyle że nie wcześniej jak w maju i to jeszcze jest ryzyko, że mogą Ci zmarznąć.ogrodnikKP pisze:Mieszkam na kujawach mogę sadzić pomidory w gruncie czy raczej to nie ma sensu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem ale kilka lat temu sadziłem przyszła zaraza i tak się zastanawiam .
To teraz trzeba wybrać, co gorsze: zaraza czy śnieg ? 

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Jak na moje ok Twoja ma litr, ale może zdjęcie tak przekłamuje. Dwulitrowe są wyższe:wodny111 pisze:Kasiu!
Doniczka, którą widzisz na załączonej fotce ma pewnie ze 2 litry. Niczego już nie poprzesadzam.

Zrobisz jak uważasz, ale przesadzenie na jakiś czas by zajęło roślinkę i nie bujała by tak do góry.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
wodny111,powyżej słowa Marolex wpisz swoją miejscowość.
Co do ucinania czubka to mam inne zdanie. Amana Orange obcięłam gdy miał 3 pary liści właściwych. Jedna para została, dwie odcięłam. Z pnia wyrosły dwa dorodne pędy. Odcięta sadzonka poszła od razu do ziemi i nawet nie zwiędła. Fakt, było wtedy dużo słońca i ciepło, rośliny miały krzepę. Owocowały równolegle. A że nie miały opóżnienia to wiem, bo szły razem z Amana Pink. Po posadzeniu do gruntu one szybko nadrabiają, nie zostają w tyle. Ale musi być ciepło, niestety.
Co do ucinania czubka to mam inne zdanie. Amana Orange obcięłam gdy miał 3 pary liści właściwych. Jedna para została, dwie odcięłam. Z pnia wyrosły dwa dorodne pędy. Odcięta sadzonka poszła od razu do ziemi i nawet nie zwiędła. Fakt, było wtedy dużo słońca i ciepło, rośliny miały krzepę. Owocowały równolegle. A że nie miały opóżnienia to wiem, bo szły razem z Amana Pink. Po posadzeniu do gruntu one szybko nadrabiają, nie zostają w tyle. Ale musi być ciepło, niestety.
Moje na balkonie od konca lutego , nic im nie jest , nawet papryka ostra wydala malenki owoc . U nas -8 stopni w nocy (((.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
galka, no co Ty, -8*C i na balkonie nic nie marznie? To jest pewnie balkon-oranżeria.