Taki - sobie ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Taki - sobie ogród cz.2

Post »

Miłka, czy sikorki mogą przegonić z ogrodu inne ptaki? Sprawiłam im karmnik ze słonecznikiem i słoninki na drzewach. Pojawiły się ich ogromne stadka, ale zniknęły gdzieś inne ptaki... Wróble siedzą na ugorze za płotem, inne niezidetyfikowane wyprowadziły się całkiem :cry:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dagmara! Dałaś jedzenie dla sikorek, więc masz sikorki :;230
Sądzę, że to raczej zbieg okoliczności. Ja obserwuję mieszane stadka przemierzające w poszukiwaniu pokarmu przez ogrody. Są w nim mazurki, sikory bogatki, sikorki modre, dzwońce. Za nimi przylatują kosy, synogarlice, grubodzioby i inne, które zauważą, że inne ptaki coś znalazły do jedzenia.
Kiedyś miałam taką sytuację, że wokół karmnika siedziało stado zięb. Z 30 sztuk ;:202 I one wszystko wyżerały :evil: Następnego roku przyleciała... jedna ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Miłko! Ale na czytałam się i na oglądałam pięknie wykonanych zdjęć. Podszoliłam się w nazewnictwie ptaków i ich rozpoznawaniu. Dalie, moje ulubione, imponujaca kolekcja. Nie mogę ich mieć aż tak dużo, bo nie mam gdzie je przechowywać. Kilka krzeczków mam i to musi mi wystarczyć. Ale jak zobaczyłam szklarnię ( spory wydatek, szczęściara), to już było po mnie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko! Dziękuję ;:196 A o szkalrence już pisałam, że jest zrobiona przez M ze zdobytych detali, pospawana, poskręcana, postawiona. Ale gotowe faktycznie potrafią kosztować ;:224

Takie sobie fotki na dziś...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Muszę wpaść kiedyś do Ciebie obejrzeć tą szklarenke.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dereń nadal mnie kusi...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Miłeczko - czy te ostatnie, to liście gorczycy? Skubałam je rok temu i wydaje mi się, że byłaby z nich sałatka, albo chociaż dodatek, bo mają smak podobny do rukoli.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! To rukola! Co roku sieję, rośnie jak chwast. Wiosną sieję, zjadam, potem to czego nie zjadłam zakwita i się rozsiewa. I kiełkuje, i rośnie! Ta jesienna jest fajna, bo wolno rośnie i nie jest tak wymęczona przez słońce.

Ania! Polecam gorąco! Ozdoba przez cały rok! Ja mam 6 odmian, o róznych kolorach liści i gałęzi :-)

Małgosia! Zapraszam serdecznie! :wit

I jeszcze mój wczorajszy gość w ogrodzie. Najpierw hałasował stasznie, maltretował moją renklodę, najadł się i poszedł pić :-) Potem znalazł u sąsiada szyszkę, zaklinował ją na bzie i wydłubywał nasionka (taki deser po robalach)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Miłko, cudny gość i świetne zdjęcia :D U mnie bywają rzadko, są niezwykle czujne, a ostatnio jak chciałam jednemu zrobić zdjęcie - niemal wpadłam do kompotownika :;230
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale cudne zdjęcie tego dzięciola. Do nas też jeden przylatuje, ale mnie nie udalo się jeszcze zdjęcia mu zrobić. ;:223
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Miłeczko, ładna para z sikorki i dzięcioła. Mnie się tylko udaje obserwować dzięcioły przez lornetkę.
Piękne ptaki, nie wiedziałam, że one mają biały puszek na skrzydełkach. :D
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Miłko, ta szara roślinka z kuleczkami na końcach- drugie zdjęcie- to są nasionka, jeśli nie sprawiło by tobie problemu to poproszę o te siewki.
No nie! Czy te ptaki są tresowane, oswojone ;:oj . Mój dzięcioł to tylko na śliwie urzęduje. I tam obrabia szyszki. Na wiosnę pod śliwą zbieram szyszki :D
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

takasobie pisze:Małgosiu! To rukola! Co roku sieję, rośnie jak chwast. Wiosną sieję, zjadam, potem to czego nie zjadłam zakwita i się rozsiewa. I kiełkuje, i rośnie! Ta jesienna jest fajna, bo wolno rośnie i nie jest tak wymęczona przez słońce.
Ja też sieję, ale pod folią, dlatego jej nie rozpoznałam, bo tak KRZEPKO wygląda. Ta spod folii to jednak bardziej wydelikacona.
Ale też mam jeszcze ostatnią roślinę z zielonymi liśćmi i wygląda, jakby nic nie wiedziała o zimie. Super roślinka, w przyszłym roku też ją posieję.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Twój ogród nie tylko my lubimy odwiedzać ale i ptaki też.
Patrząc na Twoje fotki z ptakami w roli głównej czuję tęsknotę za pobytem w plenerze i zaraz bym pędziła na działkę oczywiście z pełną torbą smakołyków.
Co do budek lęgowych to faktycznie jedna była stara ale druga z ub roku... ;:131
Mąż już zorganizował odpady z drewna tekowego , tej chyba nie ruszy bo mamy już taką.
Rudziki ją polubiły i cały sezon przez nich była zajęta - dwa wylęgi .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Strasznie zazdraszczam rudzików. I u mnie w ogrodzie bywają, ale z reguły je tylko słyszę :;230

Mirka! O ile się nie mylę, to zwyczajma języczka!!! Łatwiej ją rozmnożyć z odrostów!

Majka! Wielu rzeczy możemy się dowiedzieć o ptakach i ich zwyczajach, jeśli tylko poświęcimy troszkę czasu na ich obserwację.

Dorotko! Niełatwo tak naprawdę zrobić zdjęcie ptakom. Ja cały czas się uczę, a i tak mam problemy. Są ruchliwe, odwracają się tyłem i zawsze są po drugiej stronie drzewa :;230 No i sprzęt trzeba mieć. Ale przy dobrym zoomie i odrobinie szczęścia może sie udać bez teleobiektywu.

Ania! Ja czołgałam się kiedyś w lesie podczas deszczu po jagodach :;230 A wróciłam taka szczęśliwa, bo brodźca mi się udało sfoić.

Dziś pierwszy dzień śniegu w Poznaniu. Totalny paraliż. Ptakom wiecej nasypałam. Nie wiem jak posadzę ostatnią róże, bo mają być kilka dni mrozy i ciężko bedzie coś wykopać :evil:

Kolejne plany mam na przedwiośnie, ale pochwalę się, jak zrealizuję.

Gloria Dei sprzed śniegu:

Obrazek

I moja obkopana i obsypana wisienka:

Obrazek
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”