Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Guciu dzięki za pocieszenie :wink:
Bardzo bym chciała żeby ta cambria zakwitła...to był imieninowy prezent dla mojej mamy i mam wrażenie że przez to że nic się z nią tyle czasu nie dzieje (tzn dzieje się ale nie kwitnie :oops: :lol: ), mama jest sceptycznie nastawiona do wszystkich storczyków (choć podziwia pączki na falenopsisach, ale pewien niedosyt na pewno jest :roll: )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj to się będzie działo - ile pączków i pędów. Będzie co oglądać i czym oczy cieszyć. :lol:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu ,ale u Ciebie pączusiowo, jak sie to wszystko porozwija to będziesz miała jak w raju ;:2

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dorotko, Renatko wielkie dzięki :wink:
Widzę że dwa pączki na "pierworodnym" są już baaaaardzo nabrzmiałe, więc może jutro lub pojutrze.... :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze:Basiu, wielkie dzięki :oops: to będzie drzewo w miniaturze :wink: tzn nie jest to typowa miniaturka bo ma dość spore kwiaty, ale jest niziutki, ten pęd ma max 30 cm, musze zmierzyć :lol:
Jeanne, jak dla mnie - mówiąc nieskromnie :oops: - to wcale nie niziutki pęd :)
30 cm, to początek optymalnego przedziału, sięgającego 50 cm. Wyższych nie lubię :roll:
Takie w okolicach trzydziestki, właściwie mogą być bez podparcia i dzięki temu wyglądają naturalnie ...

Obrazek

... choćby w kuchni ... :lol: ... pierworodny ... 36cm 8)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze:Widzę że dwa pączki na "pierworodnym" są już baaaaardzo nabrzmiałe, więc może jutro lub pojutrze.... :lol:
;:65 ... te emocje :D ... czekamy na wieści :mailbox ... :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Właśnie cyknęłam pierwszą fotkę do fotoreportażu :lol:
Emocje jakby się prawdziwy pierworodny rodził :oops: :lol:

Przed chwilą zmierzyłam pęd kremowego "drzewka"...20 cm wysokości a całość 26 cm, więc maleństwo :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Asiu, czekam niecierpliwie na fotorelację :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

też jestem ciekawa :)

piękne zdrowe pąki zapowiadają wspaniałe kwiaty :) mam nadzieję, że i ja się kiedyś doczekam
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Pączek już pokazał gardziołko :wink:
Pewnie jutro będzie całkiem rozwinięty, postaram sie wstawić fotki :lol:
Fotorelacja zbyt długa niestety nie będzie, bo dziś jak wróciłam do domu to właśnie w połowie pączuś się rozwinął, a jeszcze rano był praktycznie zamknięty :twisted:
Może przy innym kwiatuszku uda się uchwycić więcej momentów :roll: [/b]
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Jeanne, ale się darzy u Ciebie! :D W dobrym momencie zajrzałam- tuż przed kulminacją! ;)

Pięknie się ułożyły te pąki fioletowego- takie przewieszone pędy z kwiatami po obu stronach lubię najbardziej. I aż 10 pąków (tyle naliczyłam, kto wie ile jeszcze się pokaże)! Cudo! Kremowy też gorszy nie będzie, każdy ma swój urok. CZekam na fotki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, to jest chyba jedyny storczyk u mnie z takim ułożeniem kwiatów :roll: w sumie szkoda bo też takie uwielbiam :wink: podobnie wygląda biały (też wkrótce pokażę fotki) ale on ma tylko 4 pączki i trudno powiedzieć czy jakby miał więcej to też by się tak ułożyły :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, cofnęłam się i przeczytałam Twój wątek od początku- phalaenopsis(ów) masz nawet mniej niż ja ale za to jakie piękne! Ten pink panther miałam długo długo w moim zestawie wymarzonych, ale myślałam że on jest nie do zdobycia w marketach, a jednak! A mućka to już zupełnie powala i wszystkie tak po prostu kupiłaś w obi (czy Auchan)..! I ten Mikołajek, cuda!!

Ale najbardziej zdziwiłam się, że tyle czasu trwa to rośnięcie pędów, jak czytałam że pojawiły się we wrześniu, myślałam że dawno już sobie kwitną, a tu wciąż cisza! O, kurcze, chyba jednak zostawię sobie zawsze miejsce na choć jednego nowego, nie do wytrzymania, tyle miesięcy bez kwiatka!
Nie doczekałam się jeszcze żadnego własnego pędu, zupełnie jak Ty niedawno, więc nie wiem jak to jest i się tak naiwnie dziwię, ale co tu się dziwić że tyle trzeba czekać, skoro nawet moje odbicie z pędu rosło całe 2 miesiące na swoje 9cm! Teraz zawiązuje już pączki, na razie ma tylko 3, dobre i to, ale ile jeszcze się naczekam, zanim zobaczę kwiatki...

Będę do Ciebie zaglądać, jak Ci rosną Twoje "dzieci" :), nie zapomnij o fotkach na bieżąco! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Agita, wydaje mi się że ten pęd rośnie tak długo bo pora mało sprzyjająca :? choć 3 miesiące to norma podobno...i jeszcze to że ten pęd jest taki dłuuuugi też ma na pewno wpływ, bo na innych, krótszych, pączki się uformowały wcześniej, choć też powolutku rosną...

I dziękuję za komplementy dotyczące reszty moich zielonych :wink: fakt, wszystkie pochodzą z marketów (większość z OBI) prócz tego paphiopedilum brązowego :wink:

Jednak dziś pokażę jak się otwierał pierwszy pączek "pierworodnego" :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

gardziołko Obrazek
oraz pączki na białym reanimowanym Obrazek

Oczywiście kolor nieco przekłamany, ale środeczek jest taki białawy, a na płatkach widać jakby leciutkie mazy, z tego co pamiętam zawsze tak było :lol:
jutro mam nadzieję że będzie słoneczko to porobię fotki w świetle dziennym. Obecnie ten co się otwierał jako pierwszy jest już prawie w pełni rozwinięty jak widać na fotce, prócz niego rozwijają się jeszcze 3 a reszta rośnie w siłę :lol:
I na koniec mały smuteczek dendrobium chyba straci jeden z paczków (oby tylko jeden), to przez to zimno a ja zapomniałam przestawić go na noc w głąb pokoju :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepięknie złapałaś pączka na drugim zdjęciu :)

Wiesz co, miałam jeszcze zapytać i dopiero mi się przypomniało- jak się skończyła historia z oklapniętymi liśćmi "mućki" przy poprzednim kwitnieniu? Czy po zakończeniu kwitnienia same wróciły do formy, czy coś z nimi robiłaś, i czy w ogóle wróciły do formy?! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”