Zielona ferajna cz.2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielona ferajna cz.2
To one ciurkiem na haju!
Może i na haju- ale jak im służy, to co poradzisz? Zwartnica Ci już kwitnie? Moje dopiero na zimowanie poszły
Wiem, że na pewno się powtarzam- ale cudowne zdjęcia robisz
Nie daj się zarazkom- jak tam zdrowie?

Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Lucy a owszem
kwitną, kwitną, kwitną, 2-3 tygodnie przerwy i od nowa
Karolino kwitnie jedna, nie wiem kiedy kwitła poprzednio, dostałam ją na wiosnę. Reszta zielona, ani kwiatów, ani chęci do snu, tak sobie trwają
A zdrowie trochę lepiej, dziękuję, mam nadzieję że limit złapanych zarazków na ten sezon wyrobiłam 

Karolino kwitnie jedna, nie wiem kiedy kwitła poprzednio, dostałam ją na wiosnę. Reszta zielona, ani kwiatów, ani chęci do snu, tak sobie trwają

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Natalko za chęć podzielenia się grudnikiem bardzo dziękuję, ale moje parapety zawalone już po brzegi (już moja siostra się o to postarała
). Tak też czytałam o tym hiperastrum, ale mój za każdym razem, gdy mam go wynosić wypuszcza listki z młodych cebul i nie mogę znaleźć odpowiedniej chwili na zaciemnienie
Postawiłam więc tylko w oknie od północy i przestałam się nim przejmować. Jakie było moje zdziwienie, gdy w tamtym roku ujrzałam kwiat mimo wszystko
Twój nie ma młodych cebul?

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Wspaniałe masz te parapetowce
. Oj żebym tak ja potrafiła o nie dbać
. Ja niestety nie mam w domu zbyt wielu kwitnących ,tylko fiołki i jeden storczyk a i tak coś biednie wyglądają
. Dobrze, że są osoby, które mogą cieszyć oczy kwiatami także w domu
. Pozdrawiam
.

- Blueberry
- Kontakt:
Małgosiu znam ten ból - od dawna marzy mi się ogród ziomowy
Hippeastra nie wszystkie produkują małe cebulki: to kupione w sklepie 2 lata temu nie chce się rozmnożyć, natomiast te które dostałam od kogoś owszem
Jedna z cebul jest bardzo mała, a mimo to grzecznie idzie spać razem z resztą. Ta która teraz kwitnie ma juniora, ale dzieciak spory jest, więc też pójdzie spać. Taką rodzinkę z powodzeniem można uśpić w całości, bo małe albo karmi mama, albo są na tyle duże, że mają własne korzenie. Jedynie hippeastra z nasion przez kilka lat rosną bez przerwy, ale one muszą dopiero wytworzyć cebulkę. A jako ciekawostka: w doniczce tego kwitnącego znalazłam trzecią cebulkę, wielkości paznokcia
Ktoś to maleństwo położył z boku i dopiero teraz miało na tyle siły by wypuścić maciupeńki listek... Będę musiała je wyjąć razem z ziemią i chyba hodować w kieliszku po lekach
Ewelinko dziękuję
gdybym mogła, to bym miała dwa, albo trzy razy tyle parapetowców
niestety, parapety nie chcą się rozciągnąć 

Ewelinko dziękuję

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
Natalko czyli zanosisz do "ciemnicy" jeszcze z zielonymi listkami?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Zima się zbliża, a u Ciebie roślinki szykują się do kwitnienia
Będzie kolorowo.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Blueberry
- Kontakt:
Małgosiu nie - albo czekam aż liście same zaschną, albo obcinam - w tym drugim przypadku przenoszę je po obcięciu liści w ciemniejsze miejsce w mieszkaniu (np. za szafkę, można też je nakryć papierową torbą) i tam trzymam jakiś czas by się przekonać, czy nie puszczają liści. Oczywiście wtedy już nie podlewam. Później idą do piwnicy.
Aniu dziękuję
to prawda, jakoś tak zawsze latem jest coraz mniej kwitnień, a jesienią robi się ruch - w tym roku nawet hibiskusy się dopasowały
Już pisałam o zapowiadanych kwitnieniach, ale co tam, zdjęcia też pokażę
Grudniki się szykują, na zdjęciach czerwony i różowo-biały:

Większość storczyków wypuściła pędy, chociaż później niż rok temu, pierwszych kwitnień spodziewam się najwcześniej za miesiąc:

Natomiast ten nie dość, że wypuszcza pęd, pokazał pączki również na starym, który stracił kwiaty jakieś 2 miesiące temu. Zakwitnie jako pierwszy, bo żaden z pozostałych nie wykształcił jeszcze pączków:

Aniu dziękuję

Już pisałam o zapowiadanych kwitnieniach, ale co tam, zdjęcia też pokażę

Większość storczyków wypuściła pędy, chociaż później niż rok temu, pierwszych kwitnień spodziewam się najwcześniej za miesiąc:
Natomiast ten nie dość, że wypuszcza pęd, pokazał pączki również na starym, który stracił kwiaty jakieś 2 miesiące temu. Zakwitnie jako pierwszy, bo żaden z pozostałych nie wykształcił jeszcze pączków:
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
No i super, pod koniec roku będziesz miała w domu piękne widoki 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
Natalko u mnie często storczyki wypuszczają nowe pąki na przekwitłych pędach, dlatego teraz obcinam dopiero wtedy, gdy już całkowicie uschnie. Oczywiście obcinam w miejscu, w którym konczy się uschnięcie, bo nieraz pod uschniętym wypuszcza młodziutką odnogę 

Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Natalio grudniaki szaleją mimo ze listopad, ważne że chcą pokazać piękno.
Storczyki są wdzięczne i widać jak je kochasz

Storczyki są wdzięczne i widać jak je kochasz

- Blueberry
- Kontakt:
Moniko na to mam nadzieję
Małgosiu u mnie zdarzyło się to pierwszy raz - wcześniej takie łodygi stały po kilka miesięcy i nic
Kasiu grudniki zwykle u mnie zaczynają o tej porze, za to storczyki trochę są spóźnione
A teraz czas na premierę - hippeastrum pokazało jakie jest ładne
Zdjęcia robione z lampą błyskową, ale dość dobrze oddają kolor kwiatu zaraz po rozwinięciu się, później zrobiły się trochę ciemniejsze.

Małgosiu u mnie zdarzyło się to pierwszy raz - wcześniej takie łodygi stały po kilka miesięcy i nic

Kasiu grudniki zwykle u mnie zaczynają o tej porze, za to storczyki trochę są spóźnione

A teraz czas na premierę - hippeastrum pokazało jakie jest ładne

Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładny kwiat - kolor bardzo spokojny i przez to jeszcze ładniejszy. 

-
U mnie niemal za każdym razem tak się dzieje ze storczykami. Hiperastrum przepiękne, a ty dodatkowo pięknie potrafisz wyeksponować piękno każdego kwiatu
Ja ostatnio dostałam ogromną cebulę tego kwiatu od teściowej, ona chciała się go pozbyć, więc dała nam kwitnącego w doniczce. Niestety wtedy, gdy em wyciągał z samochodu skoczył na niego pies, doniczka upadła na ziemię, potłukła się a kwiat złamał
Przesadziłam do innej doniczki, obcięłam i tak ułamane liście i postawiłam na parapecie z nikłą nadzieją, że coś z niego będzie... Jakież było moje zdziwienie, gdy wczoraj podczas podlewania moim oczom ukazały się aż dwa pąki kwiatowe 

Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe