Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Otóż ... dzisiaj kolejny dzień spędzony w ogrodzie, prawie cały dzień, bo skoki były i musiałam obejrzeć :wink:
W przerwie skoków zaczęłam pikować wysiewy. Przepikowałam Kobee i wilce, reszta jutro,bo ma cały dzień padać deszcz.

Ewuniu no kurka,żebyś się słowem choć jednym zdradziła,że chcesz zamawiać powojniki .... No,ale jeden powojnik przyjedzie do Ciebie już w następny piątek! :lol:
Z tym wykopywaniem dołków ... to wiesz, na pewno mam lepiej niż u Ciebie. Nie ulega to wątpliwości. Jednak to nie tak,że wykopuję,wsadzam,podlewam i patrzę jak rośnie. Otóż,wykopuję,rozgniatam w rękach tę maź i mieszam ze żwirem,ziemią z worka ( od tego roku też z kompostem), wsadzam,podlewam i patrzę na odciski na dłoniach :wink:

Beatko zamówiłam:
Maria Skłodowska-Curie
Kaiser
Pamela Jackman
Arabella
Lemon Dream
ale w tej paczuszce były jeszcze budleje: Black Knight i Royal Red
:)

Pozazdrościłam wiosny i postanowiłam zaprosić jej więcej.
Na zamiecionej kolejnej rabatce-różance zagościły stokrotki pomponowe- śliczności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolejne krokusy i inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niniejszym oznajmiam,że zamiotłam cały ogródek! ;:138 Dzisiaj w ostatnich porządkach pomagała mi mamcia,którą już też paluszki swędziały.
Uwielbiam te chwile,kiedy się obie napracujemy,cały dzień,a potem umęczone i szczęśliwe zasiadamy na samorobnej ławeczce i ;:304

Teraz tylko będę sadzić byliny,na które jeszcze czekam i obserwować :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo coraz to piękniej u Ciebie, tyle nowych zakupów,poszalałaś ;:oj ,oj będziemy zachwycać się powojnikami ,bo piękne zamówiłaś ,moje zeszłoroczne trzy nabytki przezimowały bardzo dobrze ,już wystartowały,budleję chociaż jedną tez muszę nabyć ,moja sąsiadka ma,motyle ją oblegają cudowny widok :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewcia, bo ja na dzień dzisiejszy jestem zdecydowana tylko na dwa, a przy takiej małej ilości żal wywalić drugie tyle na przesyłkę. Podoba mi się o wiele więcej ale nie mam pomysłu gdzie a jak mam pomysł gdzie to nie wiem którego wybrać..... np. do takiej New Dawn. ;:218
Wybrałam te:
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-x-t ... trojny/250

http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Pau ... r-Snow/292

NaTwojego powojniczka mam miejsce. :D

Ja w ten weekend nie wyżyję się ogrodowo niestety. Jutro od świtu do nocy jestem w pracy. Kurcze..... a od poniedziałku zapowiadają ochłodzenie i deszcz. ;:223 W okolicach środy spodziewam się róż Fairy i brakujących hortensji. Boję się, że urlop mi minie, a ja tego nie zamelduję na miejscówkach. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Śliczne te stokrotkowe pomponiki, zwłaszcza te ciemne! ;:167
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Grażynko ja mam dwie straty w powojnikach,znaczy jedną na 100 % i trochę na własne życzenie.Przy wykopywaniu pnia brzozy uszkodziłam powojnika-nieodwracalnie. Został mi jeszcze jeden pień do wykopania,przy którym też posadzony był powojnik,nie widzę oznak życia,ale zabiorę się za niego wyjątkowo delikatnie.
Co do budlei,zawsze mi się podobały.Posadziłam przy tarasie,więc z tego co piszesz powinnam mieć wesoło i będę się mogła napatrzeć do woli :)

Ewcia na tego pierwszego powojnika nawet się czaiłam,ale sama nie wiem dlaczego w końcu zrezygnowałam ...
Jak będę zamawiała jeszcze jakieś zapytam Cię dużymi literami :)
U mnie New Dawn będzie rosła z Warszawską Nike :D
Warszawską Nike już mam, New Dawn mam zamiar mieć,niedługo :wink:
Nie martw się pogodą ,od środy ma już być ładnie,a od piątku ślicznie! :) (jak na nasze warunki oczywiście)

Małgosiu mam też nasionka, jak mi powschodzą,to mogę się z Tobą podzielić :) Gotowe sadzonki kupiłam,bo nie wytrzymałam ;:131

Dziewczyny mam do Was pytanie.
Mam taki zimny inspekt. Wczoraj został wypielony i przekopany.
I mam nasiona,które chciałabym tam posiać, na rozsady.
Np. dzwonki karpackie,rudbekie,naparstnice itp.
Mogę już siać czy mam ochłonąć?
Cały ten pomysł bierze się z tego,że na parapecie zaczęłam układać piętrowo. :(

Zamówiłam kolejne róże ;:171
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ewuś piękne zamówiłaś na Marię sama mam ochotę coraz większą tylko pomysłu gdzie konkretnie jeszcze brak :D Stokrotki cudne,ale powiedz co to za woda w tle za nimi? :shock:
MaGorzatka

