Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Dawno nie zaglądałam, ale zaczynam wracać :wink: Róże jak zwykle piękne, ale A Shropshire Lad ktoś podmienił-ona raczej nie może być żółta.
Ognik przemarzł mi w zimie i został w postaci jednej gałęzi ścielącej się po ziemi. Owoców też brak. To roślina nie na mój klimat.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Neluś, pokaż się na FO!!! Czemu Cię nie ma? ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Jadziu floks się znalazł,oby się przyjął... :D Już tęsknię za tymi kolorami w ogrodzie...pół roku czekania..
Na szczęście kwitną grudniki,pomyliły sobie miesiące...także troche koloru w domu... :D
Dorotko ,Majka dzięki ;:196 Byliny wśród róż mają i swoje złe strony...róże nie kwitną wielkimi wiechciami i nie rozwijają się tak dobrze ,jak solitery... :roll:
Grażka ,boltonia jest niesamowicie wytrzymała ,rozmnożenie jej to żaden problem ,a warto ją mieć w różnych miejscach...gdy się je ma... :wink: Chyba już nie da rady przyjechać w tym roku...czekamy na wiosnę :D
Krysiu dzięki,u Ciebie też kolorowo o tej porze...taki to kwietny miesiąc... :wink:
Aniu a ja rozpływam się przy Twoich różach... :D
Małgoś to fakt,ognik może być niebezpieczny...tez już nieraz nadziałam się na jego kolce...Na razie zostawiam :wink: Gąszcz jest w moim guście,ale mogłyby być większe odstępy od poszczególnych rabat...u mnie przechodzi się ścieżką raczej wąską...Niektórzy traca równowagę... przechodząc... ;:196
Ewcia ogniki lubią glinę i wilgoć u mnie mają to zapewnione...i jakoś sobie radzą...Kwitną na przemian ,raz czerwony ,w drugim roku pomarańczowy i tak na zmianę .... :wink:
Toska wieczorem jestem padnięta...teraz zmieniam pokój syna...maluję, szyję i tam takie ...Jeszcze w ogrodzie zaległości...a mrozy zapowiadają... ;:oj

koniec sierpnia...thunbergia,passiflora,ipomee,tojad pnący...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ta dalia jest niesamowita mnóstwo kwiatów w kolorze ciemnego burgunda ,dla mnie rewelacja...
Ukorzeniam sadzonki dla dziewczyn,ciekawe ,czy się ukorzenią ,nie jest to raczej pora na ukorzenianie... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit ;:167 Neluś, poproszę o nasionka niebieskiej tunbergii. CUDO~~!!!! Bo niebieskie!!! Dziś stracony dzień. Siedzę w chacie, upiekłam pasztet i będę prasować pościel ;:219 Fajne zajęcia, ale cóż począć. Jutro jadę nazbierać liści z klonu do nakrycia hortensji.Mam drobną siateczkę i między dwa płotki z siatek nawalę liści. Może mi te hortusie wreszcie zakwitną!!!! Jak nie, to AUT!!!! Ta Twoja pod domem stoi na baczność i nic nie odchorowała przeniesienia. Czy ją muszę okrywać?
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka nigdy tej hortensji nie okrywałam ,ale ze względu na jej przymusową przeprowadzkę ,możesz jej nasypać wiadro liści...,albo w inny sposób ,na pewno Ci znany... :D
Thunbergia nasion niestety nie wykształciła,ale mogę obciąć sadzonki ,może Ci się ukorzenią...Trzeba ją chować na zimę do domu,bo to ciepłolubne pnącze...
Zawsze będę Cię podziwiać za ciągły ruch w obejściu... i za niespożyte siły... ;:180

Zdjęcia z połowy października

Fisherman spisuje się wyśmienicie ,kwitnie do teraz ,a kolor o tej porze bardzo ciemny jak widać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulubiona dalia ciemnolistna Fascination

