Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Może jest i na dworzu zima, ale u mnie w domu panuje wiosna, a właściwie przedwiośnie. Wszystko budzi się teraz do życia. Nabrzmiewają pąki, szybciej krażą soki, kwiaty chcą jak najprędzej zakwitnąć. Hurrra... Będzie ciepło i wesoło! ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu czy Twoja niezwykła moc sięga poza Twój dom.
Czy możesz uczynić tak by i u mnie zima zamieniła się w przedwiośnie?
Piękne pączusie.
Pozdrawiam, Elżbieta
x-d-a

Post »

Wandziu, twoje fotki są zawsze bardzo ciekawe i z innej niz zazwyczaj strony pokazujesz roślinno-ogrodową rzeczywistość :D
A do tego trzeba mieć artystyczną duszę i ogromne poczucie piękna :lol:
Pięknie uchwycone i zimowe okienka, i przedwiośnie w Twoim domku ;:138
Ty masz trzymiesięczny staż na forum, mnie za miesiąc stukną dwa lata!
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Piękne storczyki Wandziu :)
Gratuluję dobrej ręki ;:138

Można mieć i zimę za oknem jak w domu człowiek się cieszy takimi pięknościami :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu ,podziwiam u mnie jakoś storczyki nie chciały ponownie zakwitnąć tylko raz ponowiły kwitnienie .
Genia
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Wandziu, cieszę się że dobrze czujesz się na forum i mile spędziłaś tutaj trzy miesiące :P Życzę Ci by te trzy miesiące
zmieniły się przynajmniej w trzy lata albo i wiecej, czemu nie. ;:138
I nie zapomnij że zawsze chętnie będę do Ciebie wpadać, choćby tylko wirtualnie, by podziwiać Twój ogród latem i zimą ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Wandziu. Wczoraj świętowałaś swoje trzy miesiące na forum, a dzięki Tobie ja spojrzałam kiedy się zalogowałam i okazuje się, że właśnie wczoraj minęło mi już dwa lata na forum. Dużo mi dały te dwa lata - masę nowych wiadomości, koncepcji, możliwość zobaczenia dużej ilości różnych ogrodów i przydomowych i działkowych i każdy ma w sobie coś innego, pięknego, tak jak wszyscy jesteśmy różni. I rzecz bezcenną - nawiązane znajomości i przyjaźnie, bo tak je muszę nazwać - szczególnie ludzi z Wrocławia i okolic szeroko rozumianych. Jak po cichu obserwuję wątek lubelski po ich pierwszym spotkaniu, to tam się zaczyna podobna atmosfera jak we Wrocławiu. I bardzo dobrze, gdyż ludzie o podobnych zainteresowaniach bardzo szybko się dogadują i oby chcieli dalej ze sobą utrzymywać kontakt. Przepraszam, że to w Twoim wątku takie moje refleksje, ale to Ty zaczęłaś temat rocznicowy. Pozdrawiam cieplutko mimo śniegu i mrozu za oknem.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

IZO, miałam kiedyś czarną koteczkę. Niestety, dziś zostało tylko po niej wspomnienie. Szklanej kuli także nie posiadam. Mam tylko kruka.

KRYSIU. Dzięki. Dzięki naszym współczesnym aparatom większość z prezentowanych tutaj zdjęć można by potraktować jako pocztówki nadające się do wysyłania. W końcu te tradycyjne pocztówki też robili ludzie tacy jak my.

TAJKO. Nie wiedziałam, że oglądasz moje szydełkowe prace. Ujawnij się czasem, będzie mi przyjemnie.

An-ka. Dwa lata to kawał czasu. Na pewno to właśnie dzięki forum poszerzyłaś swoje różane areały. Ja też chcę mieć różnych roślin coraz więcej i kombinuję, gdzie mogę je jeszcze upchnąć. Róż nie będę jednak hodować od patyczka. Szkoda życia.

ELU (kajpej) - mam gotową receptę na zimową wiosnę w domu. A jej składniki to: kilka storczyków i kilka fiołeczków.

DALU - jesteś kochana ;:196 Rzeczywiście staram się dostrzec w otaczającej nas rzeczywistości jakieś drugie dno. A co do artystycznej duszy, to ty masz ją także, co widać w twoim ogrodzie i w sposobie jego pokazywania.

AgaNet - storczyki polecam wszystkim i każdemu z osobna. Są po to, aby w zimie umilać nam życie.

GENIU, do tego, żeby storczyk zakwitnął powtórnie, potrzeba dużo cierpliwości. Czasem nawet rok lub dłużej. Może je za wcześnie wyrzuciłaś? Trzeba było poczekać dłużej.