Post »

No i tu znajduje zastosowanie namiot foliowy - ja wszystko powynosiłam pod folię, a w wylęgarni teraz urzęduj pomidory, z tym że chyba i tak je muszę wynieść do sypialni, bo tu cieplej i szybciej mi wzejdą. Jak wzejdą - też do foliaka!
Ja myślę, że do inspektu możesz powynosić, przecież mój namiot foliowy też nie jest ogrzewany. No ale wiesz, jakby przyszedł przymrozek, to z pomidorami ganiam na noc do domu a rano znów wynoszę.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Beatko woda w tle za stokrotkami? Nie ma żadnej wody. Obejrzałam to zdjęcie i chyba chodzi Ci o podmurówkę mojego ogrodzenia. Wody nie mam żadnej. :)
A Marię kupuj,najwyżej za sezon ,dwa przesadzisz i podzielisz przy okazji :wink:

MałGosiu ale mi chodziło o to, czy mogę do inspektu posiać, nie wynieść już wykiełkowane,a posiać do gruntu w inspekcie?
Kurcze,nie mam już parapetu wolnego,a trochę jeszcze nasion do wysiania. I nie będę wysiewała takich delikatności jak pomidory,a kwiatki w stulu :rudbekie,naparstnice,dzwonki?
Czy nie będzie im za zimno jeszcze?
Twój foliak jest na pewno cieplejszy niż mój,bo masz kurzeniec zakopany,a ja mam gołą ziemię.

Jeszcze przed skokami wydziabałam ostatni pień brzozy,chyba najgorszy był. Tym samym zrobiłam miejsce Jasminie :)
Constancja mnie zmotywowała :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Ewuniu, myślę, że możesz posiać w foliaku te nasionka, ponieważ te rośliny same się doskonale wysiewają - wszystkie te, które wymieniłaś, więc przechłodzenie nasion może jest nawet wskazane, a gdyby miał przyjść większy przymrozek, to możesz nakryć kilkoma warstwami papieru.
Podglądam Twój wątek często, ależ się ostatnio napracowałaś, super, masz już dużo w ogrodzie porobione, a ja niewiele ;:185
Pozdrawiam
MaGorzatka

Post »

No widzisz, pracowita pszczółko, nie doczekałaś się mojej odpowiedzi, bo zniknęłam w krzakach na cały dzień! A pokażesz nam ten inspekt?
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ewuś...no stare to i ślepe ;:306 rzeczywiście myślałam ,że podmurówka na pierwszym zdjęciu to jakiś staw w tle ;:306
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Piękne te stokrotki. One wieloletnie?
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ulka posiałam czarnuszkę bezpośrednio na rabatki. MaGorzatka pisała u siebie,że idzie siać,to i ja pobiegłam- psychologia tłumu :wink:
Do inspektu posiałam : dzwonki karpackie:niebieski i biały oraz szałwię i pierwiosnek wyniosły. Z resztą się wstrzymałam jeszcze chwilkę,zobaczymy.

MaGorzatko no skoro Ty to i ja.Posiałam. A inspekt wygląda tak:

Obrazek

Beatko takie złudzenie :)

Ewo-miento wieloletnie,ale podobno po kilku sezonach wyradza im się bycie pomponami i stają się zwykłe :) Sprawdzimy.

Zamówiłam kolejne róże,będę je miała w piątek.

Wiąz karłowy dostanie do towarzystwa White Cover

Obrazek

Rosną tam juki i lawenda,więc będzie biało-niebiesko.

Warszawska Nike na pergoli przy wejściu do domu dostanie do towarzystwa New Dawn.

Obrazek

Rosną tam też dwie hortensje ogrodowe i reszta bukietowych oraz róża Aleksander McKenzie. Kogel-mogel :)

Rabata z klonem i stokrotkami wzbogaci się o Jasminę.
Zamówiłam też dwie sztuki Olympic Palace do donic. Wiem,że są różne opinie na jej temat,ale co zrobić jak jej pożądam?
A z pożądaniem jest tak,że jak się nie przewrócisz,to się nie nauczysz :wink:

Wiśnia piłkowana

Obrazek

Magnolia Susan

Obrazek

Szafirki- cudne maleństwa

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

O! ;:oj Zamówiłaś kolejne róże. No coś takiego. A masz jeszcze gdzie sadzić???
Ja kilka dni temu metodą na siałababamak wysiałam tytoń limonkowy i różową ślazówkę na rabaty z różami.
A po moich różnych poczynaniach na rabatach zgubiły mi się wszystkie jeżówki. ;:145 Nie widzę ani jednej. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ewo no już teraz nie mam gdzie sadzić! ;:216

Jeżówkami jeszcze się nie martw, u mnie też jeszcze nie wszystkie się pokazują. No chyba,że mi też wyginęły,ale ja ich nie przesadzałam,więc jest nadzieja.
U mnie niektóre mają już 4-5 cm a inne dopiero się gramolą z ziemi.
Pozdrawiam-Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”