Taki - sobie ogród cz.2
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Miłka, czy sikorki mogą przegonić z ogrodu inne ptaki? Sprawiłam im karmnik ze słonecznikiem i słoninki na drzewach. Pojawiły się ich ogromne stadka, ale zniknęły gdzieś inne ptaki... Wróble siedzą na ugorze za płotem, inne niezidetyfikowane wyprowadziły się całkiem 

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dagmara! Dałaś jedzenie dla sikorek, więc masz sikorki
Sądzę, że to raczej zbieg okoliczności. Ja obserwuję mieszane stadka przemierzające w poszukiwaniu pokarmu przez ogrody. Są w nim mazurki, sikory bogatki, sikorki modre, dzwońce. Za nimi przylatują kosy, synogarlice, grubodzioby i inne, które zauważą, że inne ptaki coś znalazły do jedzenia.
Kiedyś miałam taką sytuację, że wokół karmnika siedziało stado zięb. Z 30 sztuk
I one wszystko wyżerały
Następnego roku przyleciała... jedna 

Sądzę, że to raczej zbieg okoliczności. Ja obserwuję mieszane stadka przemierzające w poszukiwaniu pokarmu przez ogrody. Są w nim mazurki, sikory bogatki, sikorki modre, dzwońce. Za nimi przylatują kosy, synogarlice, grubodzioby i inne, które zauważą, że inne ptaki coś znalazły do jedzenia.
Kiedyś miałam taką sytuację, że wokół karmnika siedziało stado zięb. Z 30 sztuk

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Miłko! Ale na czytałam się i na oglądałam pięknie wykonanych zdjęć. Podszoliłam się w nazewnictwie ptaków i ich rozpoznawaniu. Dalie, moje ulubione, imponujaca kolekcja. Nie mogę ich mieć aż tak dużo, bo nie mam gdzie je przechowywać. Kilka krzeczków mam i to musi mi wystarczyć. Ale jak zobaczyłam szklarnię ( spory wydatek, szczęściara), to już było po mnie. Pozdrawiam
- takasobie
Mirko! Dziękuję
A o szkalrence już pisałam, że jest zrobiona przez M ze zdobytych detali, pospawana, poskręcana, postawiona. Ale gotowe faktycznie potrafią kosztować
Takie sobie fotki na dziś...

Takie sobie fotki na dziś...

Miłka
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Muszę wpaść kiedyś do Ciebie obejrzeć tą szklarenke.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Dereń nadal mnie kusi...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Miłeczko - czy te ostatnie, to liście gorczycy? Skubałam je rok temu i wydaje mi się, że byłaby z nich sałatka, albo chociaż dodatek, bo mają smak podobny do rukoli.
- takasobie
Małgosiu! To rukola! Co roku sieję, rośnie jak chwast. Wiosną sieję, zjadam, potem to czego nie zjadłam zakwita i się rozsiewa. I kiełkuje, i rośnie! Ta jesienna jest fajna, bo wolno rośnie i nie jest tak wymęczona przez słońce.
Ania! Polecam gorąco! Ozdoba przez cały rok! Ja mam 6 odmian, o róznych kolorach liści i gałęzi
Małgosia! Zapraszam serdecznie!
I jeszcze mój wczorajszy gość w ogrodzie. Najpierw hałasował stasznie, maltretował moją renklodę, najadł się i poszedł pić
Potem znalazł u sąsiada szyszkę, zaklinował ją na bzie i wydłubywał nasionka (taki deser po robalach)

Ania! Polecam gorąco! Ozdoba przez cały rok! Ja mam 6 odmian, o róznych kolorach liści i gałęzi

Małgosia! Zapraszam serdecznie!

I jeszcze mój wczorajszy gość w ogrodzie. Najpierw hałasował stasznie, maltretował moją renklodę, najadł się i poszedł pić

Miłka
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Miłko, cudny gość i świetne zdjęcia
U mnie bywają rzadko, są niezwykle czujne, a ostatnio jak chciałam jednemu zrobić zdjęcie - niemal wpadłam do kompotownika 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ale cudne zdjęcie tego dzięciola. Do nas też jeden przylatuje, ale mnie nie udalo się jeszcze zdjęcia mu zrobić. 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Piękne ptaki, nie wiedziałam, że one mają biały puszek na skrzydełkach.