WIESIU Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzasz i że będziesz nadal do mnie wpadać. Chociaż mieszkamy tak daleko od siebie, forum nas zbliża i pozwala się poznać, co daje nam wszystkim wiele radości. ;:196

ADA.kj Widzę, że należysz do większości, a więc do osób, które są tutaj od dwóch lat. Znacie się, przyjaźnicie, dzielicie wiedzą na temat nam wszystkim bliski. Bardzo bym chciała, aby również na moim terenie zawiązała się taka grupa, może nawet ja sama zrobię coś w tym kierunku, gdy lepiej poznam ludzi. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie częściej.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ WANDO
Piękne storczyki ;:138 ;:138 . Zazdroszczę bo każdy ,/który dostanę w prezencie/ po przekwitnięciu już
drugi raz nie zakwita.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu za oknem biała , śnieżna zima, a na parapetach wiosna....piękna, pełna życia i nadziei na wspaniałe kolorowe widoki....już za chwilę :D Kocham storczyki właśnie za to, ze cudownie umilają nam smutne, zimne okresy, niezawodnie kwitnąc . Patrząc na takie śliczne kolorowe kwiaty nie sposób się smucić :D Ja najbardziej upodobałam sobie Phalaenopsisy , są takie dostojne, i piękne, kojarzą mi się z pięknymi motylami, które obsiadły długie smukłe pędy :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

KRYSIU, jeśli chodzi o powtórne zakwitnięcie storczyków, to jest tylko kwestia czasu. I tak jak juz odpowiedziałam Geni, trzba mieć dużo cierpliwości, żeby znowu zakwitły. Czasem i roki, i dwa. JA mam obecnie 70 sztuk i zawsze kilkanaście kwitnie. Chyba że jakiś storczyk został w sklepie źle potraktowany. Wtedy rzeczywiście skończy kwitnienie i pada :(

AGNESS, czytałam gdzieś, że obraziłaś się na storczyki po nieudanej walce z wełnowcami. Ja również prowadzę tę walkę od wielu miesięcy. Była już także chemia i ciągle te paskudztwa znowu się pojawiają. Teraz mam sposób. Codziennie oglądam pod lupą te moje dwa lub trzy zaatakowane storczyki i wyjmuję nowe paskudy długą szpilką z zakamarków. To naprawdę działa. Jestem bliska sukcesu ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu nie chce głośno się cieszyć, ale letnia kwarantanna i wyrzucenie wszystkich storczyków na dwór,, do szkoły przetrwania,, i kilkakrotne opryski pomogły. I juz mam spokój z tymi paskudnymi robalami, ja miałam zaatakowane wszystkie storczyki i też je wielokrotnie czyściłam manualnie, łącznie z myciem drinkiem alkoholowym. Ale niestety przy takiej ilości nie dało się uchwycić pojawienia się pojedynczych robaczków, a za chwilę znów były na wszystkich :roll: Ekstremalne warunki wspaniale wpłynęły na storczyki, bo teraz są czyściutkie i wszystkie wypuszczją pędy na wyścigi, chyba tylko 3 są jeszcze bez pędów :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiejszy dzień był raczej smutny. Rano nie chciał zapalić samochód, nie można więc było nigdzie się wybrać na wycieczkę. Musieliśmy sterczeć w domu. Oczywiście, jak zwykle, odśnieżanie, sprzątanie, obiad. Nawet w pewnej chwili przez myśl mi przemknęło, żeby wziąć aparat i pstryknąć trochę zimowych fotek, ale doszłam do wniosku, że właściwie to już mam dosyć tej bieli. Jeszcze mamy przed sobą kilka zimowych miesięcy, więc zdążę z tymi zdjęciami. Zresztą na razie nie ma już nic ciekawego, czego bym nie pokazała.
Zamiast tego zajęłam się kwiatkami domowymi, poprzesadzałam kilka fiołeczków, które rosły za gęsto, i przy okazji porobiłam zdjęcia tym, które obecnie kwitną. Na ostatnich dwóch zdjęciach jest młody fiołeczek "Emerald Love" , który właśnie dzisiaj pokazał swój pierwszy kwiatuszek
.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ale śliczne fiołki ;:138 a ja nie mam ani jednego storczyka zresztą też.Bardzo mi się podobają ale zawsze się bałam że je zamorduje.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Wandziu ! Już tyle razy byłam u Ciebie, że sama nie wiem - wpisywałam się czy nie? Oglądałam też Twoje fiołki i szydełkowe motylki - mmm, podobało mi się :D
A jak tak poskładałam wszystko do kupy, to wyszło mi na to, żeś Ty z tych, co to 'znają Józefa'. A do tego wulkan energii :D
No i pokazujesz lilie moje ulubione :D
Za Twoją sprawą nabrałam też chętki na fiołki na parapetach, bo bardzo lubię kwitnące doniczkowe.

Wcześniej pisałaś o wełnowcach w storczykach - też z nimi walczę. Usuwanie mechaniczne kompletnie się nie sprawdziło. Ale... jest nadzieja, bo zaczęłam stosować opryski z mydła potasowego podwójnie czosnkowego. Nie dość, że robale padają, to wyraźnie poprawiła się kondycja phalenopsisów. Chyba im smakuje :D Wszystkie mają badylki z pąkami :D
Po kilku tygodniach oprysków (raz na tydzień mniej więcej), wełnowce wciąż się jeszcze pokazują, ale populacja spadła znacząco. Jedyny minus to to, że storczyki wonieją ... czosnkiem :;230
Pozdrawiam wieczorową porą - Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”