takasobie Miłko skoro mówisz,ze dobry ze mnie fryzjer to moze dam sie na południe kraju w sezonie strzyżenia owiec - parę groszy zarobię i zaszaleję na jesiennych targach ...
W temacie "kolejna wymiana" popatrzę w notatki i dam znać a Ty dobierz coś jeszcze bo sama Skalnica to cienko.
JAKUCH Jadziu aż niemożliwe,że Skalnica Arendsa nie rozrasta się szybko. To koło, które pokazywałam wcześniej robiłam jesienią ub roku i to dość wąskie aby choć ze 3 lata obyło się bez poprawek ale widzę,że środek trzeba będzie wyjąć bo ona się nie zmieści.
Zdarza się,że mrówki zrobią sobie dom ale wtedy lekko unoszę od spodu i wkładam garść świeżych gałązek majeranku lub leję wywar i .... wynoszą się. Częściej jednak zamieszkuje w takich miejscach rodzina jaszczurek.
megi1402 pisze:Krysiu, obudziłaś moją ciekawość, opowiedz historię o brzozach.
Małgosiu ta historia to nic miłego jeśli chodzi o wspomnienia.
Krótko po tym jak wzięliśmy nasza działkę w niedalekiej odległości było kilka opuszczonych i wybrałam sie tam w poszukiwaniu ciekawych bylin.
Zarośla po pas i wyżej i nie zauważyłam jakiegoś dołu z wodą. Niewiele brakowało a wpadłabym i nie wiem jak dalej potoczyłoby sie wszystko bo tam jest torf i bardzo się grzęźnie. Na brzegu rosły takie 2 małe brzózki i złapałam je w ostatniej chwili - miękki teren ale utrzymały mnie.
Ufff.... było gorąco po tym zdarzeniu a na drugi dzień zaprowadziłam męża ze szpadlem i wróciliśmy z 2 brzozami niewiele wyższymi od nas. Marzyłam o takich i są.
heliofitka Iwonko zgadza się - we wcześniejszym poście
tade k była odpowiedź taka sama.
Moja to Hortensja drzewkowata Grandiflora i one maja takie luźne kuliste kwiatostany.
Hortensja bukietowa Grandiflora faktycznie ma kwiaty zebrane w stożkowate wiechy.
ilona2715 Ilonko miałaś zaczekać na mnie bo ja sekator mam w pogotowiu i ciągle czekam na zaproszenie a tu cisza ...
Skalnicy cienistej z tego koła na razie nie ruszę ale mam nad stawem inna kępę i tam ją zmniejszę dla Ciebie.
Kilka fotek lilii choć te upały, deszcze i wichury nie sprzyjają im.
Lilie LA - LATVIA na tle stawu
Lilie LOLLY POP
Lilie rózowe ( 2 odmiany) przy pergoli