Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

basow@ pisze:Alu , wiesz , wszystko zależy od tego , kto na co ma korbę.... Ty masz 3 odmiany pomidorów , a ja mam 3 dalie :;230 I wcale nie mam kompleksów z tego powodu :;230
Śledzę cały czas pogodę , teraz najzimniejsza noc ma być 18 - tylko 1 stopień , więc myślę ,że nie będzie tragedii.
Mam rozumieć, że jesteśmy kwita? :lol: (aż podliczę zaraz ile mam dalii). U nas chyba dzisiaj będzie mróz, bo niebo coś rozjaśniło się na wieczór, ale nic nie okrywałam, no bo co cała działkę włókniną miałabym osłaniać. Trudno co będzie to będzie, nie uchronimy się. Ale miejmy nadzieję, że tylko na straszeniu tym silnym mrozem się skończy, w naszych prognozach to uwielbiają.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

alana pisze: Mam rozumieć, że jesteśmy kwita? :lol:
Myślę , że tak :;230 Dla mnie jesteś potentatką daliową. :D
U mnie jest ciepło i nic nie wskazuje na przymrozek.Mam nadzieję ,że u Ciebie tylko na straszeniu się skończy. Wystarczy nam już tych strat zimnem spowodowanych :twisted: Jeszcze parę dni i przestaniemy się tym stresować.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obyś Gosia miała rację.
Mam nadzieję, że nie zastąpią ich już ulewy i potopy. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzien dobry Malgosiu,
Dzięki za odpowiedz. Juz tutaj powiadomilam kolezanki o te sklepy, bedziemy zamawiac w grupie!
U nas nocy nie sa cieple ale juz koniec przymrozkow, jestem pod paryzem podobna pogoda Jak i w kraju (to znaczy my tak nazywamy Polske) tylko ze u nas mniej wilgoci. Jest bardzo sucho.
Po trochu czytam, ale bardzo po woli, moze moja kolezanka Beata Jutro przyjdzie mi poczytac szybciej :wink:
Malgosiu, gdzie tutaj wszyscy kupujecie te fantastyczne metki na identyfikowanie Pomidorkow ???? My tutaj sie borykamy ( tak sie mowi? ) ;:138 z tym probemem, każdy zbiera butelki po mleku, potem zaklejamy scotchem, bez na dzienne !
Gdzie kupujesz sloiki, to znaczy pojemniki na drugie przepikowanie? W tym roku moje pomidorki nie lubiale butelki po mleku, ciezko wijmowalam.
Lece biegem wlozycz zdjecie
;:196

Juz znalazlam cekawy sklep, etykiety.pl!
Ty biezrzesz 13 cm dlugosc?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Karolino :wit
Te sklepy są dobre , można spokojnie kupować , nie bojąc się ,że ktoś Was oszuka. Tak ,że spokojnie możecie planować zakupy. :D
Ja nie pamiętam , gdzie kupowałam etykiety , ale to są takie właśnie http://etykietki.pl/category.php?id_category=752 . Ja mam te 16 cm. Myślę ,że 13 cm też są dobre , ale ja wolę dłuższe , bo piszę sobie też na niej , od kogo dostałam nasiona, czy jest wysoki , samo kończący.Jest na nich miejsce na najważniejsze informacje.
Co do pojemników do pikowania pomidorów - sprawa jest banalnie prosta.Całą zimę zbieram pojemniki po śmietanach , jogurtach , kefirach, itp.One mają pojemność od 330 ml do 470 ml , więc są odpowiednie. W tym roku kupowałam też plastikowe kufle do piwa ( wiesz , takie jednorazowe). One mają 0,5 l pojemności.
Sieję do tego , co mam pod ręką ( na ogół są to pojemniki po małych jogurtach ) , pikuję tylko 1 raz od razu do tych dużych pojemników.Koleżanki na forum pikują też na przykład do obciętych kartonów po mleku. Ten sposób też zdaje egzamin. :D
Ty sobie świetnie dajesz radę na naszym forum ;:333 . Piszesz po polsku , czy z tłumacza korzystasz? Myślę ,że piszesz po polsku , bo coraz lepiej Ci to wychodzi. ;:172
Dobrze ,że wstawiłaś zdjęcie , bo z Twojego opisu inaczej sobie te objawy wyobrażałam - mniej "groźnie".

