Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu czy nie masz wrażenia, że twój "floks" ma kwiaty podobne do firletki chalcedońskiej ;:24
Trzeba by porównać liście...
Zastanawia mnie również Twoja hortensja. Czy to na pewno jest Grandiflora ? Wydawało mi się, że ona ma bardziej stożkowe kwiaty.
Bynajmniej, tak jest u mojej :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu za Twoim przykładem, sekator poszedł w ruch jak zaczęłam w sobotę rano tak slończyłam wieczorem, ale mam już to z głowy, przynajmniej na razie. Piękinie Ci wszystko kwitnie, super to koło ze skalnicami, na zdjęciu rzeczywiście nie wygląda na tak duże.
Jeśli miałabyś maleńką sadzonkę tej większej skalnicy (tej w środku koła), to będę się ładnie do Ciebie uśmiechać, no i zerknij proszę czy znajdziesz sobie cos u mnie na nastepną wymiankę.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

takasobie Miłko skoro mówisz,ze dobry ze mnie fryzjer to moze dam sie na południe kraju w sezonie strzyżenia owiec - parę groszy zarobię i zaszaleję na jesiennych targach ... :;230
W temacie "kolejna wymiana" popatrzę w notatki i dam znać a Ty dobierz coś jeszcze bo sama Skalnica to cienko.

JAKUCH Jadziu aż niemożliwe,że Skalnica Arendsa nie rozrasta się szybko. To koło, które pokazywałam wcześniej robiłam jesienią ub roku i to dość wąskie aby choć ze 3 lata obyło się bez poprawek ale widzę,że środek trzeba będzie wyjąć bo ona się nie zmieści.
Zdarza się,że mrówki zrobią sobie dom ale wtedy lekko unoszę od spodu i wkładam garść świeżych gałązek majeranku lub leję wywar i .... wynoszą się. Częściej jednak zamieszkuje w takich miejscach rodzina jaszczurek.
megi1402 pisze:Krysiu, obudziłaś moją ciekawość, opowiedz historię o brzozach.
Małgosiu ta historia to nic miłego jeśli chodzi o wspomnienia.
Krótko po tym jak wzięliśmy nasza działkę w niedalekiej odległości było kilka opuszczonych i wybrałam sie tam w poszukiwaniu ciekawych bylin.
Zarośla po pas i wyżej i nie zauważyłam jakiegoś dołu z wodą. Niewiele brakowało a wpadłabym i nie wiem jak dalej potoczyłoby sie wszystko bo tam jest torf i bardzo się grzęźnie. Na brzegu rosły takie 2 małe brzózki i złapałam je w ostatniej chwili - miękki teren ale utrzymały mnie.
Ufff.... było gorąco po tym zdarzeniu a na drugi dzień zaprowadziłam męża ze szpadlem i wróciliśmy z 2 brzozami niewiele wyższymi od nas. Marzyłam o takich i są.

heliofitka Iwonko zgadza się - we wcześniejszym poście tade k była odpowiedź taka sama.
Moja to Hortensja drzewkowata Grandiflora i one maja takie luźne kuliste kwiatostany.
Hortensja bukietowa Grandiflora faktycznie ma kwiaty zebrane w stożkowate wiechy.

ilona2715 Ilonko miałaś zaczekać na mnie bo ja sekator mam w pogotowiu i ciągle czekam na zaproszenie a tu cisza ... :;230
Skalnicy cienistej z tego koła na razie nie ruszę ale mam nad stawem inna kępę i tam ją zmniejszę dla Ciebie.

Kilka fotek lilii choć te upały, deszcze i wichury nie sprzyjają im.

Lilie LA - LATVIA na tle stawu
Obrazek

Obrazek

Lilie LOLLY POP
Obrazek

Lilie rózowe ( 2 odmiany) przy pergoli
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lilie - ciąg dalszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