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Miłko, ta szara roślinka z kuleczkami na końcach- drugie zdjęcie- to są nasionka, jeśli nie sprawiło by tobie problemu to poproszę o te siewki.
No nie! Czy te ptaki są tresowane, oswojone
. Mój dzięcioł to tylko na śliwie urzęduje. I tam obrabia szyszki. Na wiosnę pod śliwą zbieram szyszki 
No nie! Czy te ptaki są tresowane, oswojone

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Ja też sieję, ale pod folią, dlatego jej nie rozpoznałam, bo tak KRZEPKO wygląda. Ta spod folii to jednak bardziej wydelikacona.takasobie pisze:Małgosiu! To rukola! Co roku sieję, rośnie jak chwast. Wiosną sieję, zjadam, potem to czego nie zjadłam zakwita i się rozsiewa. I kiełkuje, i rośnie! Ta jesienna jest fajna, bo wolno rośnie i nie jest tak wymęczona przez słońce.
Ale też mam jeszcze ostatnią roślinę z zielonymi liśćmi i wygląda, jakby nic nie wiedziała o zimie. Super roślinka, w przyszłym roku też ją posieję.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Twój ogród nie tylko my lubimy odwiedzać ale i ptaki też.
Patrząc na Twoje fotki z ptakami w roli głównej czuję tęsknotę za pobytem w plenerze i zaraz bym pędziła na działkę oczywiście z pełną torbą smakołyków.
Co do budek lęgowych to faktycznie jedna była stara ale druga z ub roku...
Mąż już zorganizował odpady z drewna tekowego , tej chyba nie ruszy bo mamy już taką.
Rudziki ją polubiły i cały sezon przez nich była zajęta - dwa wylęgi .
Patrząc na Twoje fotki z ptakami w roli głównej czuję tęsknotę za pobytem w plenerze i zaraz bym pędziła na działkę oczywiście z pełną torbą smakołyków.
Co do budek lęgowych to faktycznie jedna była stara ale druga z ub roku...

Mąż już zorganizował odpady z drewna tekowego , tej chyba nie ruszy bo mamy już taką.
Rudziki ją polubiły i cały sezon przez nich była zajęta - dwa wylęgi .
- takasobie
Krysiu! Strasznie zazdraszczam rudzików. I u mnie w ogrodzie bywają, ale z reguły je tylko słyszę
Mirka! O ile się nie mylę, to zwyczajma języczka!!! Łatwiej ją rozmnożyć z odrostów!
Majka! Wielu rzeczy możemy się dowiedzieć o ptakach i ich zwyczajach, jeśli tylko poświęcimy troszkę czasu na ich obserwację.
Dorotko! Niełatwo tak naprawdę zrobić zdjęcie ptakom. Ja cały czas się uczę, a i tak mam problemy. Są ruchliwe, odwracają się tyłem i zawsze są po drugiej stronie drzewa
No i sprzęt trzeba mieć. Ale przy dobrym zoomie i odrobinie szczęścia może sie udać bez teleobiektywu.
Ania! Ja czołgałam się kiedyś w lesie podczas deszczu po jagodach
A wróciłam taka szczęśliwa, bo brodźca mi się udało sfoić.
Dziś pierwszy dzień śniegu w Poznaniu. Totalny paraliż. Ptakom wiecej nasypałam. Nie wiem jak posadzę ostatnią róże, bo mają być kilka dni mrozy i ciężko bedzie coś wykopać
Kolejne plany mam na przedwiośnie, ale pochwalę się, jak zrealizuję.
Gloria Dei sprzed śniegu:

I moja obkopana i obsypana wisienka:

Mirka! O ile się nie mylę, to zwyczajma języczka!!! Łatwiej ją rozmnożyć z odrostów!
Majka! Wielu rzeczy możemy się dowiedzieć o ptakach i ich zwyczajach, jeśli tylko poświęcimy troszkę czasu na ich obserwację.
Dorotko! Niełatwo tak naprawdę zrobić zdjęcie ptakom. Ja cały czas się uczę, a i tak mam problemy. Są ruchliwe, odwracają się tyłem i zawsze są po drugiej stronie drzewa

Ania! Ja czołgałam się kiedyś w lesie podczas deszczu po jagodach

Dziś pierwszy dzień śniegu w Poznaniu. Totalny paraliż. Ptakom wiecej nasypałam. Nie wiem jak posadzę ostatnią róże, bo mają być kilka dni mrozy i ciężko bedzie coś wykopać

Kolejne plany mam na przedwiośnie, ale pochwalę się, jak zrealizuję.
Gloria Dei sprzed śniegu:

I moja obkopana i obsypana wisienka:

Miłka