Obrazek

Obrazek

Dinky Lensa

Obrazek

A Shropshire Lad

Obrazek

Stadt Rom, wigoru jej nie brakuje

Obrazek

i na jej tle Lnica ,bylina kwitnąca do przymrozków

Obrazek

Astra Geshwinda piękny duży kwiat

Obrazek

a to jej pąk w koronie przylistków

Obrazek

ta wiecha kwiatów Mozarta kwitnie już 3 tygodnie

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 Neluś i wzajemnie!!! Jak piszesz, robisz remont w pokoju syna. To nie praca? Hortusię okryję, bo jakiż byłby wstyd, jakby nie zakwitła!!! ;:223 Oj, Neluś jak ja się boję tej zimy!!! Co ja będę robić? Kupiłam sobie chrom do żarcia, żebym się nie roztyła :;230
Pasztetu Ci przywiozę jak go nie zjedzą do tej pory ;:131 . Schowam do zamrażarki ;:130
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to moze i dla mnie sadzonka tej Tunbergii by sie znalazła .Na placu boju pozostały tylko te najsilniejsze roślinki czyli Wilce i Passiflora ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Stadt Rom ;:167 No i mam następną do wiosennego zamówienia ;:224
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka jesteś tytanem pracy i nikt Cię nie prześcignie...Nie bój się ,co roku jakoś dajemy radę... ;:215
Musze poczytać o tym chromie,może i ja zacznę pałaszować... :;230 A pasztet ukryj przed żarłokami... ;:196
Jadzia pewnie ,że się znajdzie,thunbergia wypuściła dosyć długie witki ,także będzie co ciąć ,ale jest dosyć trudna do ukorzeniania... Znając Twoje zdolne rączki ,może się uda... ;:333
Passiflorę trzeba będzie schować jutro ...będzie mróz :roll:
Ania Stadt ...bardzo zdrowa róża i długo kwitnąca ,warto ją mieć... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja może bym i ognika zostawiła, bo uwielbima jego kulki, ale u mnie ich nie było. No i cały czas musiałam wycinać zmarxnięte gałęzie. Miałam dosyć. Wiesz, że ja też lubię gąszcz na rabatach, ale ostatnio busz kwiatowy trochę zastępuję buszek zielonym. Kwiaty są wtedy jak dla mnie bardziej podkreslone. No i robię to przede wszystkim dla m., który jak wiesz kwiatów nie cierpi.
Dlatego przerzuciłam się na trawy, bo obydwoje je lubimy
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Nelu jaka sliczna ta róża Fisherman...musze jej poszukać :wink:
ps.czy nie bedziesz miała jeszcze pedziku thunbergii na zbyciu ;:170 :?:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś ..cała atrakcja w tym aby po pierwsze powąchać kwiaty ognika ,a po drugie ,aby mieć ozdobne kolorowe kulki do podziwiania...Tobie nie kwitły ,to nie ma co żałować ...krzaczor bez ozdób nie warto trzymać... :wink:
Trawy są bardzo ozdobne ,pięknie wyglądają na ich tle róże...bardzo bym chciała takie kompozycje stworzyć ,ale nie ma szans... :(
Dorota i dla Ciebie szczepka będzie...ciężko się ukorzenia ,może nad grzejnikiem ,wcześniej zanurzyć końcówkę w ukorzeniaczu...i do torfu z piaskiem...PW :D
Fisherman kwitnie ciągle ,bez przerw,ma piękne ,pachnące ,pełne kwiaty i nie zwiesza łebków w dół ,a kolor ...jak kto lubi,zjawiskowy... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Już przymroziło. Cały październik czekałam, kiedy to nastąpi :;230 Niezwykle długo kwitły nasturcje i dalie, pogoda mnie rozpieszczała. Różom jeszcze niska temperatura nie szkodzi :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tak dzisiaj zdecydowanie najmroźniej, ale każdy termometr wskazuje inną temperaturę. Na powierzchni naczynia z wodą 1,5 cm twardego lodu i też skrzypi pod butami. Cieplutkiego dnia!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry, Nelu! Tu u mnie mroźno -7st., ale na szczęście słonecznie... martwię się, że tylu ogrodowych spraw nie zdążyłam zamknąć przed atakiem zimy, ale chyba nie ja jedna... Ponoć idzie ocieplenie, więc może jeszcze uda się nadgonić z robotą.
Czytam że piszecie o ognikach - ja dawałam szansę przez kilka sezonów i niestety ciągle zawód, przemarzanie, odbijanie od ziemi i zero owoców... na wiosnę się z nimi żegnam, bez żalu...
Dobrego dnia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”