LILIE ANNEMARIE'S DREAM
Obrazek

I na zakończenie dnia kompozycja z Lilii ANNEMARIE'S DREAM i kwiatów Tawułek Arendsa
Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu jesteś czrodziejką czarujesz swoim ogrodem... ;:138 pięknie rozrasta Ci się pysznogłówka ,jest blisko wody...
to sądzę ze lubi mokro...muszę pomyśleć o przesadzeniu kilku moich...tylko nie wiem czy można i kiedy... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niezła kolekcja lilii ;:oj Ja na swoją Annemarie's Dream jeszcze trochę poczekam. Na razie jest w fazie małych pąków. Nawet nie wiem czy to ona. W zeszłym roku mnie nie było gdy kwitła. Taką żółtą z mocno nakrapianym środkiem mam pod nazwą Cecil. Kilka odmian wypadło mi tej zimy :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Festiwal liliowy! ;:138

Co jedna to piękniejsza!
Wszystkie zdrowe i urocze. Moje podjedzone przez poskrzypka i może... trochę zaniedbane. Bo jak sie chodzi koło wszystkiego oprócz lilii :roll:
Szczególnie piękne są LILIE ANNEMARIE'S DREAM!!! Skąd Ty je wytrzasnęłaś??? ;:oj
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz dopiero zauważyłam, że od miesiąca u Ciebie nie byłam :shock: Niemożliwe ;:202 W tym czasie zakwitło Ci mnóstwo pięknych roślin. Krzaczek nn mnie też się wydaje podobny do ognika. Teraz powinien zawiązać małe owocki.
Róża, o której rozmawiałyśmy, właśnie przekwita, więc mogę po niedzieli przesłać Ci patyczek. Niestety, powojnik Maidwell Hall zachorował, nie wiem na co, ale wygląda jak martwy, więc nie mogę go sadzonkować :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, witam porannie. Lilie obejrzałam, są zjawiskowe.
Mam małe pytanie. Kiedyś przysłałaś mi małą ukorzenioną sadzoneczkę powojnika. Przezimował pięknie, podczas gdy niektóre inne większe zmarzły. Rozwija się zdrowo, zieloniutko. Ale nie pamiętam, co to był za powojnik. Przypominasz sobie? Jeśli będzie trzeba zrobić zdjęcie, to zrobię.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysieńko historia z brzózkami bardzo mnie ujęła. Jak wiesz jestem bardzo przywiązana do tego drzewa i jego właściwości.
Skalnica tworzy piękną, zwartą kępę. Wyobrażam sobie ile pracy musiało to kosztować.
Pokaz lilii przecudny. Uwielbiam je wszystkie, ale największe wrażenie zrobiła na mnie Lilia ANNEMARIE'S DREAM. Jest zjawiskowa.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Masz cudowne lilie ;:167 zwłaszcza LOLLY POP mnie zachwyciła muszę jesienią poszukać jej cebul w moim sklepie ogrodniczym :wink:
Pozdrawiam ;:196
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja Annemaries już przekwitła ,ale to był tegoroczny zakup .Nie wiedziałam ,ze mrówki można potraktować majerankiem .No widzisz u Ciebie można się wszystkiego dowiedzieć ;:180 ;:196 muszę to wypróbować .Piekny liliowy pokaz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,masz duzo lilii,zaopach musi byc nieziemski.Co do floksa drummonda,też je wysiałam,miały byc kepy,a mam wystające pojedyńcze kikuty,więc sugerowanie się tym,co piszą na opakowaniach jest mylne.To samo mam z nagietkami morelowymi,klarkiąk,która miała byc niższa,a wystrzeliła i zasłoniła mi świeżo sadzone liliowce.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Małgosiu Klarkia rośnie tak do 1/2 m. wysokości .Ja też kupiłam nasturcję kanadyjską miała mieć piękne żółte kielichy, a co ,,,,,nic tylko liście się panoszą na siatce .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne lilie i u mnie też ładnie kwitną ,chyba im taka deszczowo -słoneczna pogoda odpowiada bo maja dużo ,dużych kwiatów ,, Róże ,liliowce też ślicznie kwitną , zaczynają kwitnąć pysznogłówki , jeżówki oraz floksy ,
Jak tam moje kwiatuszki o kielisznika i marcinków się nie martwię bo to prawie jak zielsko , aby były podlewane to szybko się rozrastają ale czy andromeda się przyjęła??? To trudny do ukorzenienia kwiat chociaż tak śliczny .. u mnie na razie ukorzeniła się jedna kępka , Następne trzy przysypane i będą rosły tak ze dwa lata aż zrobią się porządne kępki , wtedy dopiero ich przesadzę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”