Grażynko - dziś 15 i ja już nie czekam - wysadzam dziś wszystkie pomidory do gruntu , jakie mi zostały. Niech się dzieje , co chce!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Porobiłam fotki, ale aparat się ładuje bo padł :) z wrazenia :;230 Niedługo coś powklejam :)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Małgoś, moje pomidorki wzięły się za siebie :) :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam na relację z ogrodu, jak przetrwałaś noc??
U nas był lekki szronik o 5 rano, ale nic nie zostało uszkodzone. Jak wstałam zdejmować okrycia to już po szronie nie było śladu. Nawet nie wiesz jak mi ulżyło...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda , byłam pewna ,że zaczną rosnąć szybko w gruncie :D Te moje byle jakie też posadziłam , bo żal przecież wyrzucić, i też pięknie dochodzą do siebie, Jeszcze trochę i dogonią te w tunelu...

Agnieszko , już dawno nie miałam tak nerwowej nocy... :roll: Najpierw koło 21 poleciałam pookrywać część pomidorów.Agro zimowa poszła w ruch i wszelkie duże donice i wiadra. Wróciłam do domu i zaczęłam się nakręcać czytając forum.Wytrzymałam do 24 - jak zobaczyłam 2 st na termometrze i rozgwieżdżone niebo - pękłam. Grill pod pachę i do folii. Dzięki temu po 7 rano dzięki niemu i słoneczku miałam 16 st. Nic nie ucierpiało. Bałam się o pomidory, których z braku materiału nie zabezpieczyłam i o truskawki, ale spoko.Jeszcze 2 nocki takie nerwowe czekają , ale skoro grill dał radę dzisiaj , da i później :D
We Wrocławiu i okolicach były jednak przymrozki i kto nie okrył - ma straty. :twisted:

Tak było na początku

Obrazek

A tak jest teraz :D

Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o ja nie mogę... ale masz busz!!! Skoczyły Ci nieziemsko!! U mnie też różnica ogromna miedzy sadzonymi pod koniec kwietnia a tymi teraz. Najtragiczniej wyglądają te co są dalej w pudełkach. Może jutro posadzę wreszcie i koniec.
U Was dalej zapowiadają przymrozki? Tu już ma niby odpuścić, nie strasz nie ;:oj
Miałaś atrakcje tej nocy jak widzę, ja okrywałam cały wieczór, a teraz już zwinęłam majdan, na razie 13, wczoraj o tej porze było 4, więc różnica jest.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też już okropnie wyglądały te w pojemnikach , ale to przecież nic dziwnego. Też byśmy tak wyglądały , gdybyśmy siedziały w takich warunkach :;230 Ja dzisiaj jeszcze parę posadziłam do wielkich donic , bo już miejsca w gruncie na nie nie mam a serce boli , jak się męczą. Posadziłam trochę papryk i niech sobie radzą...
U mnie ma być tak jeszcze 26 i 29 maja. Mam nadzieję ,że to się jeszcze zmieni i już nie będzie przymrozków.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o tak w końcówce maja to też zapowiadają, mam nadzieję, że zmienią!!!!!!! Nawet do głowy nie biorę, że może być inaczej
Będę jutro sadzić i koniec, ogórki też posieję.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to faktycznie miałaś nerwówkę w nocy.
U mnie było równiutkie zero i wszystko jest OK.
Twoje tomaty są niewiarygodnie dorodne i jak ruszyły..... ;:224
Czym je zasilasz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś , ja też wierzę w to ,że to ostatnia taka noc...
Moje ogórki już wzeszły , ale w związku z tym ochłodzeniem - wzeszły i nic więcej. :;230 Wczoraj nakryłam je agro , i dziś nie odkryłam - nich się grzeją , może urosną :D

Grażynko właśnie czytałam Twój wpis u Ma-do i pomyślałam ,żeby polecieć do Ciebie - a Ty już zdążyłaś napisać u mnie... :;230
Pomidory ciepło mają w tunelu , to i rosną. :D Na razie niczym nie zasilane , bo nie widzę potrzeby. Zdrowo wyglądają , a pokrzywówka już się "zrobiła" ,więc przy następnym podlewaniu dostaną papu.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostaw ogórki pod agro jeszcze parę dni, to ładnie podgonią i nie będzie tak obsychać ziemia w te upały.
Ja spróbuję podkiełkować metodą Dominiki. Większe prawdopodobieństwo powodzenia. a nasionka z darów :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”